PREMIUM
Van Noorse fiskesuppe tot stoven met bier
De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.
Recept: Noorse fiskesuppe
Voor 1 pan
- 2 el olijfolie
- klontje boter
- 1 prei, in dunne ringen
- 4 wortels, geschrapt, in plakjes
- 2 stengels bleekselderij, in dunne boogjes
- 500 ml visbouillon (blokje)
- 500 ml volle melk
- 1 bekertje (125 ml) slagroom
- 1 glas droge witte wijn
- 250 g vastkokende aardappels, geschild, in blokjes
- 500 g gemengde visfilets, in blokjes
- 100 g Hollandse garnalen
Bij het serveren:
- grof gemalen peper
- grof gehakt blad van de bleekselderij
Verhit de olie en boter in een diepe soeppan en fruit hierin de prei, wortel en bleekselderij. Voeg de bouillon toe en breng tegen de kook aan. Zet het vuur lager en voeg de melk, room en witte wijn toe. Voeg de blokjes aardappel toe en laat 5 min. zachtjes koken. Voeg 15 min. voor het serveren de vis toe en laat zachtjes garen in de soep. Haal de pan van het vuur, roer de garnalen door de soep en serveer meteen. Bestrooi met selderijblad en draai er wat peper over.
-
Groene beauty
Deze tijmgroene Kitchen-Aid-mixer uit de Blossom design-serie heeft een gehamerde koperen kom (4,7 L) en vier opzetstukken om te kneden, kloppen en mengen.
Vanaf € 869 (kitchenaid.nl). -
Warmhoudertjes
Al je winterse drankjes – van warme chocolademelk tot latte macchiato – neem je makkelijk mee in deze mooie aardewerken bekers.
€ 11,60 (sostrenegrene.com).
Vragen aan Marieke Migchelbrink
Samen met Emma de Thouars en Brian Mahulette werkte Marieke Migchelbrink voor restaurantrecensieplatform Iens. Daaruit ontstond een vriendschap die in het teken staat van eten. Hoe dat klinkt, kun je vanaf nu beluisteren tijdens hun wekelijkse podcast Opscheppers.
Info: @opscheppersdepodcast, te beluisteren via de bekende podcastkanalen
Wat passeert zoal de revue?
“Wekelijks delen we alle drie een opschepmoment, van een goedkoop toetje uit de supermarkt tot zelfgebakken spekkoek. Of we gaan naar een chic restaurant. Wij ‘Opscheppers’ kennen geen eetschaamte. Daarnaast delen we recepten die in vijf minuten klaar zijn, culinaire dilemma’s en dealbreakers.”
Hebben jullie een rolverdeling?
“We horen vaak van luisteraars dat ze het gevoel hebben dat ze met ons aan tafel zitten. Je luistert echt naar drie vrienden. We delen zonder gêne anekdotes uit ons leven en dat maakt het voor veel mensen herkenbaar.”
Waar raken jullie niet over uitgepraat?
“Hoe makkelijk koken kan zijn en dat lekker eten niet veel hoeft te kosten. Pureer witte bonen uit blik met olijfolie, knoflook, citroenzestes en basilicum en je hebt een zalige saus voor pasta, rijst en brood. Ik hoop echt dat mensen meer zelfvertrouwen en lol krijgen in de keuken.”
Zelf doen!
Met tips, heldere uitleg en illustraties wordt het maken van kombucha, kefir, zuurdesembrood en gefermenteerde groenten een fluitje van een cent. Kleine moeite, super resultaat.
Zelf gefermenteerd door Gerard Janssen € 20 (Uitgeverij Snor).
-
Zo stoof je met bier
Vaak gehoord: ‘Als ik bier gebruik, wordt mijn stoofvlees zo taai.’ En dat ondanks de keus voor doorregen rundvlees met een vetrandje en het gebruik van een pan met dikke bodem. Het euvel is negen van de tien keer de temperatuur van het bier. In het ergste geval komt het zó uit de koelkast en in het minder erge geval is het op kamertemperatuur. Beide resulteren in taai vlees. Wil je stoven met bier, breng het dan in een steelpannetje tegen de kook aan en voeg het daarna toe. Zorg vervolgens dat je stoof niet meer kookt, maar laat hem langzaam garen, liefst in de oven. -
Dat is geen zuivere koffie...
Het ziet eruit als koffie, het smaakt als koffie, je maakt het op dezelfde manier als koffie, maar... het ís geen koffie. De boonloze koffie van Northern Wonder wordt gemaakt van niet-tropische ingrediënten (lupinebonen, kikkererwten en zwarte bes) en komt van dichtbij. Hij wordt namelijk gemaakt door een Nederlandse start-up. Dat betekent dat er geen regenwoud voor wordt gekapt en dat hij ook nog eens een heel lage footprint heeft. Northern Wonder is verkrijgbaar als filtermaling en in composteerbare coffeecups, met en zonder cafeïne. Een espressomaling en een cold brew-variant laten nog even op zich wachten.