PREMIUM
4x heerlijke wintercurry om je aan op te warmen
De specerijen die je gebruikt in een curry geven groenten, vlees, kip en vis een bijzondere smaak. Je kunt een curry op de dag zelf maken, maar de smaak wordt nóg intenser als je ’m van tevoren bereidt.
Alle recepten zijn voor 4 personen.
Lekker bij een curry:
- warm naan- en pitabrood
- papadums
- gekookte basmatirijst, naturel of met fijngesneden koriander en/of munt
- gekookte gele rijst
- raita (yoghurt met geraspte komkommer en munt en/of koriander)
- komkommersalade
- groenten uit de wok
Recept: viscurry met langoustines
Deze viscurry met langoustines en witte uien vraagt iets meer tijd doordat je het specerijenmengsel eerst bakt en daarna tot een grove pasta maalt.
- 400 ml kokosmelk (blik)
- 350 g kabeljauwfilet, in blokjes
- 8 langoustines, darmkanaal verwijderd
- 6 kleine witte uien, in dunne ringen zout
- blaadjes van 3 takjes basilicum
- blaadjes van 3 takjes koriander
Voor het specerijenmengsel
- 1 el arachideolie
- 1 el gemberpasta (potje)
- 4 sjalotjes, gesnipperd
- 1 stengel sereh (citroengras), in ringetjes
- 1 rode peper, in reepjes
- ½ tl chilipoeder
- 1 tl kerriepoeder
- ½ tl gemalen kaneel
- ½ tl korianderzaad
- 6 steranijs
Extra nodig: hakmolentje of keukenmachine
Verhit voor het specerijenmengsel de olie en fruit hierin gemberpasta, de sjalotjes en de sereh ± 3 min. Voeg de rode peper en de specerijen toe en bak omscheppend tot het gaat geuren. Pureer het geheel in een hakmolentje of keukenmachine tot een grove pasta. Schep de pasta in een pan en roer er de kokosmelk en 300 ml water door. Breng aan de kook en laat op middelhoge pit in 10-15 min. tot de helft inkoken. Voeg de visblokjes en de langoustines toe en laat ± 5 min. zachtjes koken. Roer de uiringen erdoor en breng op smaak met zout. Bestrooi vlak voor het serveren met de kruidenblaadjes.
Bereidingstijd: ± 35 min.
Recept: kip madras
Madras is een curry uit het zuiden van India, waarin madrascurrypoeder, een mengsel van kruiden en specerijen wordt gebruikt. Hij combineert prima met kip.
- 4 el arachideolie
- 700 g kipdijfilet
- 1 ui, in ringen
- 400 g gepelde tomaten (blik), kleiner gesneden
- 1 tl garam masala
- sap van 1 limoen + 1 limoen in parten om te serveren
- zout
- 1 el ghee*
Voor het specerijenmengsel
- 2 rode pepers, in reepjes
- ½ tl zwarte peper
- ½ tl chilipoeder
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl fenegriek
- 1 tl kurkuma
- 2 kardemompeulen
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit 2 el van de olie in een ovenvaste braadpan en bak de kipdijfilet hierin in ± 15 min. rondom bruin en gaar. Schep uit de pan en houd warm. Voeg de rest van de olie aan de pan toe en fruit de ui hierin 2 min. Roer het specerijenmengsel erdoor en bak ± 5 min. mee op lage pit. Schep de tomaten erdoor en laat nog ± 10 min. zachtjes koken. Roer de kipdijfilet door de saus, leg het deksel op de pan en schuif de pan ± 35 min. in het midden van de oven of tot de kip gaar is. Roer halverwege een scheutje water toe en roer om. Neem de pan uit de oven, roer de garam masala en het limoensap erdoor en breng op smaak met zout. Zet de pan nog ± 10 min. in de oven. Roer vlak voor het serveren de ghee door de curry. Serveer met de limoenparten.
Bereidingstijd: ± 35 min. + ± 45 min. oventijd
*Ghee is Indiase geklaarde boter die je kunt verhitten tot hoge temperaturen. Je koopt ’m in een pot bij grote supermarkten, toko’s en online.
Recept: vindaloo met varkensvlees
Zie je vindaloo curry staan, dan heb je te maken met een zeer pittige curry uit de regio Goa. De basis is lams-, kippen- of, zoals hier, varkensvlees dat je stooft in azijn, tomaat, rode pepers en specerijen.
- 100 ml wittewijn-azijn
- 700 g procureur, in blokjes van 3x3 cm
- 3 aardappelen, in blokjes van 3x3 cm
- 4 el arachideolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 el gemberpasta (potje)
- 200 g gepelde tomaten (blik), kleiner gesneden
- zout
- 1 el geraspte kokos
Voor specerijenmengsel 1
- 3 kruidnagels
- 1 kardemompeul
- stukje kaneelstok van 2,5 cm (specerij)
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl fenegriekzaad
Voor specerijenmengsel 2
- 2 rode pepers, in reepjes
- 3 kardemompeulen
- 1 tl zwart mosterdzaad
- 1 tl kummel
- 3 laurierbladeren
Voor specerijenmengsel 3
- 1 tl kurkuma
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl gemalen komijn
Extra nodig: vijzel
Maal de ingrediënten voor specerijenmengsel 1 fijn in de vijzel en roer de azijn erdoor. Laat ± 10 min. staan. Doe de vlees- en aardappelblokjes in een kom en schep de kruidenazijn erdoor. Dek af en laat 3 uur marineren in de koelkast. Verhit de olie in een ovenvaste braadpan op middelhoge pit en bak hierin de ui en de knoflook met de ingrediënten voor specerijenmengsel 2 omscheppend 4-5 min. Roer er dan de gemberpasta en 100 ml water door en laat ± 15 min. zachtjes koken. Voeg dan de gepelde tomaten, het vlees-aardappelmengsel en de ingrediënten voor specerijenmengsel 3 toe en bak ± 10 min. omscheppend op middelhoge pit. Breng op smaak met zout. Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Leg het deksel op de pan en schuif ± 45 min. in het midden van de oven of tot het vlees gaar is. Schep af en toe om. Bestrooi vlak voor het serveren met de kokos.
Bereidingstijd: ± 40 min. + 3 uur marineren + ± 45 min. oventijd
Recept: curry met pompoenballetjes
Milde tomatencurry met gefrituurde pompoenballetjes, die wat pittiger zijn door de toevoeging van groene pepertjes.
Voor de curry
- 2 el ghee*
- 1 kaneelstokje (specerij)
- 2 kardemompeulen
- 200 g gepelde tomaten, kleiner gesneden
- 1 tl kurkuma
- 1 tl garam masala
- 1 tl chilipoeder
- ½ tl gemalen koriander
- ½ tl gemalen komijn
- alfalfa om te serveren
Voor de pompoenballetjes
- 450 g oranje pompoenvruchtvlees
- zout
- 1-2 groene pepers, fijngesneden
- 2 uien, gesnipperd
- ± 100 g kikker-erwtenmeel
- arachideolie om in te frituren
Rasp voor de pompoenballetjes de pompoen grof boven een kookpan en roer er 5 el water en zout naar smaak door. Kook in ± 15 min. op middelhoge pit gaar. Doe de pompoen over in een kom, prak fijn en roer de groene peper en een van de uien erdoor. Voeg eventueel nog wat zout toe en laat afkoelen. Schep er dan zo veel kikkererwtenmeel door tot je een stevig mengsel hebt. Rol er balletjes ter grootte van een walnoot van. Verhit de olie tot ± 180 °C en frituur de balletjes hierin in gedeelten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm. Verhit voor de curry de ghee, roer het kaneelstokje en de kardemompeulen erdoor en bak ± 20 sec. mee. Voeg dan de tweede ui toe en fruit 2-3 min. op middelhoge pit. Schep de gepelde tomaten erdoor en laat nog ± 5 min. zachtjes koken. Voeg dan de rest van de specerijen en 600 ml water toe en laat de saus 15-20 min. koken of tot hij begint in te dikken. Warm de pompoenballetjes 2-3 min. mee in de saus.
Bereidingstijd: ± 1 uur
Voorbereidingstip: Je kunt de pompoenballetjes en de curry van tevoren maken en koel bewaren. Je hoeft de balletjes dan alleen nog te frituren terwijl je de curry opwarmt.
Kids-tip: Verdeel het pompoenmengsel in tweeën en roer door één helft geen groene peper en eventueel ook geen ui. Volg verder het recept. Steek leuke prikkertjes in de balletjes voor de kinderen, zodat ze de juiste pakken.