Margriet logo
null Beeld Ester Gebuis
Beeld Ester Gebuis

PREMIUM

Ik keek met trots in mijn ogen naar een meisje van negen dat al weet dat de liefde voor haar niet te koop is

Noraly luistert naar een liefdesverhaal van een meisje van negen. Eentje die al precies weet wat ze wil, en wat niet.

Mijn nieuwjaarsdiner bij vrienden mocht er wezen. Eendenbouten gemarineerd in knoflooksaus, rozemarijn en soja, gegratineerde aardappelen, geglazuurde wortelen met sjalotjes, honing en knoflook, champignons gemixt met tijm en apart de jus van rode wijn en balsamico. Aan tafel vier volwassenen en drie kinderen in de leeftijd van negen, elf en dertien jaar.

Verkering

Maya, de jongste, vanaf de geboorte het prinsesje in huis, nam na het diner plaats op de schoot van haar vader om te vertellen over haar verkering met klasgenoot Teun, tien jaar. Teun had haar gevraagd of ze met hem wilde gaan toen ze op een bank zaten. Maya zei eerst ‘uhm’ voordat ze met ja antwoordde. Ze wist dat ze een gevierd meisje was en voelde zich gevleid met Teun, die ze al een tijdje een aardige jongen vond. Minder leuk vond Maya dat iedereen in de klas zich er nu mee ging bemoeien. Toen ze op schoolkamp waren, werd het erger. Er waren al verschillende stelletjes in de klas en de juf had bedacht dat er armbandjes konden worden gemaakt voor de gezamenlijke ‘trouwerij’ de volgende dag.

Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens het feest gaf Teun een knuffel aan Maya en ook nog een kus op haar hand. Later hoorde Maya dat andere jongens in de klas Teun daartoe hadden aangezet. In ruil voor een zure mat. Voor de kus zou de zure mat worden verdubbeld. Uitleg van de moeder van Maya leerde mij dat een zure mat populair snoepgoed is. Ouderwetse snoepveters die geëvolueerd zijn tot lange of korte snoepmatten met een zure suiker laag erbovenop.

Nauwelijks een week

Maya ging verder met haar verhaal, ook al werd ze steeds onderbroken door broer en zus. Ze probeerde hen wel tot zwijgen te brengen, maar dat lukte niet goed. Broer en zus kenden het verhaal al en vulden het in voordat Maya het zelf vertelde. Bovendien waren ze niet zuinig met commentaar, tot hun eigen hilariteit.

Tussendoor vertelde Maya’s moeder dat ze een paar dagen na het schoolkamp aan de praat raakte met Teuns moeder en toen pas hoorde van de verkering van haar jongste dochter. Het was in de gauwigheid een verhaal in de verleden tijd geworden, want de verkering had nauwelijks een week geduurd. Maya had het uitgemaakt, waardoor Teun in groot verdriet was geraakt.

Terwijl Maya’s moeder sprak, knikte Maya. “Zo is het gegaan,” zei ze, en ja, ze wist dat Teun had gehuild. Het klopte dat zij het had uitgemaakt. Ze had het een dag na de trouwerij gedaan. Om twee redenen. Ze was de bemoeienis van de anderen zat. Maar de grootste reden was de zure mat. Het was haar te veel geworden toen ze wist dat Teun daarvoor gezwicht was. Ze was naar hem gegaan en had volstaan met de woorden: “Het is uit. Het gaat niet werken met ons”. Iedereen aan tafel was er stil van.

Trots

Ik dacht terug aan de tijd dat ik zelf zo jong was, nog lang niet bezig met verliefd zijn en zeker niet met zure matten, die toen trouwens nog niet eens bestonden. Ik dacht ook aan oudere mensen zoals meneer J en ik die denken dat ze de liefde al kennen. En ik keek met trots in mijn ogen naar een meisje van negen dat al weet dat de liefde ook voor haar niet te koop is.

Paspoortbeeld columnisten Noraly Beyer NW Beeld

Over Noraly Beyer

Noraly Beyer is geboren in Willemstad, Curaçao en woonde in de jaren zeventig en tachtig in Suriname. Ze werkte als nieuwslezeres bij NOS, schrijft columns, werkt in het theater en zit in verschillende jury’s en commissies. Ze leest graag en houdt van de tuin. Noraly heeft een latrelatie met Joost Prinsen, heeft een volwassen zoon en dochter. Ze is oma van twee kleinkinderen en een heel stel bonus kleinkinderen. Wil je Noraly volgen? Tweewekelijks lees je haar nieuwste column op margriet.nl/noraly of volg haar op Twitter: @norabey.

Noraly BeijerEster Gebuis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden