Margriet logo
MT06 M06 Gezond Leven Beeld getty images. illustratie: shutterstock
Beeld getty images. illustratie: shutterstock

PREMIUM

Van schorseneren tot lekker leesvoer

Elke week tips en informatie voor een lekker gezond leven.

Schorseneren

Onbekend maakt onbemind. Jammer, want schorseneren – nu in het seizoen – zitten vol ijzer, vezels en vitamine C. Lekker zijn ze ook. de smaak doet denken aan artisjok en asperge. Plan alleen wel even wat tijd in om ze schoon te maken.

null Beeld

Leesvoer

Zoals je nooit uitgegeten raakt, raak je ook nooit uitgelézen, en al helemáál niet als dat leesvoer over voedsel gaat. Van wetenschapper, denker en schrijver Louise Fresco komt deze week Ons voedsel uit, een optimistisch boek over de verhalen achter elke maaltijd. Over wetenschappelijke inzichten, gezondheid en ziekte, ge- en verboden en schaarste en overvloed.
Ons voedsel € 22,50 (uitgeverij Prometheus).

null Beeld
null Beeld

Fysiotherapeut van de Rode Duivels en Belgische olympiërs Lieven Maesschalck komt in De Morgen met dé tip voor zestigers, zeventigers en tachtigers die in vorm willen blijven.

null Beeld

Bewegen in de morgenstond is extra gezond

Wannéér je beweegt, doet ertoe. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum vergeleken gegevens van 85.000 Britten. Vrouwen van 42 tot 78 jaar die het meest bewogen van 9.00 tot 11.00 uur, blijken 22 tot 24 procent minder kans te hebben op een hartaanval en 17 procent minder op een herseninfarct. De onderzoekers vermoeden dat lichaamsbeweging in de ochtend beter aansluit bij je biologische ritme.

null Beeld
null Beeld

De kindhouding ontspant je spieren en heeft daarmee een positief effect op je rug, terwijl je je heupen, dijen en enkels stretcht. Volgens yogaonline.nl vermindert de houding, vanwege een kalmerend effect op je brein, ook angst- en depressieve gevoelens. Niet gek, zo kort na blue monday.

null Beeld

Wereldkankerdag

Op 4 februari is het weer Wereldkankerdag. 1 op de 3 Nederlanders krijgt te maken met kanker. En hoewel steeds meer mensen genezen of langer doorleven zonder al te veel klachten, heeft de ziekte veel impact. Bij die impact wordt stilgestaan tijdens deze dag.
Kijk op wereldkankerdag.nl/agenda wat er bij jou in de buurt te doen is.

Nicole Gommersgetty images. illustratie: shutterstock

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden