Margriet logo
M06 culi MT06 Beeld beeldigbeeld, house of pictures.
Beeld beeldigbeeld, house of pictures.

PREMIUM

4 recepten met superfood boerenkool

Qua gezonde groente scoort boerenkool bijzonder hoog, maar wat is het ook een heerlijke, veelzijdige kool. Verwerk ’m vooral ook eens in smoothies, soep of een pesto.

Alle recepten zijn voor 4 personen, tenzij anders vermeld

MT06 M06 Horizontale lijn groen Beeld
M06 culi MT06 Beeld

Recept: boerenkool-basilicumpesto

(1 potje)

Deze boerenkool-basilicumpesto is heerlijk bij pasta en groenten uit de wok of als dip voor aardappelen, maar doet het ook heel goed op een pizza in plaats van tomatensaus. Er vers brood in dippen als je hem net hebt gemaakt is ook top.

  • 3 el pijnboompitten
  • 10-15 kleine boerenkoolblaadjes (hoe jonger, hoe beter)
  • blaadjes van 1 bosje basilicum
  • 2 el geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook
  • ± 50 ml extra vergine olijfolie
  • versgemalen peper, zout

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan licht goudbruin en zet opzij. Snijd de nerven uit de boerenkoolbladeren. Mix beide samen met de basilicumblaadjes, de kaas, de knoflook en de olie tot een grove massa en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel wat extra olie toe en breng nogmaals op smaak met peper en zout.

Bereidingstijd: ± 15 min.

MT06 M06 Horizontale lijn groen Beeld
M06 culi MT06 Beeld

Recept: soep van mung-bonen, boerenkool en kikkererwten

Wat kan simpel toch lekker zijn. Deze smaakvolle soep van mungbonen met boerenkool en kikkererwten met korianderzaad en chilipoeder bewijst het.

  • 100 g gedroogde mungbonen*
  • 3 el koolzaad- of arachideolie
  • 4 handenvol jonge boerenkoolbladeren, kleiner gescheurd
  • 1 blik gekookte kikkererwten (inh. ± 400 g), uitgelekt
  • 1 tl korianderzaad, geplet
  • ¼-½ tl chilipoeder
  • versgemalen peper, zout

Spoel de mungbonen grondig in warm water tot het water helder is. Giet er 400 ml water bij, voeg de olie en de boerenkool toe en kook afgedekt 45-55 min. of tot de bonen uit elkaar beginnen te vallen. Voeg er dan de kikkererwten, het korianderzaad en het chilipoeder aan toe en breng op smaak met peper en zout. Kook nog ± 10 min. en voeg eventueel meer water toe om de gewenste consistentie van de soep te krijgen. Lekker met warm stokbrood.

Bereidingstijd: ± 70 min.

*Gedroogde mungbonen zij te koop bij toko’s. Wist je dat taugé de jonge spruiten van mungbonen zijn?

MT06 M06 Horizontale lijn groen Beeld
M06 culi MT06 Beeld

Recept: Bulgur met boerenkool, granaatappel en cashewnoten

‘Altijd goed’-bijgerecht: bulgur met bleekselderij, boerenkool-basilicumpesto, gebakken cashewnoten en granaatappelpitten. Zowel lauwwarm als koud lekker.

  • 100 g bulgur
  • versgemalen peper, zout
  • 7 el milde olijfolie
  • 150 g cashewnoten
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 2-3 handenvol boerenkoolbladeren
  • 4-5 el boerenkool-basilicumpesto (zie recept)
  • pitten van 1 kleine granaat-appel
  • chilivlokken
  • citroensap

Kook de bulgur in gezouten water volgens de aanwijzing op de verpakking, laat afkoelen en haal los met een vork. Verhit 4 el van de olie in een wok of koekenpan en frituur hierin de cashewnoten goudbruin, laat uitlekken op keukenpapier. Verwijder de dikke nerven van de boerenkool, giet er kokend water over, kook 2 min. en giet af. Verhit de rest van de olie, voeg de bleekselderij toe en bak 2-3 min omscheppend. Voeg, als hij een beetje zacht is, de knoflook en de boerenkool toe. Laat afgedekt sudderen tot de groenten zacht zijn en al het vocht is verdampt. Voeg de bulgur en de pesto toe en en bak 2-3 min. Haal van de pit en meng de cashewnoten en de granaatappelpitten erdoor. Breng op smaak met zout, peper, chilivlokken en citroensap. Serveer lauwwarm of koud. Lekker met gegrilde kip, merguez of gebakken halloumi.

Bereidingstijd: ± 30 min.

MT06 M06 Horizontale lijn groen Beeld
M06 culi MT06 Beeld

Recept: groene smoothie met boerenkool

(2 glazen)

Begin de dag goed met een energiebooster in de vorm van een smoothie van boerenkool, banaan, kiwi, peer en appelsap. Drink hem na bereiding zo snel mogelijk op om vitamines en mineralen optimaal binnen te krijgen.

  • 1 banaan, in stukjes
  • 2 kiwi’s, in stukjes
  • 1 geschilde peer, klokhuis verwijderd, in stukjes
  • handvol boerenkoolbladeren, kleiner gescheurd + extra om te garneren
  • 150 ml plantaardige melk, bijv. amandel of kokosnoot
  • ± 100 ml (versgeperst) appelsap

Mix het fruit en de boerenkool met de melk in een blender tot een gladde smoothie, voeg geleidelijk zo veel appelsap toe dat hij de gewenste consistentie krijgt. Zoet eventueel met wat honing of agavesiroop en schenk in glazen. Garneer met de extra boerenkool en serveer direct.

Bereidingstijd: ± 10 min.

MT06 M06 Horizontale lijn groen Beeld
Kinga Blaszczyk-Wójcickabeeldigbeeld, house of pictures.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden