PREMIUM
Van heimwee-eten tot oliebollen uit de oven
De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.
Recept: bruschette met makreel
Voor 16 stuks
- 8 sneetjes casino wit
- extra vergine olijfolie
- 5 el mascarpone
- geraspte schil van ½ biologische citroen
- zout en grofgemalen peper
- 165 g gerookte makreelfilets, graatloos (supermarkt)
- bakje broccolicress
Verwarm een grillplaat of grillpan op hoog vuur. Snijd de sneetjes brood diagonaal door en bestrijk de driehoekjes aan beide kanten met olijfolie. Leg ze op de grillplaat/grillpan en rooster ze in 15 min. goudbruin en krokant (keer halverwege). Laat afkoelen. Roer het citroenraspsel door de mascarpone en breng deze op smaak met zout en grofgemalen peper. Besmeer de bruschette met het mengsel en verdeel de makreel erover. Leg op elk toastje een toef cress en maal er nog wat peper over.
TIP Snijd de sneetjes twee keer diagonaal door voor een kleiner hapje.
-
Flute of coupe?
Met Broste Copenhagen kun je alle kanten op. Zowel de flutes als coupes zijn perfect voor champagne.
Amber champagne of cocktailglas, vanaf € 15.50 (o.a. nordicnest.nl en debijenkorf.nl). -
Ga voor goud
Chic setje kaasmesjes HK Living van brass goud. Elk mesje is anders afgewerkt.
€ 22,64 (wonenmetlef.nl).
Vragen aan Stephanie van Gerven
Eenzaamheid wordt een steeds groter probleem in onze samenleving. Daarom veranderde de stichting Thuisgekookt.nl, waar Stéphanie van Gerven directeur van is, van koers.
Info: thuisgekookt.nl en @thuisgekookt
Wat doet thuisgekookt.nl?
“Thuisgekookt.nl koppelt mensen die niet meer elke dag voor zichzelf kunnen koken aan buurtgenoten die een portie meer kunnen koken. Zo krijgt iemand verse, met liefde bereide maaltijden en sociaal contact met iemand in de buurt.”
Wat is er bij jullie veranderd?
“We ontdekten dat we veel meer konden betekenen via directe matching dan met een aanbod- gestuurde marktplaats waar mensen te veel gekookte porties konden aanbieden. Vandaar dat we nu alleen nog mensen direct aan elkaar koppelen. Zo kunnen we meer mensen beter helpen.”
Wat voor mensen zoeken jullie?
“Mensen die van koken houden en met hun maaltijden graag een ander blij maken. Hoe meer thuiskoks er in ons bestand staan, hoe beter de matches. We benaderen je zodra iemand die vlakbij woont hulp nodig heeft. Je kunt dan bekijken of die specifieke vraag bij je past. Je zit nooit ergens aan vast.”
Heimwee-eten
Olia Hercules is Oekraïense en woont in Londen. De keukens van Oekraïene staat vol recepten en verhalen over koken en eetgewoonten waarin alle regio’s aan bod komen.
€ 34,99 (Kosmos Uitgevers). Olia is fundraiser voor Oekraïne en geeft online workshops op oliahercules.com
-
Proberen: Griekse bubbels
Kozen we de afgelopen jaren massaal voor goedkope(re) bubbels als prosecco en cava, dit jaar lijken we bereid om wat meer uit te geven aan kwaliteit óf we gaan op zoek naar een nieuwe wijn met bubbels. Griekse mousserende wijnen staan in de schijnwerpers en dat geldt helemáál voor de bubbels van wijndomein Karanika. Deze biologisch-dynamische, droge mousserende wijnen worden in Griekenland gemaakt door een Nederlands stel. De wijnen worden in sterrenrestaurants geschonken, door kenners de hemel in geprezen en zijn ook nog eens heel betaalbaar.
Karanika-bubbelwijnen worden o.a. verkocht bij grieksewijnen.com, oenopolis.vin en greekfoodtales.com. Meer info: karanikabubbels.nl -
Oliebollen of oviebollen?
Dol op oliebollen, maar niet op frituren? Dan zijn oviebollen een mooi alternatief. Oviebollen zijn oliebollen die je in de oven maakt. Geen omkijken naar, geen frituurlucht door het hele huis en (bijna) net zo lekker. Oviebollen bak je in muffinvormpjes (losse of een muffinbakblik) die je van tevoren invet met olie of boter. Het beslag doe je er met een ijsbolletjeslepel in, je sprenkelt of sprayt er nog wat olie/gesmolten boter over en bakt ze in 20 min. goudbruin en knapperig. Vanzelfsprekend worden ze niet zo kogelrond als oliebollen die je frituurt, maar de smaak komt er dicht bij in de buurt. Lekker zoet en net zo knapperig.