Margriet logo
null Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

PREMIUM

Als ik me een paar dagen in dingen verdiep, denk ik dat ik echt over expertise beschik

Leuk, vindt Aaf: eerst helemaal níéts snappen van een onderwerp om er dan later als een ware expert over mee te kunnen praten.

Twee jaar zit ik vol overgave in de podcasterij, zoals actrice Tina de Bruijn de podcastwereld zo treffend noemt. Wekelijks maak ik er twee met Marc-Marie Huijbregts, met wie ik over alles praat, en om de week eentje met Vincent Kouters, met wie ik over geld praat.

Hobby

Praten was altijd al mijn hobby, en daar heb ik nu dus mijn werk van gemaakt. Mensen denken geloof ik weleens dat schrijvers niet graag praten, en dat zal in sommige gevallen ook vast zo zijn, maar voor mij geldt het allerminst.

Even over die geldpodcast; ik speel daarin de rol van de leek op het gebied van geld, en Vincent die van de welingelichte journalist. Dat wil zeggen: we spelen die rollen eigenlijk niet, we zijn het. Ik ben degene die er niks van snapt en hij heeft zich er degelijk in verdiept en legt me alles uit. En soms blijk ik zelf ook ineens wat te weten; zo vond ik dat ik behoorlijk goeie dingen wist te zeggen over het bieden op huizen, al verandert dat hele proces ongeveer per week, met een al dan niet oververhitte markt.

Expert

Wat ik zelf komisch vind, is dat ik me in gezelschap nu heel vaak voordoe als een totale geldexpert. Zo gaat het met mij als ik me een paar dagen in dingen verdiep; dan denk ik algauw dat ik echt over expertise beschik. Zo hoor ik mezelf nu vaak stellig dingen roepen als ‘Je moet investeren in clean energy.’ En: ‘Nooit losse aandelen kopen, behalve als je er echt heel veel verstand van hebt!’ Ook neem ik ineens moeiteloos woorden als ETF en obligatie in de mond.

Wat ook altijd gebeurt als ik me ergens in verdiep, en volgens mij geldt dat voor iedereen: ik vind het dan ook ineens een stuk interessanter. Die nieuwe belangstelling gold het vorige jaar voor geld, maar ook voor puppy’s en edelsmeden. Allemaal nieuwe takken van sport. Die mijn brein stimuleerden, en mijn conversatie.

Ik was altijd al van het leren, maar dat ik op een dag echt iets van geld zou (denken te) weten, verbaast me wel echt. En wat het fijne is aan geldexpert zijn: de meeste ‘echte’ geldexperts roepen ook maar wat. Want de markt is toch niet te voorspellen. Zeg ik. Als expert zijnde.

Paspoortbeeld columnisten Aaf NW Beeld

Over columnist Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs Groenteman en moeder van Benjamin en Rifka. Lees hier alle columns van Aaf.

Aaf Brandt CorstiusMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden