Margriet logo
Header Rinke NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Rinke voelt het ongemak bij iedereen met de seconde toenemen. En dus pakt ze haar glas om een toost uit te brengen

Rinke maakt zich klaar voor kerst met de familie. Daar heeft zich net een drama voltrokken in de tuin.

Vorige week: Rinke ziet op tegen de kerstdagen en neemt flink wat werk aan, om maar niet alleen te zijn.

Rinke staart naar haar spiegelbeeld. De strakke fluwelen feestjurk die ze op die vreselijke Sinterklaasavond kreeg van Jennifer staat haar eigenlijk best goed. Ze is flink afgevallen. Dan is al die stress toch nog ergens goed voor, denkt ze terwijl ze knalrode lippenstift op doet. Ze is al laat en ze moet alle logeerspullen voor Jeppe nog inpakken. Waar ligt dat knuffelkonijn nou? Zonder dat ding gaat Jeppe nooit slapen. Haar telefoon gaat. Het is Bart, de fotograaf die morgen met haar op pad gaat voor de reportages.

“Dat meen je niet. Corona?! En nu? Is er iemand anders beschikbaar?” Aan de andere kant van de lijn blijft het stil. Het komt er uiteindelijk op neer dat Rinke zelf foto’s mag gaan maken. Met haar telefoon. Dan komen de foto’s maar wat minder prominent in de krant. Ze krijgt nog een telefonische spoedcursus fotograferen voor dummies en dan hangt Bart hoestend en proestend op. Ook dat nog. Ze heeft geen tijd om er lang bij stil te staan… haar familie wacht op haar, waar ligt dat stomme konijn?

Smeulend tuinhuisje

Als ze bij oma Sanne aankomt, staat iedereen in de tuin. Verbaasd voegt Rinke zich bij hen. Waar kijken ze naar? En dan ziet ze de smeulende resten van wat ooit het tuinhuisje van haar oma was. “Wat is er gebeurd?” roept ze. Jaap vertelt over de kortsluiting en de brand. Wat een gedoe. En gelukkig was het een windstille ochtend, dus de schade is beperkt gebleven.

“Kom naar binnen!” roept Sanne. “Daar is het lekker warm en ik heb niet voor niks van alles klaargemaakt. Oh Jaap… het dessert voor vanavond! Dat lag in het tuinhuisje!”

“Nou, die crème brûlée is wel vergaan,” lacht Eefje. Iedereen lacht mee. Het is maar een tuinhuisje. En nu is het kerst. Onder de kerstboom in de woonkamer liggen glinsterende pakjes, de tafel is - zoals altijd - bedekt met de heerlijkste hapjes. Rinke haalt de laatste spullen uit de auto en Jeppe geeft iedereen een warme knuffel als hij binnenstapt. Hij laat vol trots zijn rode stropdasje met dino’s erop zien. Snel zet Rinke nog even een bijpassende kerstmuts op zijn hoofd.

Toost

Daarna is iedereen stil. Behalve Cathy, de zus van oma Sanne, die blijft als een kip zonder kop doorratelen over de brand en wat dat tegenwoordig allemaal kost om op te ruimen. Haar man Willem kijkt nors voor zich uit. Hij zit zich duidelijk te ergeren. Rinke voelt het ongemak bij iedereen met de seconde toenemen. De Australië-reis. Hier heeft ze totaal geen zin in. Niet tijdens kerst. En dus pakt ze haar glas om een toost uit te brengen.

“Lieve familie. Ik wil met jullie proosten op een fijne, warme kerst met z’n allen. Op de mooie dingen die afgelopen jaar zijn gebeurd. Op de mooie dingen die nog gaan gebeuren volgend jaar. Zoals een nieuw tuinhuisje met van die hippe, zwart stalen kozijnen. Maar ik wil vooral proosten op de fantastische reis naar Australië die papa, Jennifer en Eefje gaan maken. Santé!”

“Wat ontzettend stoer van je dit,” fluistert haar oma. “Ik ben echt heel trots op je lieffie! Hier neem jij maar een extra stuk taart… ik vind je maar mager geworden.”

Het is te veel

Als Jeppe eindelijk in zijn bedje ligt, is het tijd voor Rinke om weer naar huis te gaan. Morgen moet ze vroeg op pad. “Ga je dat redden?” vraagt Jennifer bezorgd. Natuurlijk doet ze dat. Rinke is superwoman, wist ze dat nog niet? Maar in de auto voelt ze zich alles behalve superwoman, ze voelt zich vooral alleen. En ze heeft spijt van die klus morgenochtend. Het is te veel. Het is allemaal te veel.

Als ze het pad van de boerderij oprijdt, ziet ze dat de woonkamer verlicht is. De kerstboom staat aan. Die had ze toch uitgezet voor vertrek? Nog voor ze de sleutel in de voordeur steekt, zwaait-ie open. “VROLIJK KERSTFEEST LIEVERD!” Het is Mara! “Je oma appte me dat je vanavond goed gezelschap kon gebruiken. Dus ik ben er nu. En ik heb de glühwein al opgezet, je lievelingschocola staat op tafel en we gaan een heerlijke kerstfilm kijken.” Die oma Sanne… deze engel heeft Rinkes kerst gered.

Volgende week: Mara en Rinke hebben het heerlijk samen, de serieuze gesprekken kunnen wachten.

Annemarie van LooijRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden