Margriet logo
null Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer
Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer

PREMIUM

Gülay: ‘Ik wilde dat beeld van mij - de altijd maar werkende moeder - veranderen’

Goede voornemens: je maakt ze vol goede moed aan het eind van het jaar, maar in januari verval je alweer snel in je oude gewoonten. Vier vrouwen maakten wél een succes van hun voornemen. Zo pakt Gülay (61) het aan.

“Ik heb mijn werk met veel liefde gedaan. Ik was verliefd, en ben dat eigenlijk nog steeds, op het mediavak. Maar toen mijn moeder twee herseninfarcten kreeg, was het moment voor mij om na te denken over mijn eigen toekomst. Altijd maar uitstellen naar later, welk later?”

Zo veel tijd gemist

“Ik wilde dat beeld van mij - de altijd maar werkende moeder - veranderen. Toen ik mijn dochter vertelde dat mijn goede voornemen was om met het bedrijf te stoppen was het eerste wat ze zei: ‘o mam, ik kijk er zo naar uit om bij jou op de koffie te komen! En we gaan een leesclub beginnen! En we gaan op reis met opa en oma!’”

“35 jaar lang runde ik een mediabedrijf. Ik heb zo veel tijd gemist met mijn kinderen. De laatste vijftien jaar werkte ik wel samen met mijn dochter, maar we praatten alleen maar over het werk. Een moeder-dochterrelatie hadden we niet.”

null Beeld

Nederlandse zorg

“Een andere reden om te stoppen met het bedrijf was dat ik meer qualitytime wilde met mijn ouders en schoonmoeder, die dement is. Wij zijn al heel lang mantelzorgers, mijn man meer dan ik, maar ik heb - vooral na de herseninfarcten - me verdiept in de zorg in Nederland. Wat betekent Nederlandse zorg voor migrantenouderen? En nieuwsgierig als ik ben, ben ik in gesprek gegaan met de zorginstellingen en met de ouderen. Hoe kunnen we dat veranderen? Nu ik ben gestopt met mijn bedrijf, ben ik me hierop gaan richten. Want iedereen heeft recht op fatsoenlijke zorg, en zorg is niet alleen fysiek maar ook mentaal. Migranten hebben andere zorg nodig, ze hebben andere herinneringen, andere gebruiken waarnaar ze teruggaan als ze ouder worden.”

“Ik ben dus niet bang dat ik me ga vervelen, met de mantelzorg voor mijn ouders, de vele koffies met mijn dochters, en het nieuwe ouderenproject. Wat een rust om me niet meer in drieën of vieren te hoeven hakken!”

Tip van Gülay:

“Wees vriendelijk voor jezelf. De meesten van ons zijn zo ongelooflijk hard en onaardig voor zichzelf. Als je dit toepast, zul je zien dat het leven er dan niet alleen voor jezelf, maar ook voor je naasten een stuk aangenamer uitziet. Dat is ook mijn voornemen voor 2023.”

Nicole Gommers en Şenay ÖzdemirPetra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden