PREMIUM
Van een borrelkaasje van eigen bodem tot een boek vol Zuid-Koreaanse wijsheden
De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.
Recept: Paprika-tomatensoep
- 3-4 rode paprika’s, schoongemaakt, in blokjes
- 500 g pomodori (pruimtomaten)
- 1 ui, gepeld, grof gehakt
- 2 teentjes knoflook, grof gehakt
- 1 rood pepertje, schoongemaakt, grof gehakt
- zout en grofgemalen peper
- 2 tl gerookte paprikapoeder
- 1 el ahornsiroop (of basterdsuiker)
- 3 el balsamicoazijn
- 4 el olijfolie
- 1 l kokend water
Voor de toppings
- paar takjes koriander, basilicum of een handje cress
- 4 flinke el Griekse yoghurt
- 4 el fijngemalen pecannoten
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Hussel de groenten door elkaar in een braadslee. Bestrooi ze met ruim zout, peper en paprikapoeder en druppel de ahornsiroop, balsamico en olijfolie erover. Rooster 20-25 min in de oven. Schep alles vervolgens in een grote soeppan en voeg 1 l water toe. Breng aan de kook, pureer de soep met de staafmixer of in de blender (niet te lang, de soep moet een beetje grof zijn). Proef en voeg extra peper en zout naar smaak toe. Verdeel de soep over 4 komen, schep in elke kom een lepel yoghurt en bestrooi met de noten en wat cress of kruiden.
-
Goedgekeurd voor latte art
Plantaardige melk opschuimen vereist wat handigheid. Rude Health maakt het je gemakkelijk met een nieuwe barista-lijn met vier zuivelvrije dranken: almond, oat, coconut en soya.
Vanaf € 2,39 (supermarkt). -
Lekker borrelkaasje
Van eigen bodem (Amsterdam, om precies te zijn) en goed op smaak omdat hij vier weken is gerijpt: de plantaardige komijnekaas van Max & Bien.
Te koop via maxandbien.com, speciaalzaken en bij veel filialen van Jumbo.
Vragen aan Barbara Zitwer
Tijdens haar vele bezoeken aan Zuid-Korea werd Barbara Zitwer, schrijver en literair agent voor voornamelijk Koreaanse schrijvers, verliefd op de cultuur en het fantastische eten. Dat leidde tot Haengbog (€ 22,50, uitgeverij Mo’Media), een boek vol Zuid-Koreaanse wijsheden én recepten voor een gelukkig leven.
Waarom moest dit boek er komen?
“Ik zocht naar een boek in de stijl van Hygge of Ikkigai, maar dan over de razendpopulaire Zuid-Koreaanse cultuur. Omdat ik niets kon vinden, besloot ik het zelf maar te schrijven. Voor de eerste versie hoefde ik alleen maar terug te denken aan alle bijzondere ervaringen die ik had in Zuid-Korea.”
Wat maakt Zuid-Korea zo bijzonder?
“Alles waar ik waarde aan hecht – vriendschap, vrijgevigheid, samen eten, respect voor de natuur – neemt een centrale plaats in in de Koreaanse cultuur. Daarnaast ben ik altijd onder de indruk van de manier waarop Koreanen met elkaar omgaan. Ze zijn zo hoffelijk en elegant.”
Wat moeten we als eerste proberen?
“Ik denk meteen aan bibimbap, dat je heel gemakkelijk kunt maken met ingrediënten die je al in huis hebt. Rijst, wat restjes vlees, groente en eieren.”
Funky Aziatisch
Jiwa is Maleis voor ‘ziel’ en staat voor levenslust, inspiratie en vuur. Dit Aziatische kookboek is volgens de makers - Mas van Putten en Carl Lemette – ontstaan uit hun liefde voor mensen, koken en muziek.
Jiwa € 34,99 (Nijgh Cuisine).
-
Zuurkooltraditie
Een oud-Hollands gezegde luidt: ‘Eet op 1 januari zuurkool met spek, dan heb je het hele jaar geen geldgebrek.’ Op veel plekken – thuis, in eetcafés en in restaurants – staat om die reden op nieuwjaarsdag nog altijd een ouderwetse zuurkoolschotel op het menu. Meestal is dat een stamppot zuurkool met aardappels en knolselderij en van alles eromheen om te laten zien dat je goed in het vlees (lees: geld) zit. Wil je je zuurkool extra lekker en iets minder zuur maken, dan kun je hem stoven in witte wijn of een restje champagne. -
Ons ben zuunig
Het Finse Foodello werd in 2016 opgericht om voedselverspilling tegen te gaan. Het verkoopt etenswaren en huishoudartikelen die niet in de schappen komen vanwege bijvoorbeeld een naderende THT-datum, een veranderde verpakking of omdat het product uit het assortiment verdwijnt. Daarnaast koopt Foodello opruimings- en restpartijen op bij fabrikanten om verspilling te voorkomen. Dat resulteert in een enorm assortiment droogwaar: van afbakbroodjes, granola en biologische pindakaas tot sauzen, pasta’s, frisdrank, koffie, thee en snacks. Vaak van A-merken en afgeprijsd tot soms wel negentig procent.
Meer info: foodello.nl