PREMIUM
Van Indiase bloemkoolsteak tot de lekkerste alcoholvrije biertjes
De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.
Recept: Indiase bloemkoolsteak
- 1 middelgrote bloemkool
- 4 el arachideolie
- 1 volle tl kurkuma
- 1 tl garam masala
- 1 tl komijn
- 1 tl zout
Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwijder het groene blad van de bloemkool en zo veel mogelijk van de stronk. Zet de bloemkool rechtop op een snijplank en snijd hem met een koksmes in dikke plakken. Meng de olie met de specerijen en smeer beide kanten van de bloemkoolsteaks ermee in. Laat even intrekken, zodat de kurkuma z’n gele kleur kan afgeven. Leg de steaks op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in het midden van de oven in 30 min. gaar. Keer halverwege, zodat ze aan beide kanten een beetje krokant worden.
-
Streepje voor
Haomy maakt klassiek linnen keukentextiel in natuurlijke tinten. De tafelkleden, servetten, theedoeken en keukenschorten zijn herkenbaar aan ingeweven biezen en strepen.
Olbia theedoek in steenbruin € 11,99 (bijenkorf.nl). -
Van dik hout
Zara Home heeft een complete serie keukengereedschap en bestek waarin hout de hoofdrol speelt. Van pastatang tot schuimspaan en van kaasmesjes tot deegroller.
Vanaf € 9,99 (zarahome.com).
Vragen aan Mireille van den Berg
Samen met haar partner Bob Richters is Mireille impact ondernemer van Stichting Het Witte Paard en oprichter van heatandeat.nl. Dit is een platform dat mensen gratis warmte en maaltijden aanbiedt bij restaurants en cafés. Mireille en Bob willen laten zien dat de horeca in alle opzichten een warme, gastvrije plek is.
Info: heatandeat.nl
Voor wie is heatandeat.nl bedoeld?
“Voor mensen die financieel in de knel zitten en de keuze moeten maken tussen de kachel aanzetten of eten kopen. We willen een sociaal alternatief bieden voor de gaarkeuken. Niet met een afhaalmaaltijd die je alsnog in je eentje in je koude huis moet opeten, maar met een maaltijd die je krijgt aangeboden in een warme, sociale omgeving.”
Hoe kwamen jullie op het idee?
“In de landen om ons heen leeft het debat en wordt er gesproken over ‘heat or eat’ ofwel: stoken of koken. Dat missen we hier. Met heatandeat.nl willen we daar iets aan bijdragen.”
Wat kunnen wij doen?
“Via onze site een maaltijd, een kop koffie of kom soep doneren bij je favoriete horeca. We willen zo veel mogelijk restaurants en donateurs enthousiasmeren, zodat mensen, ook als ze geen geld hebben, deze winter overal in Nederland terechtkunnen in de horeca.”
Alleskunner
Een Thermomix is een keukenapparaat dat óók weegt, stoomt, gaart en kookt. Dit boek zet de meer dan 20 functies in voor 200 mediterrane gerechten.
Thermomix mediterranean € 60 (uitgeverij Lannoo).
-
Ouderwets lekker
Willem-Pie Bakery is een ouderwetse banketbakkerij waar plantaardig én palmolievrij wordt gebakken. Je eet er klassiekers als boterkoek en appeltaart, maar ook kaneelbroodjes, roze koeken en gevulde speculaas. Willemijn van Wenum wil aan zo veel mogelijk mensen laten zien en proeven dat voor goed gebak geen dierlijke ingrediënten nodig zijn. Niet alleen verkrijgbaar bij hun eigen Bakery in Amsterdam, maar ook op de kaart bij koffiezaakjes door heel Nederland. Kijk voor meer informatie op willem-pie.nl. Online zijn ook proefpakketten en hele taarten te bestellen. -
Biertje?
Alcoholvrij en -arm bier worden steeds populairder. Veel bierliefhebbers drinken graag alcoholvrij en -arm op het terras, maar beide worden ook steeds vaker bij de borrel thuis geschonken. Voornaamste reden voor de populariteit is dat de kwaliteit van de biertjes steeds beter wordt. In smaak doen ze niet onder voor ‘gewoon’. Hoewel de meeste bieren lichte pilsjes zijn, is er nu ook een alcoholvrij trappistenbier. La Trappe Nillis van de Koningshoeven is het eerste alcoholvrije trappistenbier ter wereld.
Kijk voor meer informatie en verkoopadressen op kloosterwinkelonline.nl