Margriet logo
null Beeld getty images. Illustratie: shutterstock
Beeld getty images. Illustratie: shutterstock

Van goudrenet tot stoppen met drinken

Elke week tips en informatie voor een lekker gezond leven.

Retteketet…

Vanaf januari ligt de supermarkt weer vol met Hollandse goudrenetten. De zoetzure appel met zacht vruchtvlees bevat veel vezels, vooral als je het schilletje laat zitten. De goudrenet bevat ook vitamine A en B.

null Beeld

IkPas

Drink je in januari geen alcohol? Gedragswetenschapper Rob Bovens gaf deelnemers via rtlnieuws.nl een goede tip: “Zeg tegen iedereen dat je even niet drinkt. Het is makkelijker om het van tevoren te zeggen, dan halverwege een feestje.” Zo voorkom je het ‘vooruit, eentje dan’-effect. Met deze speciale IkPas-dopper kun je ook zonder woorden duidelijk maken dat je alleen in bent voor water.
IkPas-dopper € 15 (ikpas.nl).

null Beeld
null Beeld

Aldus chirurg-oncoloog Bea Lemaire van het Elkerliek Ziekenhuis op nu.nl. En vaker borstbesparend opereren is niet het enige goede nieuws: ook het reconstrueren gebeurt steeds mooier.

null Beeld

Dry January

Al sinds 2018 kun je meedoen aan de Hollandse versie van Dry January: IkPas, een alcoholpauze in januari. Doe je mee en heb je het soms best even lastig? Hierbij een hart onder de riem. Van de deelnemers tot nu toe (zo’n 200.000) rapporteerde 62% zich mentaal fitter te voelen, 32% viel af en 55% sliep beter. Bovendien gaf 55% aan na een alcohol­pauze structureel minder te zijn gaan drinken. Je kunt het!

null Beeld
null Beeld

Dumbbells zijn gewichtjes die worden gebruikt bij fitnesstraining, bodybuilding, krachttraining en powerlifting. Volgens Fitwinkel.nl zijn ze ideaal voor beginners. Laat je bij de aanschaf goed voorlichten door een fitness-expert.

null Beeld

Van donut tot depressie

Sterk bewerkt ofwel gemaksvoedsel – frisdranken, chips, pizza, hamburgers, koekjes en nog veel meer – is slecht voor je mentale gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers onder 10.000 personen. Fans van gemaksvoedsel blijken meer risico te lopen op milde depressies én hebben vaker last van angstige gevoelens.

Nicole Gommersgetty images. Illustratie: shutterstock

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden