Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Dit zijn de 39 allerbeste (be)spaartips

De dure decembermaand is achter de rug, maar de prijzen blijven door de inflatie torenhoog. Besparen is wat we willen, maar hoe doe je dat? Wij verzamelden 39 budgettips en bezuinigtrucs, om van te leren en je door te laten inspireren.

1

Maria (61):

“Wij bestellen online boodschappen voor twee weken en laten die thuisbezorgen. Het bedrag dat we daaraan besteden staat vast en op is op. We laten de kleinkinderen ook twee gerechten kiezen en maken als ze bij ons zijn. Zo zien ze meteen wat alles kost.”

2

Anna (62):

“Ik vraag overal waar dat mogelijk is om korting. In het begin voelde het een beetje ongemakkelijk, maar inmiddels is het een soort sport geworden. Laatst kochten we een convectorkachel bij de bouwmarkt. Het was de allerlaatste, het showroommodel. Ik heb er € 5 afgekregen op een totaalprijs van € 39,93. Wees niet te bang: nee heb je, ja kun je krijgen!”

3

Mieke (67):

“De spaarrente gaat langzaam omhoog, maar het scheelt enorm per bank hoeveel rente je krijgt. Ik kijk geregeld op de site spaarrente.nl om te kijken bij welke bank ik het best uit ben.”

4

Martha (61):

“Aardappels, rijst, pasta en soepen zet ik ’s ochtends een kwartiertje op het fornuis. Daarna zet ik de pan op een oude handdoek onder mijn dekbed. Het duurt iets langer voordat het gaar is, maar het scheelt echt veel gasverbruik.”

5

Adrianne (71):

“We hoeven niet meer zo nodig op vakantie naar het buitenland, vakantie in eigen land is leuk genoeg. Het nadeel is dat de huisjes waaruit je kunt kiezen vaak onbetaalbaar zijn of op een drukbezocht park liggen, terwijl we liever de rust opzoeken. Mijn man en ik hebben daar een handige oplossing op bedacht: de laatste jaren ruilen we van huis. Via eigenhuisruil.nl hebben we al in de mooiste huizen op prachtige plekken in de natuur of aan zee gelogeerd: van Bergen en Noordwijk tot de Veluwe. En het kost ons geen cent!”

null Beeld

7

Corrie (69):

“Als de kleinkinderen in de vakantie een nachtje bij ons komen logeren, verzin ik uitjes die geen geld kosten. We gaan naar een grote speeltuin of lekker ravotten op het strand. Er is weinig nodig om samen een topdag te beleven.”

8

Iris (60):

“We hebben voor alle ramen dikke, dubbelplissé, fluwelen gordijnen gehangen. Zodra het donker wordt, doen we ze dicht. De gordijnen staan gezellig en werken heel isolerend.”

9

Luca (75):

“We eten alleen groente en fruit van het seizoen. Dat is veel goedkoper dan als je bijvoorbeeld in december aardbeien koopt.”

10

Irene (62):

“Als we op vakantie gaan, zorg ik er altijd voor dat we op maandag of dinsdag vliegen. Dat scheelt vaak honderden euro’s.”

11

Katja (65):

“Een tijdje geleden heeft mijn zoon de Too Good To Go-app geïnstalleerd op mijn telefoon. Via deze app kan ik voor een klein bedrag bij een paar restaurants in de buurt eten kopen, dat die dag niet is verkocht. Het is elke keer een verrassing wat we krijgen, want ze weten van tevoren natuurlijk niet wat er overblijft. Een lekkere en voordelige manier om thuis uit eten te gaan.”

12

Koosje (78):

“Ik haal elke avond alle stekkers uit de stopcontacten van apparaten die niet worden gebruikt.”

null Beeld

14

Grietje (73):

“Vroeger vond mijn dochter me een oude tut met mijn moestuintje. Maar nu staat ze elke week op de stoep om te kijken wat er dit keer vers en onbespoten uit de grond is gekomen. Deze week kon ik haar broccoli, rabarber en koolraap meegeven, vorige week had ik bloemkool, spinazie en spruiten. Veel lekkerder dan uit de supermarkt en het kost haar niks, want mijn man en ik krijgen toch niet alles op wat in ons tuintje groeit. Zo hebben we er allemaal plezier van.”

15

Tineke (69):

“Ik doe nooit boodschappen met een lege maag. Als ik dat wel doe, dan koop ik veel meer dan ik eigenlijk nodig heb.”

16

Wilma (61):

“Voordat ik ga douchen, zoek ik op mijn telefoon een lekker uptempo liedje. Vlak voordat ik de douchecabine instap, zet ik het nummer aan. Ik mag niet langer douchen dan dat het liedje duurt. Door het aanstekelijke ritme lukt dat meestal prima.”

17

Johanna (66):

“Als we een dagje gaan fietsen of een ander uitje maken, nemen we vrijwel altijd zelf brood en wat te drinken mee. Wat ook scheelt: thuis drinken we nauwelijks frisdrank, alleen water, thee en koffie.”

18

Sjaan (65):

“Ik deel een Netflix-abonnement met mijn dochter, zodat we allebei maar de helft van het bedrag hoeven te betalen.”

19

Ineke (80):

“Ik heb ontdekt dat je lasagne of ovenschotels ook prima kunt maken zonder de oven eerst voor te verwarmen. Dat scheelt toch weer een halfuur aan stroom.”

20

Helen (69):

“Van mijn man heb ik geleerd om mijn bandenspanning geregeld te controleren. Zachte banden verbruiken blijkbaar veel meer brandstof.”

21

Agnes (81):

“Als ik groentes heb die niet zo lang hoeven te koken, zet ik het gasfornuis uit zodra het kookpunt is bereikt. Zolang je de deksel op de pan laat, gaat het garen vanzelf door.”

22

Ans (73):

“Ik koop al mijn hele leven spullen in het ‘verkeerde’ seizoen: kerstspullen in januari, zomerkleren in de winter, winterjassen in de zomer. Daar bespaar ik heel wat geld mee.”

23

Marry (66):

“Ik was mijn haren alleen nog maar na de yogales in de sportschool. Dan hoef ik thuis niet zo lang te douchen. En ik kan m’n haar daar ook meteen föhnen.”

24

Ida (73):

“Ik ben gek op lezen, maar de bibliotheek is een paar dorpen verderop. Vaak ben ik al door mijn leesvoer heen voordat we weer naar de bibliotheek gaan. Daar heeft mijn man een oplossing voor bedacht. Hij heeft een minibibliotheek getimmerd en aan de rand van de voortuin gezet. Ik had er een stuk of twintig boeken ingezet, mijn man had er een hele stapel autoblaadjes en andere tijdschriften ingezet. Vanaf de eerste dag was het een doorslaand succes, want mensen komen de hele dag af en aan om in de bibliotheek te kijken: ze halen er iets uit en leggen ook nieuwe boeken en tijdschriften terug. Het leukste vind ik dat ik nu vaak iets lees wat ik zelf niet zou hebben uitgezocht in de bibliotheek, maar toch heel mooi blijkt te zijn.”

null Beeld

26

Henrika (74):

“Vorig jaar heb ik al onze abonnementen op een rijtje gezet: de krant, de wegenwacht, Museumkaart, glazenwasser, cv-onderhoudscontract, internet, tv, mobiel, bibliotheek, Netflix. Van sommige abonnementen wist ik helemaal niet meer dat we ze hadden, omdat we ze bijna nooit gebruiken. Ik heb alle overbodige contracten opgezegd en houd tegenwoordig in een overzicht bij welk abonnement we waar hebben lopen. Dat scheelt op jaarbasis gemakkelijk tientallen euro’s.”

27

Merel (61):

“We hebben de cv-ketel op 60 graden gezet in plaats van de standaard 80 graden. Ik las dat je daarmee 60 kuub gas per jaar kunt besparen.”

28

Elizabeth (81):

“Ik ga vroeg naar bed, zodat de verwarming ’s avonds niet zo lang aan hoeft. Onder mijn elektrische deken lees ik een mooi boek of kijk ik tv.”

29

Anke (62):

“Er gaan bij ons in de stad kledingtassen rond. Je kunt je voor zo’n kledingtas aanmelden en dan komt deze vanzelf bij je thuis. Er zitten ook schoenen en sieraden bij. Ontzettend leuk!”

MT06 M06 besparingstips Beeld

31

Trijntje (78):

“Al het eten dat bij ons overblijft gaat de vriezer in om er later iets anders mee te maken, zelfs oud brood. Onze kleinkinderen zijn gek op de wentelteefjes die ik ervan maak.”

32

Helen (60):

“Ik laat T-shirts en truien tegenwoordig vaker luchten in plaats van ze meteen in de wasmachine te gooien. Eén wasbeurt kost met de huidige energieprijzen ongeveer € 1, dus dat tikt snel aan. De droger gebruik ik ook nog nauwelijks, want dat kost bijna € 3 per keer. In plaats daarvan heb ik weer een wasrek, net als toen de kinderen klein waren.”

33

Maaike (72):

“We ontdooien ons eten niet meer op het aanrecht, maar in de koelkast. Door de kou die dat afgeeft, hoeft de koelkast minder hard te werken.”

34

Angelique (67):

“We hebben achter alle radiotoren folie geplakt. Dat folie weerkaatst de warmte. Tip: neem het folie met magneetjes, niet dat met dubbelzijdig plakband. Dat scheelt een hoop gedoe.”

35

Annie (78):

“Elke maand pak ik het maandoverzicht van de bank erbij. Welke aankopen heb ik gedaan en waren ze echt allemaal nodig? Ik merk dat ik daardoor minder impulsaankopen doe dan voorheen.”

36

Lena (79):

“We zijn eraan gewend geraakt om alles nieuw te kopen, maar bij de kringloopwinkel hebben ze ook alles wat je zoekt. Toen onze magnetron laatst kapotging, heb ik daar voor € 10 een nieuwe gekocht. De magnetron is schoon, ziet er netjes uit en doet het uitstekend.”

37

Wendy (78):

“Als ik heb gekookt, laat ik de deur van de oven openstaan. Zo koelt de oven sneller af en wordt onze keuken behaaglijk door de restwarmte van de oven.”

38

Nienke (75):

“Ik heb laatst mijn telefoonprovider gebeld met de vraag of ik een goedkopere prijs kon krijgen als ik mijn abonnement zou verlengen. Dat leverde me een besparing van € 5 per maand op.”

39

Corrie (64):

“Iemand in onze straat heeft een Facebook-leengroep aangemaakt, zodat we makkelijk dingen van de buren kunnen lenen: een snoeischaar, de caravan, een picknicktafel, een boor... Zo hoeven we niet allerlei spullen te kopen die je maar af en toe gebruikt.”

Fleur BaxmeierRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden