Margriet logo
null Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Ik zal jullie de details besparen van Kuifje op wereldreis: ik heb er úren over gedaan. Maar… dan ben je ook ergens. Groningen!

Angela is op weg naar Groningen, naar een weekend vol nieuwe muziek en oude bekenden. Dat de treinreis niet geheel voorspoedig loopt, neemt ze voor lief.

Ik had zin in de treinreis naar Groningen. Lekker een paar uur uit het raam staren en genieten van het kale winterse landschap van ons mooie landje. Het was nog een drukke ochtend geweest met drie afspraken op drie verschillende plekken, dus ik had vlekken in mijn nek van het haasten om maar op tijd die trein te halen. Die bleek 25 minuten vertraagd. Daar stond ik dan uit te hijgen met mijn thermo-ondergoed en wandelschoenen en lelijke maar warme winterjas op het winderige perron.

De eerste aansluiting in Almere miste ik door de vertraging, dus dat werd weer een halfuurtje wachten, de tweede overstap in Zwolle idem dito en ergens ben ik ook in het verkeerde deel van de trein gestapt en moest ik een perron later weer uitstappen en terug naar het hoofdstation. Ik zal jullie verder de details besparen van Kuifje op wereldreis, maar ik heb er úren over gedaan. Maar… dan ben je ook ergens. Groningen!

Nieuwe acts

Die heerlijke stad in het noorden met vriendelijk volk en gezelligheid en heel veel jonge mensen. Eurosonic/Noorderslag is één grote showcase voor nieuwe muzikanten. Meer dan vierhonderd optredens in grote zalen, kleine zoldertjes, kelders, kroegen, in winkels … overal is wel wat te ontdekken.

Manager Marc sleurt me mee naar borrels van uitgeverijen en platenmaatschappijen en daar zie ik mensen die ik soms al 45 jaar ken. Lekker bijkletsen na die lange stille coronajaren, die een enorme impact op jonge muzikanten hebben gehad. Ondertussen luister ik naar hun nieuwe acts zoals Claude, die al weken op één staat met Ladada, een leuke jonge gast van wie veel wordt verwacht het komend jaar.

Sombere derdejaars

Op een zoldertje ergens luister ik naar de ‘jonkies’, die in het derde jaar van het conservatorium of op de popschool zitten. Ze hebben ooit via zoom auditie moeten doen, misten allerei leuke kennismakingsactiviteiten en konden vervolgens weinig praktijkervaring opdoen met elkaar tijdens de coronajaren. Dat is nu nog te horen, maar die achterstand wordt komend jaren snel ingehaald. Van collegae die lesgeven hoor ik dat de derdejaarsstudenten nogal somber zijn en dat hoor je terug in de teksten.

Als je wilt weten hoe het momenteel gaat met de jongeren zou je naar al die Nederlandstalige teksten moeten gaan luisteren. Heel persoonlijk en kwetsbaar. Daardoor lijken veel liedjes wel op elkaar. Het is vooral een rijk jaar met jonge zangeressen die allemaal in de slipstream van Froukje en S10 meezwemmen.

Belangrijke prijs

Drie dagen lang trek ik van showcase naar showcase en ik hoor alle nieuwkomers wel ergens voorbijkomen, ik geniet van de vrolijkheid van Son Mieux en van Popprijs-winnende Goldband. Die prijs hebben we ooit met een clubje collegae opgezet, het Goede Doel, Jerney Kaagman, Jaap van Beusekom, nog wat mensen en ik. De eerste vier jaar heb ik in de jury gezeten en nu, 37 jaar later is het nog steeds een belangrijke prijs. Ik ben er best trots op.

Vier dagen lang struin ik door Groningen, waar ik met iedereen op de foto ga en ik geniet van alles en iedereen. Ik heb het gemist in de covidjaren en dat hebben we ruimsschoots goedgemaakt dit jaar. Hees van al het geschreeuw boven de muziek uit en voldaan stap ik weer in de trein terug naar Amsterdam. Ik mis weer alle aansluitingen, maar moe doch tevreden boemel ik naar huis.

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial.

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden