Margriet logo
MT05 LKL Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Moment voor jezelf? Dit zijn de fijnste boeken, series en tv-programma’s

De lekkerste lees-, kijk- en luistertips vind je hier.

MT05 LKL Beeld

Net verschenen

Wat bezielde ­Jeanne d’Arc ­eigenlijk?

Biografie | Wat weten we nou ­eigenlijk echt van de Franse heldin Jeanne d’Arc, behalve haar gruwelijke einde op de brandstapel? Katherine J. Chen wekt haar in Jeanne weer tot leven en beschrijft mee­slepend haar turbulente, maar korte leven. Van Jeannes ­gewelddadige jeugd als ­boerenmeisje tot en met haar ­beweegredenen om legeraanvoerder te zijn van de Franse troepen in hun strijd tegen de Engelsen.
€ 22,99 (Boekerij).

Toppers met mavo

Non-fictie | Mavo-klantjes, Zo worden de jongeren die dit schooltype hebben gedaan vaak misprijzend genoemd. Met dat vooroordeel rekent Mijn mavo doeltreffend af, want heel wat tv-sterren, topsporters en ook ministers waren ‘mavo-klant’. Jim Jansen en Peter de Brock interviewden 21 van hen, onder wie Youp van ’t Hek en Paul de Leeuw. Daarnaast duiden enkele wetenschappers begrippen als identiteit, doorzettingsver­mogen en het puberbrein.
€ 20,99 (Luitingh-Sijthoff).

Een zoektocht naar afkomst, liefde en acceptatie

Non-fictie | Dat het kleine baby’tje dat op een plein in Zuid-­Korea te vondeling werd gelegd, en door Nederlanders werd geadopteerd, later een succesvolle radiopresenta­tor zou worden, lijkt op een sprookje. Maar als Mischa Blok op zoek gaat naar haar roots, blijkt van het hele vondelingenverhaal niets te kloppen. Haar zoektocht naar de waarheid beschrijft ze indringend in het ontroerende Mama Lee.
€ 21,99 (Meulenhoff).

MT05 M05 horizontale lijn blauw Beeld
MT05 LKL Beeld

3x Fit ouder

 1. Over je spieren versterken
  Worden gewone dingen als veters strikken of je evenwicht bewaren, steeds moeilijker? Tijd voor krachttraining! Arie Boomsma deelt de oefeningen die hij ook zijn tachtigjarige vader laat doen.
  Trainen voor het leven door Arie Boomsma € 20 (Prometheus).
 2. Over een beetje (boel) leuk ouder worden
  Dit boek vol op wetenschappelijke inzichten gestoelde tips op het gebied van voeding, geest, hormonen, beweging en uiterlijk, informeert vanuit het idee: kleine moeite, groot resultaat!
  ’n Beetje leuk ouder worden door Wies Verbeek € 20,99 (Ambo|Anthos).
 3. Over yoga voor 60+
  Met yoga kun je geestelijk en lichamelijk fit, sterk en in balans blijven. Deze gids biedt, voorzien van heldere uitleg, eenvoudige oefeningen die ideaal zijn voor zestigplussers.
  Yoga voor 60-plussers door Margaret Luijkx € 20 (van Duuren Media).
MT05 M05 horizontale lijn blauw Beeld
MT05 LKL Beeld Redactie
Beeld Redactie

Film

Rijzende Robbie

Margot Robbie en Brad Pitt spelen de hoofdrollen in dit komedie-drama over het epische en decadente Hollywood van 1920. De filmwereld ondergaat op dat moment net de transitie van de stomme naar de gesproken film. Dat leidt onvermijdelijk tot de ondergang van de een en de opkomst van de ander. Brad Pitt behoort als Jack Conrad tot de eerste categorie en Margot Robbie is als Nellie LaRoy juist een van de nieuwe rijzende filmsterren. Ook met Tobey Maguire en Olivia Wilde.
Babylon, vanaf 19 januari in de bioscoop.

TV

Moedige meiden

Thomas Erdbrink nam ontslag als buitenlandcorrespondent bij de The New York Times om zich meer op zijn privéleven te richten. Maar toen hij zag hoe Afghanistan in chaos belandde en alle journalisten er vertrokken, besloot hij juist een tijdje naar Kabul te gaan. Hij spreekt daar onder andere met moedige vrouwen die vechten voor gelijkheid. Zo ontmoet hij boze meisjes van vijftien die van de Taliban eigenlijk niet naar school mogen, maar in een illegaal klasje toch les krijgen.
Onze man bij de Taliban vanaf 22 januari om 20.20 uur op NPO 2.

MT05 M05 horizontale lijn blauw Beeld
MT05 LKL Beeld

3x Legendes met ­nieuwe livealbums

 1. Gaye in Amsterdam
  Halverwege de Europese tournee van Marvin Gaye in 1976 zijn de live­opnames voor dit gloednieuwe album gemaakt. Om precies te zijn: in de Jaap Edenhal in Amsterdam. De setlist bestaat uit meer dan twintig van Gayes allergrootste hits tot dan toe. En natuurlijk zitten daar ook I heard it through the grapevine tussen.
  Greatest hits live in 76, nu verkrijgbaar.
 2. Ella’s eerste keer
  Ella Fitzgerald geldt als een van de grootste jazzzangeressen aller tijden. In 1969 maakte ze haar debuut op het prestigieuze Montreux Jazz Festival. Ze zingt daar onder meer klassiekers als Sunshine of your love en Hey Jude van The Beatles. De show verscheen in 2005 al op dvd, maar de opnames zijn nu pas verkrijgbaar op vinyl en cd.
  Live at Montreux 1969, nu verkrijgbaar.
 3. Elvis backstage
  Ruim 45 jaar na zijn dood weten de erfgenamen van Elvis Presley toch weer met iets nieuws te komen voor fans van The King. Op deze uitgebreide cd-set staan onder meer de nooit eerder uitgebrachte opnames van drie concerten uit Elvis’ Noord-Amerikaanse tournee van 1972. Er zit ook een blu-rayschijfje bij met unieke backstagebeelden.
  Elvis on tour, nu verkrijgbaar.
Heleen Spanjaard en Ernest MarxRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden