PREMIUM
Van malfatti met tomatensaus tot de lekkerste kazen van Schiermonnikoog
De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.
Recept: Malfatti met tomatensaus
- 400 g spinazie, gewassen
- 2 el olijfolie
- 200 g ricotta
- 200 g bloem
- 100 g Parmezaanse kaas, geraspt
- peper en zout
- snuf nootmuskaat
Voor de saus
- 1 teen knoflook, uit de knijper
- 1 ui, gesnipperd
- 2 el olijfolie
- 2 blikjes tomaatblokjes
- 1 tl zout
- scheutje balsamico-azijn
- 1 tl suiker
- verse basilicumblaadjes
Verwarm de olijfolie en roerbak de spinazie ca. 5 min.. Schep in een zeef en druk zo veel mogelijk vocht eruit. Hak de spinazie grof, schep in een kom en voeg de ricotta, de bloem en de helft van de parmezaan toe. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Kneed en vorm met twee lepels de malfatti. Maak intussen de saus. Fruit de knoflook en de ui in olijfolie. Voeg de tomaatblokjes toe en breng tegen de kook aan. Pureer en breng op smaak met zout, azijn en suiker. Kook de malfatti ca. 4 min. in ruim kokend water met zout. Schep met een schuimspaan uit de pan en leg in de tomatensaus. Bestrooi met parmezaan en basilicum en serveer.
1. Zeeblauw
Lagune heet deze set van twee ruime, handgevormde pastaborden van HKLiving. Door de reactieve glazuurlaag oogt elk bord anders.
Vanaf € 27,99 (hkliving.com).
2. Vitaminebommetjes
Van alle soorten fruit bevatten cranberry’s de meeste anti-oxidanten. Ze zitten daarnaast ook nog bomvol vitamines en mineralen. Hét fruit dus om door je granola, havermoutpap of salade te mixen. Even koken en klaar ben je. Verse Terschellinger cranberry’s, sap en nog veel meer koop je bij cranberrywinkel.nl
Vragen aan Carlijn van den Berge
Toen de dochters van Carlijn van den Berge nog klein waren, wilde Carlijn graag koffiedrinken op een plek waar drukke peuters ook welkom waren. Ze wist dat woonzorgcentra meer reuring wilden. Zo ontstond Boefjes en Barista’s. Met dit idee won ze de IGNITE Award 2021.
Info: boefjesenbaristas.nl en @boefjesenbaristas
Wat doet Boefjes en Barista’s?
“Boefjes en Barista’s is een kindercafé in een woonzorgcentrum voor ouderen. Speciaal ingericht om ouders en kleine kinderen (0-4) te kunnen ontvangen. Jonge ouders ontmoeten andere ouders en kinderen, maar ook bewoners. De ouderen genieten van de gezelligheid, nieuwe vriendschappen ontstaan. Want niet alleen bij ouderen is veel eenzaamheid. Ook meer dan de helft van de ouders met kinderen onder de vijf jaar is weleens eenzaam. We serveren de lekkerste koffie: een bakkie geluk.”
Slaat het idee aan?
“Je vindt ons nu op twee locaties in ’s-Hertogenbosch, maar het is mijn droom om in het hele land generaties te verbinden.”
Wat zou je kunnen helpen?
“Ik kom graag in contact met lezeressen die bij een zorgorganisatie werken en enthousiast worden van dit idee. Of lezeressen die graag een Boefjes en Barista’s in hun eigen woonplaats zouden willen hebben.”
Thee bij het diner
Theesommelier Mariëlla Erkens noemt thee ‘de nuchtere neef van wijn’. In haar boek laat ze zien hoe thee mooi bij de maaltijd past, welke thee met welk gerecht combineert en hoe je thee het best kunt proeven.
Thee, Mariëlla Erkens, € 39,99 (uitgeverij Lannoo).
1. Stoven, bakken en koken als een pro
Bij de Cooking Academy leer je online van chef-koks, patissiers en sommeliers. Van je eigen zuurdesem maken tot en met pasta draaien of de ultieme gehaktbal maken. De lessen zijn laagdrempelig en te volgen in je eigen tempo. Je kunt ook een complete cursus volgen. De broodbakcursus van zuurdesem-autoriteit Edwin Klaassen bevat liefst 45 lessen. Minstens zo leuk is de workshop stoven (één les), waarin internationale stoofgerechten als rendang, boeuf bourguignon en ossobucco voorbijkomen.
Online workshops vanaf € 15, complete cursus vanaf € 75 (cookingacademy.nl).
2. Trotse boeren, prachtkazen
De boeren op Schiermonnikoog zijn meesters in ‘omdenken’. Zeven jaar geleden staken ze de hoofden bij elkaar om te kijken hoe ze de stikstofdruk op de natuur konden verminderen, zonder zelf kopje onder te gaan. Ze besloten hun melkproductie met ruim een derde in te krimpen en het verschil in inkomsten op te vangen met de verkoop van eigen kaas. Het resultaat: trotse boeren, vier verschillende soorten geweldige eilander kaas en een landschap dat groeit en bloeit.
Kijk voor meer informatie op vanschier.nl. De kazen zijn ook te koop bij kaaswinkels op het vasteland. Kijk voor adressen op vanschier.nl/bestellen