PREMIUM
Dit is waarom we 2022 zullen blijven herinneren
Het was boven alles het jaar waarin de oorlog in Oekraïne de wereld op z’n kop zette, maar er gebeurde nog veel meer. Van protestboeren en de documentaire rondom André Hazes tot het overlijden van Queen Elizabeth. Wie domineerden het nieuws, wat maakte ons blij en waar smulden we van op tv?
Dit waren de allergrootste trends
“Het jaar begonnen we met een enorme teleurstelling,” vertelt trendwatcher Lieke Lamb. “De zoveelste lockdown, alle horeca gesloten. Toch waren we hoopvol, omdat we dachten: als we dit doorstaan, dan is het voorbij. Iedereen stond in de startblokken om het leven weer te gaan vieren, maar daar kwam de oorlog in Oekraïne overheen. We kregen te maken met angst, vluchtelingen, tekorten, inflatie en crisis op alle gebieden die je maar kunt bedenken. Het was een grote domper, wat breed gezegd het overheersende gevoel van het hele jaar is geweest.”
- De koninklijke familie bezocht de tentoonstelling De Eeuw van Juliana in Amsterdam.
- Wereldwijd keken er 4,1 miljard mensen naar de begrafenis van Queen Elizabeth.
- De wolf in Nederland: niet iedereen is er blij mee.
“Van gezonde hoop gingen we naar wanhoop, waarbij we hard ons best moeten doen om niet kopje onder te gaan. Alles wordt duurder, van de boodschappen in de supermarkt en de energierekening tot vliegreizen naar zonnige oorden. We denken daardoor bewuster na over onze aankopen, recyclen meer en herwaarderen spullen die we vroeger weggooiden. Er komt zuinigheid in kleine dingen: de televisie niet meer de hele avond als achtergrondbehang aanzetten, maar alleen als dat ene programma komt dat je wilt zien. Niet meer klakkeloos de auto pakken, maar op de fiets gaan om benzine te besparen. Zuinigheid heeft een negatief imago, maar we merken nu dat het ook leuk kan zijn. Veel mensen maken er inmiddels een sport van: allemaal iets korter douchen, de thermostaat nog een graadje lager. Doordat we niet meer alles willen of kunnen kopen, worden we ook gedwongen vaker dingen met elkaar te delen: een ladder, naaimachine, auto. Voorheen vroeg je dat misschien met een beetje schroom aan je buurman of een kennis, maar dat is er helemaal vanaf. Iedereen snapt het als je het in deze tijd niet redt, want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Dat zorgt voor een gevoel van saamhorigheid: we gaan dit sámen doen. Het licht aan het einde van de tunnel is onbetaalbaar geworden, dus we moeten zelf zorgen voor lichtpuntjes in ons leven.”
- Amalia maakte kennis met de landmacht, de luchtmacht en de marine.
Comeback van de vlag
Jarenlang hesen we alleen een vlag op Koninginnedag of 5 mei, maar de afgelopen tijd draait de banier overuren. Vlagden we vorig jaar vooral rood-wit-blauw om mensen in de zorg een hart onder de riem te steken, in februari kochten heel wat mensen een geel-blauwe variant om Oekraïne te supporten. Deze zomer rukte de omgekeerde Nederlandse vlag op, als steunbetuiging aan de boeren en hun protesten. Ze hingen niet alleen op boerenerven, maar ook aan viaducten en lantaarnpalen langs rijkswegen. Inmiddels zijn ze op de meeste plaatsen weggehaald, omdat ze konden leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties. Maar de vlag is een blijvertje.
- Ging de Gay Pride in 2020 niet door en vond het evenement in 2021 in afgeschaalde vorm plaats, dit jaar werd het feest weer als vanouds gevierd.
Iedereen een coach
Als gevolg van alle narigheid en ellende op de wereld hebben we een grote behoefte aan bevestiging. Iemand die zegt: het komt wel goed. De rol van coaches neemt daardoor toe. In vijf jaar tijd zijn er vier keer zoveel bijgekomen, op allerhande gebied. Naast de klassieke vormen van coaching, zoals loopbaancoaching, lifecoaching en relatiecoaching, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor wandelcoaching, coaching met paarden, provocatief coachen, levensflowcoaching en financiële coaching. Als je wilt weten of je te maken hebt met een goede coach, kun je nagaan of iemand lid is van een beroepsvereniging. Veel erkende coaches zijn lid van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), maar je hebt ook de Noloc en de Nobco, beroepsverenigingen van loopbaanprofessionals en beroepscoaches in Nederland.
- Voor het eerst floot een vrouwelijke scheidsrechter een WK-voetbalwedstrijd. Française Stéphanie Frappart leidde de wedstrijd tussen Costa Rica en Duitsland.
- Het afscheid van schaatscoryfeeën Sven Kramer en Ireen Wüst werd groots gevierd.
Sportmomenten waar we van smulden
- We keken vol bewondering naar hardloopster Femke Bol die op de EK in München maar liefst drie keer goud won en terecht werd uitgeroepen tot Europees atlete van het jaar.
- Wielrenster Annemiek van Vleuten won in één jaar tijd alle drie de grote rondes: de Giro, de Tour en de Ronde van Spanje. Alsof dat niet genoeg was, werd ze – ondanks een breuk in haar elleboog – ook nog wereldkampioen.
- Max Verstappen won na een rommelige race vol onduidelijkheden voor de tweede keer de Formule 1, een ongekende prestatie voor de jonge Nederlander.
- Het koningsduo van het Nederlandse schaatsen, Ireen Wüst en Sven Kramer, nam in maart in een afgeladen Thialf op een indrukwekkende manier afscheid van de schaatssport.
- De laatste wedstrijd van tennislegende Roger Federer maakte bij zijn fans veel los. Iemand die zo poëtisch beweegt, zo professioneel is, zo aardig ook nog – hij zal op de baan worden gemist.
- De Nederlander Nyck de Vries, maakte dit jaar als invaller zijn debuut tijdens de Formule 1. De jeugdvriend van Max Verstappen heeft vanaf volgend seizoen zijn eigen stoeltje bij AlphaTaura.
- prijsplafond
- stikstofbemiddelaar
- veerkracht
- protestboeren
- woke
- cancelcultuur
- framing
- herhaalprik
- actiefgeheugen
- De oorlog in Oekraïne.
- Vrouwen over de hele wereld die hun haren afknippen voor Iran.
- Buitenslapers in Ter Apel.
- Het overlijden van Queen Elizabeth.
- Beertje Paddington kwam op de thee bij koningin Elizabeth om haar jubileum te vieren.
- Wereldwijd knipten vrouwen hun haar af uit solidariteit met de Iraanse Mahsa Amini. Zij werd gearresteerd omdat ze haar haar ‘niet goed had bedekt’ en overleed daarna in gevangenschap.
Het schandaal bij The Voice
Nederland keek in januari massaal naar de YouTube-aflevering van het programma Boos, waarin Tim Hofman onthullingen deed over de misstanden rond The voice of Holland. Marco Borsato zou kinderen hebben betast, tegen jurylid Ali B werd aangifte gedaan van verkrachting en er waren negentien meldingen van grensoverschrijdend gedrag van bandleider Jeroen Rietbergen, destijds nog samen met Linda de Mol. Het was het grootste MeToo-schandaal van Nederland en John de Mol, bedenker van The Voice, moest zwaar door het stof. In augustus volgde een follow-up waarin onder meer werd gezegd dat De Mol mogelijk op de hoogte was van meerdere meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag van zijn zwager Jeroen Rietbergen. Het Openbaar Ministerie is bezig met een onderzoek naar de zedenfeiten rondom zowel Marco Borsato, Ali B en Jeroen Rietbergen als regisseur Martijn N. van The Voice.
- In december ging de langverwachte documentaireserie Harry & Meghan in première bij Netflix.
Jaar van het Britse koningshuis
2022 mag gerust het jaar van het Britse koningshuis worden genoemd. Eerst was er het feestelijke zeventigjarige jubileum van Queen Elizabeth, niet lang daarna de rouw om haar overlijden. Op donderdag 8 september 2022 overleed de Engelse koningin op 96-jarige leeftijd. De dagen voor de begrafenis stonden er eindeloze rijen voor Westminster Hall in Londen, waar de kist van de koningin stond. Op haar begrafenis waren koningen, presidenten en een keizer - die van Japan - en miljoenen andere belangstellenden aanwezig om haar de laatste eer te bewijzen. Onder hen waren onder meer de Amerikaanse president Biden, zijn Franse collega Macron, koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Door het overlijden van Elizabeth is haar zoon Charles automatisch koning geworden. Hij zal op 3 juni 2023 van volgend jaar officieel worden gekroond.
Opkomst van de juicekanalen
We hoeven voor onze dagelijkse portie roddels niet meer te wachten op de nieuwe Story of de uitzending van RTL Boulevard of Shownieuws, want in de YouTube-video’s en Instagram-stories van zogeheten juicekanalen vind je de hele dag door de laatste roddels. Steeds vaker brengen zij als eersten spraakmakend showbizznieuws, dat zij zelf ‘juice’ noemen. Ze krijgen de tips hiervoor binnen via hun volgers, ook wel ‘spionnen’ genoemd. Een van de grootste juicekanalen op YouTube en Instagram is @lifeofyvonne van voormalig zangeres Yvonne Coldeweijer, bijnaam: ‘Alberta Verlinde’. Maar het afgelopen jaar lieten we ons ook maar al te graag van het vervelende wereldnieuws afleiden door te smullen van de scoops van juicekanalen als @fawrynotsawry, @juicechannel en @roddelpraat.
Dé showbizz-schandalen
- Johnny de Mol werd dit voorjaar door zijn ex Shima Kaes beschuldigd van mishandeling tijdens hun relatie in 2015. In oktober liet het Openbaar Ministerie weten dat zij de aangifte van Kaes seponeerden wegens gebrek aan bewijs.
- In februari werd Nederland opgeschud door camerabeelden van Lil’ Kleine die zijn vriendin Jaimie Vaes uit de auto trekt en haar hoofd lijkt te pletten met de deur. Lil’ Kleine werd opgepakt en Vaes verbrak de relatie.
- André Hazes maakte na een radiostilte van een jaar in oktober zijn comeback met een Videoland-documentaire over zijn eigen leven. De openhartige onthullingen over zijn destructieve levensstijl vol drank en drugs domineerden wekenlang het nieuws.
- Het OM maakte bekend Thijs Römer aan te klagen voor seksueel grensoverschrijdend gedrag.
- Salinero, het paard waarmee Anky van Grunsven goud won op de Olympische Spelen, overleed op 28-jarige leeftijd.
- Matthijs van Nieuwkerk kwam in een kwaad daglicht te staan.
Protesten
Normaal zijn we een behoorlijk meegaand en gezeglijk volkje, maar afgelopen jaar lieten we massaal van ons horen als we het er niet mee eens waren. Groot in het nieuws waren de boerenprotesten tegen de stikstofplannen. In het begin konden de acties op de snelwegen en op het Malieveld in Den Haag nog op behoorlijk wat sympathie rekenen, maar na een angstaanjagende actie voor het huis van minister Christianne van der Wal lieten steeds meer mensen zich kritisch uit over de demonstraties. Ook opvallend waren de milieuprotesten: in verschillende musea over de hele wereld werd het besmeuren van of vastlijmen aan kunstwerken gebruikt om aan te zetten tot klimaatactie. In ons eigen land zagen miljoenen Nederlanders hoe een klimaatactivist zich tijdens Jinek live vastlijmde aan de tafel.
- Eindeloze rijen op ons normaal zo ordentelijke Schiphol.
- Een andere ziekte dan corona: de apenpokken.
- Massaal gebruik van de zelftest.
- Een zomer waar maar geen einde aan leek te komen.
- Boegeroep naar de koninklijke familie op Prinsjesdag.
- Een ongekend hoge inflatie.
- Robert ten Brink die een tv-flop presenteert: Opvoeden doe je zo.
- Huizenprijzen die voor het eerst in jaren weer dalen.
- Bloempotkachels in plaats van de gewone verwarming.
- Een Floriade waar bijna niemand naartoe ging.
- De Floriade trok veel minder bezoekers dan gehoopt.
- Tijdens haar concert op het Malieveld trad Anouk in het huwelijk met haar grote liefde Dominique.
- Nick en Simon maakten bekend te stoppen als duo.
Zij stopten ermee
- Nick Schilder en Simon Keizer vertelden bij Jinek dat ze na zeventien jaar stoppen als muzikaal duo, maar niet getreurd: er is tot april van dit jaar nog een afscheidstournee.
- Huub van der Lubbe kondigde het einde van De Dijk aan. Naar eigen zeggen voelde hij niet meer de verrassing waarvoor hij ooit de muziek in ging: ‘Ik voel er niet zoveel voor om in herhaling te vallen.’
- De wegen van het bekende radioduo Coen Swijnenberg en Sander Lantinga werden dit jaar door hun eigen zenderbaas Talpa gescheiden: Sander presenteert nu een programma op Veronica, Coen bleef bij 538. Op vrijdagmiddag hoor je ze nog wél samen.
- Na zeventien jaar heeft Kensington-frontman Eloi Youssef de populaire band Kensington verlaten. Er was geen ruzie of onenigheid, maar wel een verschil in toekomstvisie.
Weet je nog?
1. Welk programma werd met veel bombarie op de buis gelanceerd, maar werd na vijf afleveringen al verplaatst naar het kerkhof van mislukte televisieformats?
a. Vier is te veel
b. Five inside
c. Think inside the box
d. Matthijs draait door
2. Wie kreeg er tijdens de uitreiking van de Oscars een klap van Will Smit, omdat hij zijn vrouw Jada Pinkett beledigde?
a. Chris Rock
b. Kevin Hart
c. Dave Chappelle
d. Neil Patrick Harris
3. Welke uitspraak van Mark Rutte krijgt een plek in de Dikke van Dale?
a. ‘Ik heb zestien miljoen bazen’
b. ‘Doe lekker zelf normaal’
c. ‘Daar heb ik geen actieve herinnering aan’
d. ‘Dé manier om kwijt te raken wat we hebben, is vast te houden aan wat we hebben’
4. Welk kledingstuk gaven we massaal een herkansing?
a. De beenwarmer
b. Het trainingspak
c. De legerbroek
d. Het (broek)pak
5. Wat wilde Elon Musk dit jaar kopen en toen toch weer niet en uiteindelijk toch?
a. Twitter
b. Facebook
c. Instagram
d. TikTok
Juiste antwoorden: 1c (haalde maar twee afleveringen), 2a, 3c, 4d, 5a
Zij overleden
Oud-president Gorbatsjov, koningin Elizabeth, zanger Henny Vrienten, presentator Willibrord Frequin, zanger Meat Loaf, weerman Piet Paulusma, componist/tekstdichter/columnist Jan Rot, rapper Coolio, voormalig parlementslid en presentatrice Léonie Sazias, acteur Ray Liotta, acteur Wim Rijken, acteur Gijs de Lange, componist Vangelis, acteur Bob Saget, seksuologe Ellen Laan, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de VS Madeline Albright, zangeres Betty Davis, actrice Angela Lansbury, schrijver Ivan Wolffers, schrijver Hugo Camps, zangeres Olivia Newton John.
- Vader Abraham, die dit jaar overleed, was misschien nog wel het bekendst vanwege zijn Smurfenlied.
Januari: Kabinet Rutte IV is een feit - RTL stopt per direct met het programma The voice of Holland - Het aantal coronagevallen overschrijdt wereldwijd de 300 miljoen.
Februari: De 24ste Olympische Winterspelen worden gehouden - Rusland valt Oekraïne binnen - In de Apple Store in Amsterdam vindt urenlang een gijzeling plaats.
Maart: Rusland wordt geroyeerd als Raad van Europa - In Australië wordt de noodtoestand uitgeroepen vanwege overstromingen - De Oekraïense president Zelensky spreekt via een live videoverbinding de Tweede Kamer toe.
April: De Franse president Emmanuel Macron wint de verkiezingen - We vieren eindelijk weer eens als vanouds Koningsdag - In Sri Lanka breken rellen uit.
Mei: Bij een schietpartij op een basisschool in Amerika komen 19 kinderen en 2 leraren om het leven - De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat er in Europa sinds het begin van de coronapandemie twee miljoen mensen aan covid-19 zijn overleden.
Juni: De gastoevoer vanuit Rusland via Nord Stream is sterk verminderd - Bij een tornado in Zierikzee vallen 1 dode en 9 gewonden - In een vrachtwagen in Amerika worden meer dan 50 dode migranten gevonden.
Juli: De Japanse oud-premier Shinzo Abe wordt neergeschoten bij een verkiezingstoespraak en overlijdt - Darter Michael van Gerwen wint voor de derde keer de World Matchplay - In Pakistan vallen honderden doden door zware en langdurige regenval.
Augustus: Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in de VS Nancy Pelosi brengt een controversieel bezoek aan Taiwan - Indiana keurt als eerste Amerikaanse staat van de Verenigde Staten de afschaffing van het recht op abortus goed - Schrijver Salman Rushdie wordt neergestoken tijdens een lezing.
September: Charles III wordt door het overlijden van zijn moeder automatisch de nieuwe koning van Engeland - Liz Truss wint de verkiezingen en wordt de nieuwe premier van Engeland - In Teheran sterft de 22-jarige Mahsa Amini nadat ze is gearresteerd voor het niet naleven van kledingvoorschriften.
Oktober: Vrouwen van over de hele wereld knippen stukjes van hun haar af uit solidariteit met de vrouwen in Iran - Liz Truss dient na 45 dagen haar ontslag in en wordt opgevolgd door Rishi Sunak - WhatsApp ligt tot grote paniek van veel mensen bijna een halve dag plat - Prinses Amalia kan vanwege bedreigingen vanuit het criminele circuit niet langer in haar studentenhuis in Amsterdam wonen - De nacht van 23 op 24 oktober is net zo koud als de koudste oktobernacht ooit: -8,5°C
November: Het 22ste WK Voetbal gaat van start in Qatar - Sinterklaas komt aan in Hellevoetsluis - De Volkskrant publiceert een artikel over de angstcultuur die jarenlang heerste bij bij het programma DWDD. Naar aanleiding van het artikel laat NPO een onderzoek instellen. Matthijs van Nieuwkerk stapt op bij BNN/VARA omdat hij zich niet langer gesteund voelt door zijn werkgever.
December: Op de tweede zondag in december steken mensen over de hele wereld op Wereldlichtjesdag kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen, we kunnen na twee jaar eindelijk weer kerst en oud en nieuw vieren zonder coronabeperkingen.