Margriet logo
null Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer
Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer

PREMIUM

Moniek: ‘Ik ben bepaald geen topkok, maar ontdekte al snel dat vegetarisch eten lekker is’

Goede voornemens: je maakt ze vol goede moed aan het eind van het jaar, maar in januari verval je alweer snel in je oude gewoonten. Vier vrouwen maakten wél een succes van hun voornemen. Zo pakt Moniek (66) het aan.

“Als kind was ik een echte carnivoor: ik at het liefst niets anders dan vlees. Als volwassene wist ik natuurlijk wel dat veel vlees eten niet goed is, maar ik was erg gehecht aan AGV’tjes: aardappelen, groenten en vlees. Ik ben als regisseur en schrijver verbonden aan Maas theater en dans in Rotterdam en werkte in 2020 aan een theaterstuk voor jongeren, over ons eten nu en in de toekomst. Toen ging de knop om: tijdens de voorbereiding leerde ik veel over de enorme impact die vleesconsumptie op ons klimaat heeft en over uitputting van onze bodem. De situatie is zorgelijk.”

Vleesvervangers

“Met het ouder worden maak ik graag een gebaar naar de jongere generaties om bij te dragen aan het verminderen van het klimaatprobleem. In januari 2021 nam ik daarom met een vriendin deel aan een veggie challenge: we wilden de hele maand veganistisch eten. Dat bleek te moeilijk voor me: yoghurt en kaas en eieren laten staan lukt nog niet altijd. Inmiddels ben ik wel definitief overgestapt naar vegetarisch eten. Ik ben bepaald geen topkok, maar ontdekte al snel dat vegetarisch eten lekker is. AGV’tjes kunnen nog steeds: vleesvervangers zijn tegenwoordig prima. De oosterse keuken is een zegen voor vegetariërs en ik ben gek op risotto met paddenstoelen. Dat mijn man mijn keuze volledig steunde, maakte het ook makkelijker: hij is duurzaamheidsadviseur en wilde al eerder dan ik stoppen met vlees.”

null Beeld

“Zelf maak ik geen vlees of vis meer klaar, maar mijn leefstijl is geen heilig moeten. Als ik bij vrienden eet en er staat vlees op het menu, is dat geen punt. Afgelopen jaar heb ik één keer meegemaakt dat ik een enorme craving kreeg toen ik langs een biologische slager liep, ik kreeg zó’n trek in een in roomboter gebakken biefstuk. Ik heb daaraan toegegeven, anders wordt het zo’n straf, en ik wil juist vanuit rijkdom deze keuze maken. Na die biefstuk was de behoefte ook weer over. Vegetarisch eten gaat me nu prima af. Er zijn wel kleine obstakels: supermarkten hebben niet altijd de juiste alternatieven in huis om een umami-smaak aan je gerechten toe te voegen, en de kaart bij veel restaurants is beperkt voor vegetariërs. Verder is het niet erg moeilijk en ik weet zeker dat ik nooit meer anders wil eten. Het is bovendien erg leuk jezelf te herontdekken, kennis te maken met andere gerechten. Deze verandering heeft een kinderlijke nieuwsgierigheid bij me aangewakkerd.”

Tip van Moniek:

“Doe mee met een vega challenge, die vind je online. Zo’n challenge motiveert enorm. En verder: koop een leuk vega-kookboek!”

Nicole Gommers en Şenay ÖzdemirPetra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden