Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Ha, heerlijk, frisse lucht! En dat het koud is, maakt me niet uit. Ik kan het goed hebben

Barbara (56) is steeds meer van frisse lucht en de kou gaan houden.

“Wie heeft er in vredesnaam het ráám opengezet? Het is koud!” Mijn zoon is voor de verandering eens vroeg uit zijn bed gekomen, loopt de keuken in en er meteen overdreven bibberend weer uit. Dat raam openzetten, dat doe ik dus. Sinds een paar jaar. Vroeger was ik net zoals hij, maar tegenwoordig heb ik het eerder te warm dan te koud.

Frisse neus

Dus als ik ’s ochtends aan de keukentafel met een spiegeltje en wat make-up de boel een beetje aan het fatsoeneren ben, zet ik het liefst het raam even open. Ha, heerlijk, frisse lucht! En dat het koud is, maakt me niet uit. Ik kan het goed hebben. Trouwens, die frisse lucht waar ik echt niet zonder kan, is ook iets van de laatste jaren. Toen ik de leeftijd had van mijn kinderen nu, kon ik gerust de hele dag binnen zitten. Als mijn moeder dan zei dat ze ‘even een frisse neus moest halen’ dacht ik: waarom zou je? En nu doe ik precies hetzelfde.

Opvlieger

Zelf denk ik dat het door de overgang komt dat ik het warmer heb. Ik heb minder oestrogeen in m’n lichaam en mijn thermostaat is een beetje ontregeld. Vandaar dat ik dan soms ineens zo’n opvlieger krijg. Heb ik het nóg warmer dan ik al had. Het lichaam krijgt een seintje dat het moet opwarmen terwijl dat niet nodig is. Breekt het zweet me uit en krijg ik een rood hoofd, afijn, je kent het. Gelukkig duurt het niet zo lang.

Heethoofd

Er zullen toch meer vrouwen zijn zoals ik? Die als, zeg, dertiger een koukleum waren en als 55-plusser ineens een heethoofd geworden zijn? Maar als ik ga googelen kom ik juist meer het fenomeen tegen dat naarmate je ouder wordt je over het algemeen mínder goed tegen de warmte kunt. Dat is bij mij dus andersom op de een of andere manier. Ik moet zeggen: ik vind het wel prettig zo. Over dit geen-18-meer-fenomeen klaag ik nou eens niet!

Ook een ‘Geen 18 meer'-momentje? Stuur ons je reactie via margriet.nl/reageer.

Barbara BuremeRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden