Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Groots en meeslepend leven, ik heb het lang volgehouden. Maar ik heb ontdekt dat ook simpele dingen me intens gelukkig kunnen maken’

Groots en meeslepend wilde Petra leven. Maar omdat een mens maar zoveel extremen kan verdragen, zet ze tegenwoordig in op het kleine geluk. Schone lakens, een lief kaartje en vers stokbrood met roomboter en jam.

Op mijn achttiende hunkerde elke cel in mijn lichaam ernaar het leven in al zijn volheid te omarmen. En dus deed ik dat. Ik ging op mezelf wonen in de hoofdstad, fysiek en mentaal zo ver mogelijk verwijderd van mijn geboortedorp in de provincie.

Groots en meeslepend leven

En hoe heerlijk was het leven als single in de grote stad. Studeren, uitgaan, mannen; ik fietste de hele stad door en vloog de hele wereld over. Cosmopolitan was mijn lijfblad (andere glossies bestonden er nog niet) en cosmopolitisch leefde ik.

Groots en meeslepend leven, ik heb het lang volgehouden. Nog steeds kan ik enorm genieten van een geweldig feest, een glamoureus evenement en van cocktails drinken met mijn vriendinnen. Maar ik heb ontdekt dat ook hele simpele dingen me intens gelukkig kunnen maken. En daar ben ik heel dankbaar voor (en mijn lichaam ook). Zes dingen die ik pas op de juiste waarde ben gaan schatten na mijn vijftigste.

1. Schone lakens

Vroeger verschoonde ik de lakens pas als me begon op te vallen dat ze niet zo fris meer waren (en ik durf niet op te schrijven hoe vaak dat was). Nu investeer ik in zijdezacht, supercomfortabel beddengoed (ik wil nooit meer iets anders dan Optidee!) en ken ik geen groter genoegen dan me tussen heerlijk ruikende, knisperend verse lakens te vleien. Elke twee weken!

2. Zaterdagochtend

Jarenlang sliep ik een gat in de zaterdag (want uitgegaan), nu heb ik al enorm uitgeslapen als ik om half 10 mijn bed uit ga. Even op het fietsje naar de bakker voor verse croissants en knapperig stokbrood, en dan met de krant en een easy listening muziekje urenlang ontbijten. Earl grey en stokbrood met roomboter en jam, beter wordt de zaterdagochtend niet.

3. Het ultieme huispak

Ooit deed ik de deur niet open als ik niet opgemaakt was en aangekleed alsof ik op het punt stond naar een afspraak te gaan. Nu heb ik het ultieme huispak ontdekt en doe ik deze nooit meer uit. Een zijdezachte broek met een bijpassende top, zo zacht en warm dat het is alsof je in de lekkerste deken ooit loopt. En het ziet er óók nog leuk uit. Dus bijkomend voordeel: ik deins niet meer terug voor onverwacht bezoek.

4. Handgeschreven kaarten en brieven

We spreken hier over een levenslange liefde. Ik heb alle liefdesbrieven die ik in mijn leven heb gekregen bewaard. Heel soms herlees ik ze en komt die hele episode direct weer bovendrijven. Heerlijk. Maar ook kaartjes van vriendinnen en familie katapulteren me direct terug naar toen, naar dat moment, naar die ervaring. Ik schrijf zelf nog steeds veel kaartjes en ik vind niets hartverwarmender dan ze zelf krijgen. Zoveel leuker dan een appje! Ook omdat je niet meteen hoeft te reageren, maar het moment gewoon lekker kan koesteren.

5. Gesprekken met vrienden (die je je de volgende dag nog herinnert)

Ach, de nachtenlange gesprekken die ik vroeger had, tot vroeg in de ochtend! En waarbij je elkaar de volgende dag belde om te evalueren. Nu wandel ik met vrienden en vriendinnen, heb ik oergezellige etentjes in klein gezelschap of ga ik een dagje weg met mijn vriendinnen. En maar praten. Er gaat niks boven een goed gesprek.

6. Of nee, toch wel: de slappe lach

Niet meer bijkomen van het lachen, hoe heerlijk is dat! Onlangs verbleef ik een nachtje in een hotel met een vriendin en kregen we, terwijl we eigenlijk moesten gaan slapen, de slappe lach. En we bleven erin. Tranen over onze wangen en elke keer als we dachten dat we waren uitgelachen, begonnen we weer. Goud.

Ook een ‘Geen 18 meer'-momentje? Stuur ons je reactie via margriet.nl/reageer.

RedactieRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden