Margriet logo
null Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.
Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

PREMIUM

Zo’n kunstwerk op je tv-scherm ziet er toch hartstikke nep uit, dacht ik, vreselijk kitsch?

Eerst vond Helene het maar onzin, zo'n moderne televisie die tegelijk een kunstwerk is. Maar inmiddels is ze om.

Wij hebben sinds kort een hypermoderne televisie. Uitgezocht door manlief, uiteraard. Net als telefoons zijn televisies tegenwoordig ook computers. Onze ‘smart tv’ (want als je een televisie en computer in één bent, ben je natuurlijk heel slim) heeft niet alleen handige apps als Netflix en Disney+, maar ook kunst. Pardon, kunst?

Jazeker. Als onze televisie uitstaat, verschijnt er een kunstwerk op het scherm. We kunnen in de kunstbibliotheek zelf kiezen welk: van Sterrennacht van Van Gogh tot de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Aanvankelijk was ik heel sceptisch. Dat ziet er toch hartstikke nep uit, dacht ik, vreselijk kitsch? Maar in de praktijk vind ik het harstikke leuk. In plaats van een zwart scherm heb je nu een mooie afbeelding om naar te kijken. En niet zomaar een afbeelding natuurlijk, maar schilderijen die ik never nooit zou kunnen betalen om in m’n huis te hangen. Dat je zo vaak kunt afwisselen als je wilt, is ook een fijne bijkomstigheid. Je raakt nooit uitgekeken op je kunst in huis.

Nóg een abonnement

Maar nu komt het: slechts een fractie van de schilderijen uit de kunstcollectie van de hypermoderne ‘smart tv’ is gratis. Om de écht mooie schilderijen te kunnen tonen, moet je een abonnement afsluiten. Ineens kwam mijn zuinige aard naar boven: we betalen al zo veel voor die tv zelf én die streaming-diensten als Netflix, moeten we dan ook nog apart voor die plaatjes gaan betalen? Het simpele antwoord: ja. Wij zijn de sukkels die het nog doen ook. Want tja, een Van Gogh aan de muur, het staat zo leuk.

Paspoortbeeld columnisten Helene NW Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter.

Helene van SantenSanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden