Margriet logo
null Beeld Getty Images en privébeeld.
Beeld Getty Images en privébeeld.

PREMIUM

Ineke Houtman: ‘Zo grappig, koeien hebben echt kapsels, met een pony schuin over hun ogen’

Regisseur Ineke Houtman (66) viel in de prijzen met jeugdfilms als Madelief, Krassen in het tafelblad en Polleke. Haar nieuwste film Matties heeft van de jeugdjury tijdens Cinekid de prijs gekregen voor beste jeugdfilm. De telefilm is op 15 januari om 10.00 uur te zien op NPO Zapp.

null Beeld

Wandelen in een sprookje

“Laatst liep ik met een vriendin ➊ door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Daar stonden van die burlende herten die alleen oog hadden voor elkaar en zich niks van ons aantrokken. Het was een geweldige ervaring, alsof we door een sprookje liepen.”

Schilderij

“Dit schilderij ➋ heeft mijn schoonmoeder op een marktje in Frankrijk gekocht. Ik kijk er graag naar, het is zo fijn van kleur. De vrouw op het strand en dan die blauwe lijn die de wereld onder en boven water van elkaar scheidt.”

Koeien met kapsels

“Ik kijk graag naar de koeien ➌ die vlak bij mijn huis staan. Zo grappig: ze hebben echt kapsels, met een pony schuin over hun ogen. Koeien zijn heel nieuwsgierig. Er liep een grijze buis door onze sloot, wij stonden dan aan de ene kant ‘boe’ erdoorheen te roepen en de koeien bleven eindeloos zoeken waar dat geluid vandaan kwam.”

null Beeld

Kippen op stok

“Ik heb kippen in de tuin ➍. Ze slapen niet in hun hok, maar in de boom. Alleen de haan kan irritant zijn als hij ’s nachts dicht bij mijn slaapkamerraam kraait. De kippen verstoppen de eieren in de hele tuin. Dat is goed zoeken, anders hebben we zo meer kippen.”

Kindertekeningen

“Ik had laatst waterschade in de kelder. Bij het opruimen kwam ik de kindertekeningen ➎ van mijn dochter tegen. Er zaten zulke leuke bij, dat ik ze wil gaan inlijsten en ophangen. Juist door de waterschade zijn ze mooi, je ziet het verstrijken van de tijd erin. Mijn dochter is inmiddels 27 jaar.”

Slappe lach

“Mijn dochter en ik ➏ houden beiden van absurde humor die verder niemand begrijpt. We hebben vaak de slappe lach en vinden het leuk om met bepaalde situaties of type mensen te spelen. Sinds vier jaar heb ik een nieuwe relatie. Met mijn vriend ontwikkel ik dat nu ook, dat je elkaars idioom begrijpt en een eigen taal ontwikkelt.”

Dorine van der WindGetty Images en privébeeld.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden