PREMIUM
Sneeuwklokjes: breng de lente in je tuin
Als de sneeuwklokjes hun kopje laten zien, weet je dat het voorjaar eraan komt. Ze toveren niet alleen je tuin om in een mooi, wit wintergazon, ze hebben nauwelijks verzorging nodig en komen elk jaar vanzelf terug.
Sneeuwklokje (Galanthus nivalis)
Hoofdgroep: aspergeachtigen
Familie: Amaryllidaceae, oftewel de Narcisfamilie
Geslacht: Galanthus
Vorm: kruid
Soort: vaste plant
Grootte: ca. 7-20 cm
Bloeiperiode: januari-april
Standplaats: halfschaduw
Flowerpower
Met een beetje geluk heb je ze al gespot in het groen: sneeuwklokjes! Het gewone sneeuwklokje is een van de vroegst bloeiende planten in de tuin. De witte bloempjes laten zich al in het midden van de winter zien. Hartstikke stoer zijn ze ook; de sierlijke sneeuwklokjes ogen misschien kwetsbaar, maar zijn ultrakrachtig. Korte dagen, gure windvlagen en een flinke portie vrieskou? Het sneeuwklokje deert het niets, zelfs onder deze barre omstandigheden bloeit hij weken achtereen en geniet je zeker tot en met maart van zijn aanwezigheid.
Snoeien doet bloeien?
Niet in het geval van het sneeuwklokje! Zodra de bloeiperiode erop zit, laat je het plantje met rust, want na de bloei groeit het blad nog een tijdje door en slaat de plant energie op voor volgend jaar. Dus laat de bladeren langzaamaan vergelen en ga pas dán met een tuinschaar of grasmaaier in de weer. Doe je het toch eerder, dan word je direct gestraft en zie je volgend bloeiseizoen minder (en kleinere) bloemen terug in de tuin.
Bosbloempje
De bolletjes van de Galanthus gaan voor eind november de grond in en laten vanaf januari witte bloemetjes zien. Was je te laat of denk je er nu pas aan? Dan kun je ze ook bij de kweker kopen en het bloemdragende plantje direct in de tuin zetten. Van huis uit zijn sneeuwklokjes bosbloemen, dat wil zeggen dat ze graag in de halfschaduw staan, met het bolletje in een vochtige voedingsbodem. Plaats het bolletje een centimeter of tien onder de grond en je voorkomt dat muizen en andere wroeters de bol als snack verorberen. Standplaats is bij voorkeur onder bladverliezende bomen en heesters of in een border tussen de vaste planten. Geef de sneeuwklokjes vooral een beetje ruimte, dan kunnen ze naar hartenlust verwilderen.
Waddenklokjes
Texel verandert deze winter in een spectaculair sneeuwklokjeseiland: op 18, 21, 23 en 25 februari worden de jaarlijkse Sneeuwklokjesdagen georganiseerd. Tijdens dit bloemrijke uitje breng je een bezoek aan een stinzenbos, de sneeuwklokjeskweker van Texel en maak je een winterwandeling door een sneeuwklokjesbos. Culinair genieten is het ook, want op het programma staat een sneeuwklokjeslunch en high tea bij Nieteke Roeper en haar sneeuwklokjescollectie.
sneeuwklokjesoptexel.nl
Agenda voor sneeuwklokjesfans
Sneeuwklokjes vormen een vrolijke voorbode van het voorjaar en hebben een trouwe fanschare. Ook zo zot op sneeuwklokjes? Hier bewonder je ze.
- 9 t/m 11 februari: Sneeuwklokjesfeest bij De Boschhoeve in Wolheze. boschhoeve.nl
- 17 t/m 19 en 24 en 25 februari 2023: In de tuin van Annie Fallinger in Dordrecht (Rijksstraatweg 100) spot je de Nationale Galanthus Collectie.
- 26 februari en 5 maart: Groninger Sneeuwklokzondagen in vier tuinen in Oostwold, Winschoten, Blijham en Stadskanaal. tuinfleur.nl
Meer is meer
Plant sneeuwklokjes vooral op een plek waar ze hun gang kunnen gaan; blije klokjes vermeerderen vanzelf en ‘wandelen’ met de hulp van vlijtige miertjes door de tuin. Aan het sneeuwklokjeszaad zit namelijk een mierenbroodje dat ze aan hun larven voeren. Na twee jaar veranderen de zaadjes die ze over de tuin hebben verspreid in nieuwe plantjes. Wil je het proces versnellen, markeer dan je bolletjes, zodat je ze in de zomermaanden kunt opdiepen. Trek de pollen uit elkaar en herplant de losse bolletjes in kleine groepjes of juist gelijkmatig voor een wit voorjaarskleed. Vanaf het moment dat de sneeuwklokjes boven de grond uitkomen, kun je ze scheuren. Zaaien is ook een optie. De zaadjes kunnen in mei de grond (of pot) in.
Hoopvol
Al eeuwenlang spreekt het sneeuwklokje tot de verbeelding. Niet gek, want welk plantje is nou in staat om Koning Winter zo trots het hoofd te bieden en te bloeien in sneeuw en vorst? Daarom staat het sneeuwklokje symbool voor hoop en nieuw leven. Maar vanwege zijn sneeuwwitte uiterlijk wordt het plantje ook geassocieerd met zuiverheid en onschuld. En vanwege het hangende klokje met nederigheid.