Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Vind je de berichtgeving in het nieuws te negatief?

De energiecrisis, inflatie, griepepidemie, vermissingen... Je leest en ziet veel negatieve berichten in het nieuws. Is de berichtgeving te negatief? En zou je meer positief nieuws willen zien?

null Beeld
  • Uit een poll blijkt dat 80% van onze lezers het nieuws te negatief vindt. Het merendeel (81%) is bewust minder nieuws gaan lezen of kijken.
  • Ons brein heeft een grotere gevoeligheid voor negatief nieuws. we kunnen ons negatieve gebeurtenissen ook beter herinneren.
  • Neem je veel negatief nieuws tot je, dan heb je meer kans om je depressiever en angstiger te gaan voelen.
  • Het overgrote deel van de mensen gebruikt apps om het nieuws te volgen (88%). De meestgebruikte: die van NOS, NU.nl en RTL Nieuws.
  • Nu.nl heeft een aparte pagina met alleen positief, blijmakend nieuws.
    Bronnen: Nationale Nieuwsapp Monitor, AD, Bedrock.
null Beeld

“Helaas is er op dit moment veel negatiefs te melden en is het ook belangrijk dat we daarvan op de hoogte worden gehouden. Ze zouden de berichtgeving wel kunnen afsluiten met iets positiefs, zodat dat gevoel wat langer blijft hangen.”
Lezeres Hildegard van den Heuvel

“Ja, ik zou graag meer positief nieuws zien. Het lijkt wel alsof er alleen maar narigheid is, terwijl er ook mooie verhalen en goede mensen bestaan. Die zijn zelfs in de meerderheid.”
Lezeres Imara Veira

“Het is inderdaad vooral kommer en kwel. Ondanks alle nare berichten moeten we zelf ons glas altijd halfvol houden.”
Lezeres Linda de Pee

“Het is (in crisistijden) logisch dat je het nieuws goed wilt volgen. Maar het is ook goed om te erkennen wanneer het even te veel wordt. Ik kan me goed voorstellen dat je het dan af en toe afzet.”
Hoogleraar mediastudies Mark Deuze in RTL Nieuws

“Ik ben voor meer positief nieuws. En vervelend of slecht nieuws, dat zeker ook moet worden gebracht, mag wat mij betreft minder dramatisch en bangmakend.”
Lezeres José Hindriks-Mijnsbergen

“We moeten stoppen met alleen de negatieve koppen te scannen. En juist andere dingen tot ons nemen, zoals data en achtergrondinformatie. Die geven namelijk een veel realistischer beeld van hoe de wereld in elkaar zit.”
Neuropsycholoog Margriet Sitskoorn in het AD

“Ik merk dat ik steeds onrustiger word van de huidige media en zou meer ‘oplossende’ berichtgeving willen zien. Niet alleen de problemen.”
Lezeres Miranda Jongsma-Vosmeijer

“Zelfs op de pagina’s ontspanning en achterklap komen dikwijls zware thema’s voorbij.”
Lezeres Laura Buszewski

Tara BeckRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden