PREMIUM
4x zo eet je je aardappels eens héél anders
In de winter smaken aardappelen extra lekker door ze te verwerken in gerechten als gratin, curry of soep. Of plet ze na het koken en bak ze daarna in de oven met wat rozemarijn. Heerlijk!
Recept: aardappel-knolselderijgratin met drie soorten kaas
(4-6 personen)
Een heerlijk verwarmende aardappel-knolselderijgratin met drie soorten kaas. Lekker bij vlees, gevogelte en vette vissoorten en je bijna helemaal van tevoren te maken.
- 1 kg vastkokende aardappelen
- 200 g knolselderij
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 300 ml melk
- 200 ml slagroom
- 200 g roomkaas naturel
- 150 g zachte geitenkaas
- 75 g pittig belegen kaas
- versgemalen peper, zout
- ½ bosje bieslook
Extra nodig: ovenschaal, ingevet
Schil de aardappelen en de knolselderij en snijd in dunne plakken. Leg ze in een kookpan en voeg de knoflook, melk, slagroom, roomkaas en 1 tl zout toe. Breng aan de kook en laat op lage pit 15-20 min. koken of tot de aardappel en de knolselderij zacht zijn. Verwarm intussen de oven voor op 225 °C. Roer de geitenkaas door het mengsel in de pan en laat smelten. Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout. Doe dit alles over in de ovenschaal* en verdeel de geraspte kaas erover. Bak de gratin in het midden van de oven in ± 15 min. goudbruin. Knip er vlak voor het serveren bieslook boven.
Bereidingstijd: ± 30 min. + ± 15 min. oventijd
*Tot zover kun je de gratin voorbereiden. Zet hem afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Recept: aardappelcurry
(4 personen)
Deze romige aardappelcurry met bloemkool, kikkererwten en kokosroom heeft een verrassende topping van doperwten met spinazie, gehakte cashewnoten en kokoschips.
- 2 el arachide- of rijst-olie
- 2 el geraspte gemberwortel
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 groene pepers, zaadlijsten verwijderd, in ringetjes
- 1 tl mosterdzaad
- ½ tl kurkuma
- 1 tl komijnzaad
- 1 bloemkool van ± 800 g, in stukken
- 500 g geschilde vastkokende aardappelen, in blokjes van 1x1 cm
- 2 el groentefond
- versgemalen peper, zout
- 300 ml kokosroom of kokosmelk
- 1 pot of blik kikkererwten (inh. ± 400 g), koud gespoeld en uitgelekt
- ± 1 el limoensap
Voor de spinazie-erwtentopping:
- 200 g doperwten (diepvries)
- rasp van 1 limoen
- 3 el kokoschips/vlokken
- 3 el geroosterde, gezouten cashewnoten, grof gehakt
- 50 g spinazie
Verhit de olie en fruit hierin de gember, knoflook en groene peper ± 5 min. Roer het mosterdzaad, de kurkuma en de komijn erdoor en bak 1-2 min. mee. Roer er 100 ml water door en laat inkoken tot een pasta. Mix deze met de bloemkool, aardappel, fond, 1 tl zout en de kokosroom in een kookpan. Schenk er ± 400 ml water bij of zo veel dat alles net onderstaat. Laat met het deksel op de pan ± 20 min. koken. Roer de kikkererwten erdoor en warm ze mee. Breng op smaak met limoensap, peper en zout. Kook in een andere pan de doperwten gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en roer de limoenrasp, de kokoschips, de noten en de spinazie erdoor. Schep de curry in borden en schep de topping erop. Serveer direct. Lekker met naanbrood.
Bereidingstijd: ± 40 min.
Recept: geplette aardappelen met rozemarijn en gepofte knoflookroom
(4 personen)
Hier wordt iedereen blij van: knapperige aardappelen met een zachte binnenkant en de smaak van rozemarijn, waar je gepofte knoflookroom bij serveert. Je kunt ze overal bij eten, dus dit wordt gegarandeerd een blijvertje!
- 8-12 middelgrote vastkokende aardappelen
- 1 tl rozemarijnnaaldjes
- versgemalen zwarte peper, (zee)zout
- 3 el milde olijfolie
Voor de gepofte knoflookroom:
- 1 bol knoflook
- 2 el extra vergine olijfolie
- 200 g crème fraiche
Kook de aardappelen gaar in ± 20 min. Verwarm intussen de oven voor op 225 °C. Giet de aardappelen af en laat uitdampen. Verdeel ze over een bakplaat. Snijd de bovenkanten open met een mes en plet ze dan met de achterkant van een houten lepel. Bestrooi met de rozemarijn en wat zeezout en lepel de milde olie erover. Verpak voor de gepofte knoflookroom de knoflookbol in aluminiumfolie en leg hem bij de aardappelen. Zet 20-30 min. in het midden van de oven of tot de aardappelen goudbruin van kleur zijn, knapperig vanbuiten maar zacht vanbinnen. Druk de knoflookpuree uit hun velletjes en roer de extra vergine olie en 2 lepels van de crème fraîche erdoor. Mix er dan de rest van de crème fraiche door en breng op smaak met peper en zout.
Bereidingstijd: ± 35 min. + ± 30 min. oventijd
Recept: aardappelsoep met aardpeer
(4-6 personen)
Een aardappelsoep is lekker als tussendoortje maar ook als voorgerecht. Door de combinatie met aardpeer wordt hij een beetje notig van smaak. De topping van broodblokjes en bieslook met bacon of chorizo past er goed bij.
- 3 el milde olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 tl venkelzaad
- 1 kg geschilde kruimige aardappelen, in stukken
- 300 g geschilde aardperen of pastinaak, kleiner gesneden
- 100 ml groentefond
- 200 g demi crème fraîche
- versgemalen zwarte peper, zout
- voor de topping
- 130 g bacon of chorizo, in blokjes
- 2 sneden zuurdesembrood, in blokjes
- 2 el geknipte bieslook
Verhit 2 lepels van de olie op middelhoge pit en fruit hierin de ui in ± 5 min. glazig. Voeg het venkelzaad toe en fruit nog 1-2 min. Doe er dan de aardappel, aardpeer en fond bij en voeg ± 800 ml water toe zodat alles onderstaat. Kook ± 15 min. of tot de aardappelen gaar zijn. Pureer de soep en roer de helft van de crème fraîche erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Verdun de soep eventueel met water en breng opnieuw aan de kook. Bak intussen de bacon uit in een droge koekenpan. Zet opzij. Bak de broodblokjes in de rest van de olie knapperig. Schep de soep in kommen of borden en garneer met de bacon, de broodblokjes, de rest van de crème fraîche en de bieslook.
Bereidingstijd: ± 30 min.