Margriet logo
null Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.
Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

PREMIUM

‘Af en toe een blokje chocolade,’ hoorde ik mezelf zeggen. Ik hoopte dat mijn neus niet langer werd

Helene laat elk jaar haar bloed controleren bij de huisarts. Het blijkt dat ze haar lievelingssnacks toch wat vaker moet laten staan.

Elk jaar laat ik bij de huisarts preventief mijn bloed controleren. Hierbij wordt een check gedaan op bijvoorbeeld ijzer- en cholesterolgehaltes en verschillende vitaminewaarden.

Bij mijn laatste onderzoek bleek mijn LDL-cholesterol, ook wel ‘het slechte cholesterol’ genoemd, iets aan de hoge kant te zijn. Met de assistente van de huisarts nam ik mijn voedingspatroon door, want ik moest volgens haar gaan opletten met verzadigde vetten. De boosdoeners? Ik eet graag kaas op mijn brood of blokjes kaas bij een borrel of ’s avonds op de bank. En als ik brood eet, smeer ik daar altijd boter op. Zelfs al is het margarine, het is en blijft vet. De assistente vroeg wat ik verder graag snackte. “Af en toe een blokje chocolade,” hoorde ik mezelf zeggen, en ik hoopte dat mijn neus niet langer werd. Want het blijft natuurlijk zelden bij een blokje. “Dan moet je daar wat minder van eten,” zei de assistente streng. De boodschap was duidelijk: ik moet oppassen met voedingsproducten met veel vet.

Extreem laag

De tweede opvallende uitslag van mijn bloedonderzoek was een zeer lage vitamine D-waarde. Echt extreem laag. De assistente merkte op dat het bijna een wonder was dat ik de dag doorkwam, want vitamine D is belangrijk voor je energieniveau. Nou, daar had ik niks van gemerkt. Op de meeste dagen heb ik energie voor twee. Toch kreeg ik acuut vitamine D-capsules voorgeschreven. En nu ik ze een paar maanden slik, moet ik zeggen: ik merk verschil. Vooral aan mijn spierkracht, die is toegenomen. Dat merk ik bij het sporten, maar ook bij het tillen van de boodschappen. Handig, om al die repen chocolade te kunnen tillen...

Paspoortbeeld columnisten Helene NW Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter.

Helene van SantenSanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden