PREMIUM
Zó veelzijdig (en lekker!) zijn kikkererwten
Met zijn nootachtige smaak is de kikkererwt een van de geliefdste peulvruchten. Heerlijk in soep, hummus of falafel, maar ook in salades of als onderdeel van bijvoorbeeld shakshuka. 5x lekkers met kikkererwten.
Alle recepten zijn voor 4 personen
Recept: saladebowl met kikkererwten, avocado en halloumi
Saladebowls zijn populair. Deze warm-koude versie maak je met kikkererwten en edamame, gebakken aardappelen en halloumi, tomaten, avocado, spinazie, radijs en tuinkers.
- 400 g kleine aardappelen
- versgemalen vierkleurenpeper, zout
- 2 el milde olijfolie
- 200 g halloumi, in plakken van ± 1 cm dik
- 150 g kikkererwten uit pot of blik, koud gespoeld en uitgelekt
- 150 g edamame uit blik of vers
- 200 g kerstomaten, gehalveerd
- 60 g radijs, in staafjes
- vruchtvlees van 1 avocado, in plakken
- 80 g kleinbladige spinazie
- 1 doosje tuinkers
Voor de dressing:
- 150 g yoghurt
- 2 el wittewijnazijn
- 1 el extra vergine olijfolie
Klop of schud voor de dressing de yoghurt met de azijn, de olie en 2-3 el koud water door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Kook de aardappelen in ± 15 min. net gaar in licht gezouten water. Giet af en laat 5 min. afkoelen. Verhit de olie en bak hierin de aardappelen en de halloumi in ± 10 min. goudbruin. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de erwten, bonen en de groenten in ‘vakjes’ over wijde kommen of diep borden en knip er royaal tuinkers en extra peper boven. Geef de dressing erbij.
Bereidingstijd: ± 45 min.
Recept: zoete aardappel uit de oven met geroosterde kikker-erwten en zure room
Heerlijk, zo’n gepofte zoete aardappel gevuld met kikkererwten die je omschept met olie en veel verschillende specerijen, waarna je ze roostert in de oven. De zure room met chilivlokken geeft er een frisse noot aan.
- 4 zoete aardappelen van gelijk formaat (± 250 g elk)
- 4 el milde olijfolie
- 400 g kikkererwten uit pot of blik, koud gespoeld en uitgelekt
- ½ tl chilipoeder
- 1 tl milde paprikapoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl gemalen kurkuma
- ½ tl gemalen komijn
- ½ tl knoflookpoeder
- (vers)geraspte nootmuskaat
- versgemalen zwarte peper, zout
- 4 tl boter
- 125 g zure room
- chilivlokken
- 4 el grof gehakte korianderblaadjes
Extra nodig: ovenschaal
Verwarm de oven voor op 220 °C. Vet de ovenschaal en een bakplaat licht in met olijfolie. Boen de zoete aardappelen schoon onder stromend water. Prik ze een paar keer in met een puntig mesje en leg ze in de ovenschaal. Pof de zoete aardappelen in 45-60 min. gaar in de oven. Dep de kikkererwten droog en schep ze in een kom om met 2 el van de olie, de specerijen, nootmuskaat en peper naar smaak en een flinke snuf zout. Verdeel de kikkererwten over de bakplaat en schuif die onder de zoete aardappelen in de oven. Rooster de kikkererwten 15 min., haal de bakplaat dan uit de oven. Meng de zure room met de rest van de olie en breng op smaak met zout en chilivlokken. Snijd de aardappelen in de lengte diep in en duw ze een beetje open. Maal er wat zout over en schep er 1 tl boter in. Vul de aardappelen met geroosterde kikkererwten en schep op elk 2 tl zure room. Bestrooi met de koriander en chilivlokken naar smaak. Serveer de rest van de kikkererwten en zure room apart erbij.
Bereidingstijd: ± 30 min. + 1 uur oventijd
Recept: vegan kikkererwt-zoete aardappelkroketburger
Zelf kroketten maken is leuk om te doen. Het is wel even wat werk, maar het goede nieuws is dat je ze van tevoren kunt maken. Deze kikker-erwten-zoete-aardappelkroketten zijn heerlijk als snack, maar doen het ook geweldig in een vegan burger.
Voor de kroketten:
- 250 g gedroogde kikkererwten
- 150 g geschilde zoete aardappel, in blokjes
- versgemalen peper, zout
- 2 el milde olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el fijngehakte kruiden (peterselie, koriander)
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl paprikapoeder
- (vers)geraspte nootmuskaat
- 80 g paneermeel
- plantaardige olie, om te frituren
Voor erbij:
- 4 mooie blaadjes groene krulsla of frisée
- 50 g babyspinazie
- ½ bosje peterselie
- 1 kleine komkommer, overlangs in dunne plakken geschaafd
- 1 grote vleestomaat, in plakken
- 4 vegan burgerbroodjes
- 4 el vegan mayonaise
Extra nodig: blender of staafmixer
Vul een pan met koud water, strooi de kikkererwten erin en laat 1 nacht weken. Giet de volgende dag het weekwater af, spoel de kikkererwten af en zet nogmaals onder water. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de kikkererwten in ± 45 min. gaar worden. Kook de aard-appelblokjes in licht gezouten water in 10-15 min. gaar. Giet af en stamp of prak tot puree. Verhit de olie en fruit hierin de ui met de knoflook glazig. Giet de kikkererwten af en pureer ze. Meng de kikkererwtenpuree met de zoete-aardappelpuree, de verse kruiden en de ui-knoflookmix. Breng op smaak met zout, peper, komijn, paprikapoeder en nootmuskaat en laat 5 min. afkoelen. Vorm 16 kroketjes van het mengsel. Strooi het paneermeel op een plat bord en rol de kroketjes er stevig door tot ze rondom geheel gepaneerd zijn.
Verhit de olie tot 170 °C. Bak de kroketjes in porties goudbruin en laat uitlekken op een laag keukenpapier. Houd ze warm in de oven (heteluchtstand 80 °C). Halveer de broodjes en rooster ze eventueel kort op het snijvlak. Bestrijk de onderste broodhelften met de mayonaise. Beleg ze met de sla en wat blaadjes peterselie. Leg er de kroketjes op, verdeel er de spinazie, tomaat, komkommer en peterselie over. Leg de bovenste broodhelften erop en steek eventueel met een prikker vast.
Bereidingstijd: ± 1,5 uur bereidingstijd + 1 nacht weektijd erwten
Voorbereidingstip
Je kunt de kroketten helemaal van tevoren maken en tot 2-3 dagen in de koelkast bewaren tot gebruik.
Recept: sandwich met kikkererwtensalade, cress en radijs
Sandwich met een salade van kikkererwten, wortel, rodekool, radijs en cress met een honingdressing.
- 200 g kikkererwten uit pot of blik, koud gespoeld en uitgelekt
- 6 radijsjes, in staafjes
- 50 g rodekool, in dunne reepjes van 4 cm lang
- 1 gele wortel, in staafjes van 4 cm lang
- 2 el cress (microgroenten) naar keuze
- 2 takjes peterselie
- 2 el tuinkers
- 8 stevige sneden brood
- 2 el mayonaise
Voor de dressing:
- ½ tl mosterd
- 2 el citroensap
- ½ tl honing
- 1 el appelciderazijn
- 1 el extra vergine olijfolie
- versgemalen peper, zout
Klop of schud voor de dressing de mosterd met het citroensap, de honing, de azijn en de olie door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Meng de kikkererwten en de groenten door de dressing en laat minimaal 30 min. marineren. Hak de cress en de peterselie grof en vermeng met de tuinkers. Rooster de boterhammen licht. Besmeer vier sneden brood met de mayonaise en verdeel de kikkererwtensalade erover. Bestrooi met het cress-mengsel en maal er wat peper over. Dek af met de overige boterhammen.
Bereidingstijd: ± 20 min. bereidingstijd + 30 min. marineren
Recept: shakshuka met kikkererwten, spinazie en ei
Een Midden-Oosters gerecht dat snel klaar is, is shakshuka. De basis is een saus met tomaten waaraan je groenten en kruiden toevoegt en waar je vlak voor het serveren eieren in laat stollen. De kikkererwten geven het gerecht een lekkere bite.
- 1 handvol basilicumblaadjes
- 3 el milde olijfolie
- 3 sjalotten, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 600 g spinazie, grof gehakt
- 1 tl tomatenpuree
- 300 g kikkererwten uit pot of blik, koud gespoeld en uitgelekt
- 2 grote tomaten, zaadlijsten verwijderd, in blokjes
- versgemalen peper, zout
- cayennepeper
- ± 1 tl gedroogde oregano
- 2 eieren
- blaadjes van 2 takjes peterselie, fijngesneden
Hak de helft van de basilicumblaadjes fijn. Verhit de olie in een hapjespan en fruit hierin de sjalotten en de knoflook glazig. Voeg in porties de spinazie toe en laat, onder regelmatig omscheppen, in 5-6 min. slinken. Roer de tomatenpuree door de spinazie. Schep er de tomatenblokjes en kikkererwten door en bak kort mee. Roer de fijngehakte basilicum door de shakshuka en breng op smaak met peper, zout, cayennepeper en oregano. Maak met een pollepel twee ondiepe holtes in de spinazie. Breek hierboven voorzichtig de eieren. Leg een deksel op de pan en verwarm nog 4-5 min. of tot het eiwit gestold is. Maal er nog wat peper over en garneer met de rest van de basilicum en de peterselie. Lekker met platbrood of pita’s om te dippen.
Bereidingstijd: ± 35 min.
Weetje
Wat heeft de kikkererwt met kikkers te maken? Niets! De oud-Hollandse naam voor de peulvrucht is eigenlijk ‘keker’, afgeleid van het Latijnse woord ‘cicer’, dat ‘grauwe erwt’ betekent. In de loop der tijd is de naam verbasterd tot kekererwt en uiteindelijk tot kikkererwt.