Margriet logo
MT02 M02 Beauty Beeld stocksy. Met dank aan: cosmetique totale.
Beeld stocksy. Met dank aan: cosmetique totale.

PREMIUM

Dít is waar lasertherapie allemaal bij kan helpen

Een gladde huid zonder oneffenheden, nooit meer scheren en eindelijk van die tatoeage af waar je nu toch wat spijt van hebt? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar met een verantwoord gebruik van de lasertechniek is het allemaal mogelijk.

De ontwikkelingen op het gebied van lasertechnologie gaan snel en de toepasmogelijkheden worden steeds breder. Ook in de cosmetische wereld wordt lasertechniek steeds meer toegepast. Maar wat is laser eigenlijk? Laser is een afkorting, een acroniem om precies te zijn, van light amplification by stimulated emission of radiation. Laser is dus licht, maar wel een heel bijzonder licht. In tegenstelling tot bijvoorbeeld daglicht, dat meerdere kleuren bevat, is laserlicht monochromatisch, wat betekent dat het uit één kleur bestaat. Waar lamplicht in alle richtingen schijnt, produceert laser een directe lichtbundel. Hierdoor kan er gecontroleerd en tot op de millimeter nauwkeurig mee worden gewerkt.

Recht op het doel af

In de cosmetische wereld kunnen er met laserlicht specifieke delen van de huid worden behandeld, zonder de omliggende huid te beschadigen. Zo is het mogelijk om pigmentvlekken, couperose, rimpeltjes en bloedvaatjes te verminderen, tatoeages en permanente make-up te verwijderen en ongewenste haargroei aan te pakken. Er zijn verschillende soorten en typen lasers, waarbij de werking en het uiteindelijke resultaat wordt bepaald door het vermogen, de golflengte en hoe diep het laserlicht de huid in gaat. Dit betekent dat niet elke laser voor elk behandeldoel of huidtype geschikt is en het luistert dan ook zeer nauw welke laser gebruikt wordt.

MT02 M02 Beauty Beeld

Sonja Woldringh (60) Heeft gekozen voor huidverjongende behandelingen bij Cosmetique Totale: “Ik ben zestig jaar, ik hoef geen jong en rimpelloos gezicht. En dat gaat ook niet lukken. Maar ik wil er wel graag verzorgd uitzien en een frisse uitstraling hebben. Dat bereik ik onder andere met laserbehandelingen. Ik laat mijn pigmentvlekjes weg laseren en ik heb ook twee fractionele laserbehandelingen gedaan. Die laatste behandeling duurde bij mijn ongeveer een uur, in die tijd is mijn gezicht en hals behandeld. Ik voelde uiteraard wel wat, maar pijn deed het niet. De volgende dag was mijn gezicht rood en een beetje opgezwollen, dat was na een paar dagen weer weggetrokken. Voor mijn gevoel is het resultaat direct te zien. Mijn gezicht is gladder en strakker en de vouwen rond mijn mond zijn minder diep. Het is niet goedkoop, maar ik heb het ervoor over. Het geeft mijn huid een oppepper en zorgt ervoor dat alles er weer frisser en egaler uitziet.”

Ongewenst haar? Laseren maar!

Een veel toegepaste laserbehandeling is ontharen. Hierbij wordt het krachtige licht van de laser in het pigment in het haarzakje omgezet in warmte, waardoor het haarzakje kapotgaat. De haren vallen uit en uiteindelijk zal er niet of nauwelijks meer haar teruggroeien. Omdat haar in verschillende fasen groeit en niet alle haartjes zich tegelijkertijd in dezelfde groeifase bevinden, zijn meerdere, gemiddeld zo’n zes tot tien, behandelingen nodig. Honderd procent definitief is laserontharing niet. Er kunnen in de loop van de tijd nieuwe haarzakjes ontstaan, waaruit nieuwe haartjes groeien. Laserontharing is het effectiefst bij donker haar en een lichte huid, maar tegenwoordig is het ook bij een donkere huid mogelijk. Laat je altijd goed informeren of laserontharing geschikt is voor jouw haar en huid.

Absorberen, verhitten, verwijderen

Het met laser verminderen van pigmentvlekjes en zichtbare bloedvaatjes in het gezicht, zoals couperose maar ook beenvaatjes, is vergelijkbaar met laserontharing. De golflengte van de laser bepaalt hoe diep het licht in de huid komt en waar het wordt geabsorbeerd. Door pigment of, in het geval van couperose, door hemoglobine. Daar wordt het licht geabsorbeerd en omgezet in warmte, waardoor de bloedvaatjes of pigmentvlekjes worden vernietigd en vervolgens door het lichaam worden opgeruimd. Afhankelijk van het gebied dat wordt behandeld, zijn er gemiddeld zo’n vier tot zes behandelingen nodig.

MT02 M02 Beauty Beeld

Wég met die tatoeage

Het leek ooit zo’n goed idee, die tatoeage op je arm of dat lijntje langs je ooglid. Als je daar inmiddels anders over denkt en ervan af wilt, dan kan dat met behulp van laser. Het laserlicht wordt door de kleurpigmenten van de inkt geabsorbeerd en vervolgens vernietigd. Het aantal behandelingen dat nodig is varieert tussen de twee en acht, afhankelijk van onder andere de grootte en de kleur van de tatoeage. Een lichte tatoeage en een lang geleden gezet lijntje zal minder behandelingen nodig hebben dan een grote tatoeage met veel (donkere) kleuren.

Frisse en egale huid

Lasertherapie kan ook worden ingezet bij een huid die volume en elasticiteit mist en om lijntjes, fijne rimpeltjes, littekens of grove poriën te verminderen. Laser kan ook worden ingezet om de huid op te frissen bij beginnende huidveroudering. Hiervoor wordt vaak een zogeheten gefractioneerde laser gebruikt. Deze bestaat niet uit één lichtstraal, maar uit honderden kleine stralen. Al deze lichtstralen maken vele kleine, diepe gaatjes in de huid, waarop de huid als reactie collageen en elastine aanmaakt om zo de ‘schade’ te herstellen. Hierdoor wordt de huid voller, egaler en steviger, worden rimpeltjes opgevuld en vervlakken littekens.

IPL of laser?

Soms wordt de term laserontharing gebruikt, terwijl IPL wordt bedoeld. Het lijkt op elkaar, maar is niet hetzelfde. Het grootste verschil is dat IPL, intense pulsed light, de haarzakjes beschadigt, maar niet vernietigt zoals laser dat doet. Het diffuse IPL-licht bereikt meer haarzakjes, maar door deze verspreiding krijgt elk haarzakje minder energie. Net als laser is IPL niet geschikt voor licht haar en ook niet aan te raden bij een donkere huid, omdat IPL-licht ook het pigment in de huid kan ‘pakken’.

Wie mooi wil zijn…

Fractionele lasers zijn onder te verdelen in ablatieve en non-ablatieve lasers. Bij de eerste wordt het bovenste laagje van de huid als het ware verdampt, waardoor het huidoppervlak gaat vernieuwen. De kans op een rode en pijnlijke huid, schilfers en vervelling is bij deze behandeling groot. Bij non-ablatieve lasers blijft de opperhuid intact, waardoor de huidreactie doorgaans minder heftig is en de herstelperiode korter. Dit betekent niet dat een ablatieve laserbehandeling per definitie intenser en pijnlijker is dan een non-ablatieve. Dat hangt vooral af van het soort laser dat wordt gebruikt en bij welk huidtype. In overleg met de huidtherapeut wordt bepaald welk type laser het meest geschikt is, waarbij het behandeldoel, het huidtype, het herstelproces en uiteraard ook de kosten worden meegenomen.

MT02 M02 Beauty Beeld

Wilma van Gorsel (62) Laat bij Smooth Laser Clinic haar gezichts-, oksel- en beenhaar verwijderen: “Naarmate ik ouder werd, kreeg ik steeds meer haar op mijn bovenlip en kin. Eerst trok ik de haren eruit, maar ze kwamen meteen weer terug. Steeds sneller ook. Toen heb ik besloten om naar de laserkliniek te gaan. En omdat ik ook helemaal klaar was met het scheren van mijn benen en oksels, laat ik die ook laseren. Ik heb er nu drie behandelingen op zitten en mijn benen zijn eigenlijk al zo goed als haarvrij. Ik had niet gedacht dat het zo snel zou werken. Mijn gezicht en oksels moeten nog twee of drie keer, denk ik. De behandeling zorgt voor wat gevoeligheid, maar pijnlijk is het niet. En ik ben met een halfuur alweer klaar, het stelt echt niks voor. Het is zo fijn dat ik mijn benen niet meer hoef te scheren, geen snijwondjes meer heb en niet hoef na te denken of het er allemaal wel netjes uitziet.”

Laat je goed informeren

Hoe geavanceerd en nauwkeurig lasertechnologie tegenwoordig ook is en hoeveel er ook mogelijk is, het is geen tovermiddel. En net als bij elke andere ingreep of behandeling, is de kans op bijwerkingen en complicaties altijd aanwezig. Het is dan ook belangrijk dat je je laat behandelen door een arts of een hbo-geschoolde huidtherapeut die over kennis en ervaring beschikt. Laat je tijdens het intakegesprek goed informeren zodat je weet wat je te wachten staat. Is je huid geschikt voor de behandeling? Wat kun je verwachten tijdens, maar ook na de behandeling? Wat zijn de eventuele bijwerkingen en hoelang duurt de herstelperiode?

MT02 M02 Beauty Beeld

Wees lief voor je huid

Een laserbehandeling maakt de huid extra kwetsbaar voor de zon. Vandaar het advies om de zon zes weken na de behandeling zo veel mogelijk te mijden. Ook voorafgaand aan de behandeling kun je de huid maar beter niet blootstellen aan de zon of zonnebank. Gebeurt dat wel, bescherm je huid dan heel goed met SPF 50. Om deze reden is het aan te raden om een laserbehandeling niet in de zomermaanden te plannen, maar in het najaar of de winter. Laat huid-verzorgingsproducten met retinol, BHA en AHA voor en na de behandeling even links liggen en gebruik milde producten zonder irriterende ingrediënten. Kortom, laat de huid zo veel mogelijk met rust zodat hij goed kan herstellen.

MT02 M02 Beauty Beeld

Christine de Wit (62) Laat haar pigmentvlekjes verwijderen bij Cosmetique Totale: “Zo’n drie jaar geleden heb ik mijn eerste pigmentbehandeling gehad. Ik heb niet heel veel vlekjes, maar wel zodanig dat ik besloot ze te laten laseren. En dat doe ik nu ongeveer twee keer per jaar. Ik vind het een heel simpele manier om van pigmentvlekjes af te komen. Pijnlijk is het niet, het voelt een beetje alsof er een elastiekje tegen je huid komt, en veel tijd kost het ook niet. Inclusief voor- en nabehandeling sta ik binnen een uur weer buiten. Mijn huid is achteraf een beetje warm, maar niet heel erg rood. Na een paar dagen komen er kleine korstjes op de gelaserde plekken en na een week is het helemaal hersteld. Mijn huid ziet er direct mooier en egaler uit. Gewoon helder en fris. Mensen in mijn omgeving zien het ook: ‘Wat zie je er goed uit,’ zeggen ze. Dat is leuk. Ik ben er heel blij mee.”

Wat kost dat?

De prijzen van laserbehandelingen zijn heel divers en lopen van € 20 voor het ontharen van de oksels tot € 200 voor het ontharen van de onderbenen. Omdat er vaak meerdere behandelingen nodig zijn, worden er soms pakketprijzen aangeboden. De prijs per behandeling is dan lager. Prijsverschillen kunnen ook te maken hebben met de inhoud van de behandeling. Betaal je alleen voor de laserbehandeling of zit er bijvoorbeeld een verzorgende voor- of nabehandeling bij inbegrepen? Is het intakegesprek gratis of wordt dat verrekend met de behandeling? Ook het merk en type laser dat gebruikt wordt, kan van invloed zijn op de prijs. Hierdoor kan het verwijderen van pigmentvlekjes € 20 per vlekje kosten, maar ook € 80.

De prijs voor een behandeling is samengesteld uit meerdere onderdelen en dat maakt vergelijken lastig. Staar je daarom niet blind op de prijzen die op de verschillende websites genoemd worden. Kijk in eerste instantie naar de deskundigheid, betrouwbaarheid en veiligheid van de kliniek en laat je vervolgens tijdens het intakegesprek goed informeren over de inhoud van de behandeling en wat die specifieke behandeling je gaat kosten.

Astrid Telkampstocksy. Met dank aan: cosmetique totale.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden