Margriet logo
MT01 M01 nog nooit verteld Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Hij is in de afgelopen twee jaar mijn beste vriend geworden. Maar mijn man weet niet van zijn bestaan’

Inge heeft dagelijks contact met oude vriend Nick. Er speelt niets dan vriendschap. Toch heeft ze haar man niets over Nick verteld.

“Het zit me vooral dwars tijdens de feestdagen. Of als mijn man en ik met z’n tweeën weg zijn. Dit jaar valt dat ook nog eens samen: Sjoerd en ik gaan met oud en nieuw naar de Ardennen. Dan zijn we vijf dagen continu samen. Als ik contact met Nick wil hebben, van wie Sjoerd niets afweet, moet ik me dus stilletjes terugtrekken. Expres in mijn eentje gaan wandelen om te bellen bijvoorbeeld, of hem appen vanaf de wc. Dat voelt natuurlijk niet goed. Op oudejaarsavond zal ik me een bedrieger voelen als ik mijn man om middernacht hartelijk zoen om pal daarna stiekem ‘Happy New Year’ aan Nick te schrijven. Wat heb ik het mezelf toch moeilijk gemaakt! En dat terwijl ik niets te verbergen heb, want laat ik duidelijk zijn: ik heb géén relatie met Nick. Ik ben níét verliefd op hem en we spreken ook nooit live af. Maar hij is in de afgelopen twee jaar wél mijn allerbeste vriend geworden. We hebben dagelijks contact en ik deel alles wat ik meemaak. Maar Sjoerd weet niet van zijn bestaan.”

Beter als vrienden

“Hoe dat komt, is een lang verhaal. Twee jaar geleden zat het huwelijk van Sjoerd en mij in een dip. Hij was vreemdgegaan met een oud-collega. Het was maar één keer gebeurd en hij biechtte het uit zichzelf meteen op, maar evengoed voelde ik me vreselijk gekwetst. In de periode dat we hard werkten om het vertrouwen tussen ons weer te herstellen, kreeg ik tot mijn grote verrassing een mailtje van Nick.”

“Hij en ik zaten vroeger bij elkaar in de klas, toen ik nog in België woonde. Op ons achttiende hadden we even verkering. Lang duurde dat niet, we waren veel beter als vrienden. Tijdens onze studie waren we dan ook onafscheidelijk, echt elkaars steun en toeverlaat. Toch verloren we elkaar uit het oog. Ik verhuisde naar Nederland, maakte nieuwe vrienden. Als ik zijn naam al eens tegen Sjoerd noemde, zal dat niet anders dan terloops zijn geweest.”

Eigen geheimpje

“En toen ontving ik een berichtje van hem. Hij had me teruggevonden via Facebook. Wat leuk om weer van Nick te horen! Natuurlijk had ik het nog dezelfde avond tegen Sjoerd moeten zeggen. Omdat het volstrekt onschuldig was, ik had zelfs het mailtje kunnen laten lezen. Maar tussen Sjoerd en de vrouw met wie hij was vreemdgegaan was het ook online begonnen. ‘Je hebt het zelf opgezocht,’ had ik hem vaak verweten. ‘Je gaat toch niet zomaar met een ander mailen?’ Ik was bang dat hij die woorden nu flauw zou gaan herhalen. Daar had ik geen zin in. Daar kwam bij dat ik het stiekem wel fijn vond om iets voor mezelf te hebben. Een eigen geheimpje, hoe onbetekenend misschien ook: het gaf me een sterk, onafhankelijk gevoel.”

MT01 M01 nog nooit verteld Beeld

“Dus zonder het thuis te zeggen, begonnen Nick en ik te mailen. Lange, openhartige brieven; het klikte onmiddellijk weer. Het is dankzij de wijze woorden van Nick dat ik Sjoerd zijn ontrouw kon vergeven. Mijn oude vriend kon goed uitleggen hoe seks voor mannen werkt en dat het soms echt alleen een opwelling van lust kan zijn. Dat hielp me echt vooruit. Naast de vele mailtjes, begonnen we ook te bellen en te appen. Maar ik zorgde ervoor dat Sjoerd niets merkte. De eerste tijd voelde ik me daar totaal niet schuldig over. Nick was iets van mij, het ging mijn man gewoon niets aan. Ook besefte ik nog niet hoe bestendig het contact met Nick alweer aan het worden was, dat het veel verder ging dan gewoon even bijpraten.”

“Pas toen ik die zomer met mijn man op vakantie was, begon het stiekem te voelen. Ik belde Nick een paar keer op terwijl Sjoerd aan het vissen was. Dan zat ik altijd met een schuin oog te kijken of hij nog niet terugkwam. Wanneer ik appjes van Nick ontving, zei ik iets als: ‘Goh, daar zul je mijn zus weer hebben.’ Het voelde achterbaks. Normaal ben ik helemaal niet zo. Maar wat moest ik? Het was te laat om luchtig de waarheid op te biechten.”

Dubbelleven

“Nick wist alles van mij, ik had hem verteld over mijn diepste geheimen, maar niet dat ik hem zo kinderachtig had verzwegen. Ik schaamde me te veel om dat toe te geven. Zo deed ik niets anders dan schipperen tussen twee mannen. Straks thuis, op een goed moment, ga ik alles vertellen, nam ik me stellig voor. Maar toen ik eenmaal weer in mijn vertrouwde omgeving zat, voelde het al snel niet meer zo nodig. Sjoerd heeft een eigen bedrijf en is overdag veel weg. Dus ik heb kansen genoeg om Nick te spreken. Geen haan die ernaar kraait. En zo kabbelde het maar voort. Dat heeft tot een onzinnig dubbelleven geleid dat al twee jaar duurt. Na al die tijd voel ik me er vreselijk ongemakkelijk over. Al komt er geen seks bij kijken, dit is natuurlijk ook bedrog. En ik doe ook mijn beste vriend tekort. Hij heeft mij en Sjoerd nu al heel vaak bij hem zijn vrouw uitgenodigd en is teleurgesteld dat ik telkens met smoesjes kom. Nog even en ik verspeel een belangrijke vriendschap. Ik moet met de billen bloot. Eerlijk aan Sjoerd vertellen wat er speelt en hoe dit zo is gekomen. En dan maar hopen dat hij me snapt, er niet al te boos over is en inziet dat we nu ‘gelijk’ staan. Hij heeft over iets gelogen, ik ook. In beide gevallen betekende het niets. Maar ik stel het nog héél even uit. Ik wil niet dat dit onze jaarwisseling verpest. Dus nog eventjes stiekem doen. Maar ik beloof het mezelf: in het nieuwe jaar, is deze onzin echt voorbij.”

Ook anoniem een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide: redactie@margriet.nl.

Lydia van der WeideRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden