Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Ben je door de hoge prijzen minder gezond gaan eten?

De inflatie blijft aanhouden en daardoor letten we deze tijd extra op onze uitgaven. Een gevolg: de keuze voor gezond – vaak duurder – eten komt in het gedrang, blijkt uit onderzoek.

null Beeld
  • Ongeveer een derde van de Nederlanders zegt minder gezond te eten nu alles duurder is geworden. Ook geeft een kwart aan hun sportlidmaatschap te hebben opgezegd.
  • Meer dan de helft (56%) is wel bereid de levensstijl aan te passen om gezonder te leven, maar de hoge prijzen worden gezien als grote belemmering.
  • Van 2010 tot 2020 steeg de prijs van gezond eten sneller dan de prijs van ongezond eten. Zo werden gezonde voedingsmiddelen gemiddeld 21% duurder en ongezondere voedingsmiddelen 15%.
    Bronnen: AD, CBS, Voedingscentrum.
null Beeld

Lezeres Jacqueline Tenneij

“Nee, bezuinigen op gezond eten is in mijn ogen geen goede optie. Wel van A- naar B-merken overstappen, een kleiner stukje vlees/vis nemen en letten op aanbiedingen. Groenten en fruit van het seizoen zijn meestal best betaalbaar.”

Lezeres Rianne Maathuis-Nijland

“Geld kun je maar één keer uitgeven, op is op. Dan ga je eerder voor brood en wordt iets als fruit minder snel gekocht.”

Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum in het AD

“Gezonde voeding zou voor iedereen een makkelijke en betaalbare keuze moeten zijn. Je krijgt daarmee de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt en gezond eten verkleint de kans op ziekten.”

Lezeres Irma Conrad

“Mijn voeding staat met stip op één. Daar zal ik nooit op bezuinigen. Ik doe liever jaren met dezelfde jas of schoenen, of ga niet op vakantie.”

Een woordvoerster van het Voedingscentrum in Hart van Nederland.

“Als je de cijfers van over­gewicht ziet, is het hard nodig dat mensen gezonder gaan eten. Dan helpt zo’n prijsstijging niet mee.”

Lezeres Conny Kalkhoven

“Ik ben gezonder gaan eten dankzij een groenten­abonnement. Als flexitariër neig ik steeds meer naar vegetarisch, eet ik minder vaak vleesvervangers en kies ik eerder voor noten. Mijn weekbudget is ongeveer hetzelfde gebleven.”

Lezeres Marjoleine van der Waal

“Ik eet niet ongezonder. Hoeft ook niet, want groenten als winterwortel en spruitjes zijn nog steeds goed betaalbaar.”

Lezeres Brigitte van D.

“Door de hoge kosten eten we nu vaker brood en/of soep in plaats van aardappelen, groente en vlees.”

Tara BeckRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden