Margriet logo
MT02 M02 Gesprek Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Wat wil je in het nieuwe jaar voor een ander doen?

Het afgelopen jaar ontstonden mooie initiatieven om elkaar te steunen. Denk aan alle hulp aan Oekraïne en aan mensen die lastig rondkomen. Wil je ook meer voor een ander gaan betekenen?

MT02 M02 Gesprek Beeld
  • Recent begonnen horecaondernemers Heat and Eat. Mensen die geen geld hebben om thuis de verwarming op te stoken kunnen in deelnemende restaurants gratis opwarmen en wat eten of drinken.
  • Ook vind je in cafés het systeem van ‘uitgestelde koffie’. Deze traditie komt uit Napels. Het idee is dat je van tevoren een kop koffie (of maaltijd) koopt voor iemand met een kleine portemonnee.
  • 83% van de mensen blijft - ondanks de inflatie - aan goede doelen geven. 61% doet dat omdat ze zich bevoorrecht voelen en iets terug willen doen.
    Bron: heatandeat.nl, Hart van Nederland, AD.
MT02 M02 Gesprek Beeld

Lezeres Herma Dogger

“Ik ben mantelzorger, vrijwilligster op een basisschool en in de zomer werk ik als vrijwilliger in het zwembadwinkeltje. Daarnaast ga ik af en toe even naar een oud vrouwtje om te rummikuppen. Dat is wel even genoeg, dacht ik zo.”

Bob Richters, initiatiefnemer van Heat and Eat in Hart van Nederland

“Mensen die het nodig hebben kunnen komende tijd bij ons gratis in het restaurant zitten en genieten van wat drinken of eten.”

Lezeres Belinda Hannot

“Ik doe minimaal één keer per week vrijwilligerswerk; eten uitserveren in het zorgcentrum. In 2023 ook.”

Toekomstonderzoeker Jeanneke Scholtens

“Jarenlang hadden we een individuele samenleving waarin iedereen op zichzelf was gericht: het ik-tijdperk. Door corona en de oorlog in Oekraïne nam het egoïsme af. Het draait weer meer om er zijn voor elkaar. Ik hoop dat we dat vasthouden.”

Lezeres Irene van Noort

“Ik ga eens wat minder doen voor anderen en meer voor mijzelf.”

Karen van Oudenhoven, directeur van het SCP in Trouw

“Het politieke vertrouwen is weliswaar laag, maar het sociale vertrouwen van burgers is groter. Er is veel saamhorigheid in het land.”

Lezeres Nanette Bielefeld

“Ik zet me weer in met mijn stichting om lotgenoten met Ehlers Danlos (bindweefselziekte) te begeleiden in hun route naar diagnose en behandeling.”

Lezeres Sylvia van Santen

“Mijn goede voornemen is om geregeld iets weg te geven en mensen op straat altijd te groeten. Ik merk dat anderen dat waarderen.”

Lezeres Tineke Dijkhuis

“Wat ik al deed, oppassen op mijn drie mannetjes.”

Tara BeckRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden