Margriet logo
MT07 M07 dromen durven doen Beeld privébeeld.
Beeld privébeeld.

PREMIUM

Jeannette (61) stopte als juf om meer van de wereld te zien

Als juf het mooiste vak van de wereld hebben en toch eerder stoppen met werken om andere werelden te kunnen ontdekken. Jeannette Noordeloos-Meijer deed het. Samen met haar man heeft ze net een lange reis gemaakt en dat gaat zeker een vervolg krijgen!

“Die reislustigheid van nu had ik vroeger niet. Ik herinner me dat ik mijn zus en tevens grote voorbeeld uitzwaaide toen ze met een grote rugzak naar Amerika vertrok. Een enorm avontuur, zeker in die tijd toen je nog niet via mobiele telefoons altijd en overal ‘dichtbij’ was. Ik durfde dat allemaal niet en bleef liever dicht bij huis om na mijn studie aan de pedagogische academie op een basisschool te gaan werken. Voor een jaartje, dacht ik. Het werden er bijna veertig. Een roeping, zei mijn Koos vaak.”

Stoppen met werken

“Nu ik er met meer afstand naar kijk, voel ik dat ook wel zo. Ik heb altijd een speciaal plekje gehad voor kinderen bij wie het niet vanzelf ging. Hen voor het voetlicht brengen en het ­verschil voor ze maken, is het mooiste wat ik al die jaren had kunnen doen. Ik had tot mijn tachtigste voor de klas willen staan, maar dan zou er geen tijd meer over zijn om te kunnen reizen en op je gezondheid heb je geen garanties. Koos is zes jaar ouder dus zijn pensioen kwam eerder. Dat ik ook zou stoppen lag in de planning, maar ik schoof de beslissing voor me uit toen de pandemie uitbrak. Het voelde niet goed om de kinderen en collega’s te ‘laten zitten’.”

Uitgezwaaid

“Een jaar later vertelde ik de directeur toch dat het mijn laatste schooljaar zou zijn en in juni 2021 werd ík uitgezwaaid. Aanvankelijk stonden door corona nog niet alle deuren naar nieuwe avonturen open, dus onlangs zijn we voor het eerst twee maanden weggeweest. Een dierbaar vriendenstel ­emigreerde 34 jaar geleden naar Australië en het was onze diepgekoesterde wens daarnaartoe te gaan. Het werd een onvergetelijke reis. Geen agenda, helemaal los van de structuur zoals je die in het onderwijs hebt. Vrijheid! Zonder heimwee, want met Koos ben ik overal thuis. Onze relatie verdiept zich door de herinneringen die we samen maken. We facetimen geregeld met onze twee kinderen die het huis uit zijn, dus wat dat betreft kan ik ­maanden wegblijven. Dat gaan we dan ook weer doen. Australië is groot en ik ben nieuwsgierig naar meer.”

“Het is altijd een droom van mijn moeder ­geweest om het land te zien. Wat had ik haar graag de verhalen van onze eerste reis verteld. Ze had het prachtig gevonden. Dat ik het allemaal wel kan meemaken geeft het nog meer glans en maakt me heel dankbaar.”

Caroline van Mourikprivébeeld.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden