PREMIUM
Warme winterkost met hete kolen
Zo veel kolen, zo veel verschillende kleuren en smaken. Maar één ding hebben ze gemeen: ze bevatten aardig wat vitamine C. Ideaal dus voor wat winterse gerechten.
Recept: lasagne met boerenkool, paddenstoelen en walnoten
(4-6 personen)
Heerlijk romige lasagne van verse lasagnebladen met een saus van boerenkool, paddenstoelen, roomkaas en parmezaan met een topping van walnoten en citroenrasp.
- 400 g gemengde paddenstoelen, bijv. kastanjechampignons, shiitake en portobello’s
- 2 el boter + extra om in te vetten
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 400 g verse boerenkool, harde nerven verwijderd, grof gehakt
- 400 g roomkaas naturel
- 400 ml melk
- 150 g geraspte Parmezaanse kaas
- versgemalen zwarte peper, zout
- 200 g koelverse lasagnebladen
- ± 50 g gepelde walnoten, grof gehakt
- rasp van 1 biologisch citroen
Extra nodig: ovenschaal van ± 20x25 cm, ingevet
Verwarm de oven voor op 225 °C. Snijd of scheur de paddenstoelen kleiner. Verhit de helft van de boter en fruit de paddenstoelen hierin lichtbruin. Voeg de ui en de knoflook toe en bak nog 2-3 min. omscheppend. Zet opzij. Verhit de rest van de boter in een ruime steelpan en bak hierin de boerenkool omscheppend 4-5 min. of tot hij zacht is. Roer de roomkaas, de melk en 100 g van de Parmezaanze kaas erdoor en roer zo glad mogelijk. Voeg dan de paddenstoelen toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep een laagje saus op de bodem van de ovenschaal en leg er lasagnebladen op. Maak zo meer lagen tot saus en bladen op zijn, maar eindig met een laagje saus. Bak de lasagne in het midden van de oven 25-30 min. of tot de bovenkant goudbruin is. Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas, de walnoten en de citroenrasp en laat 10 min. staan voor je de lasagne aansnijdt. Lekker met een groene salade.
Bereidingstijd: ± 20 min.+ ± 30 min. oventijd + 10 min. rusten
Recept: lauwwarme salade van koolsteaks, waterkers, appel en hazelnoten met fetacrème
(4 personen)
Deze lauwwarme salade van rodekool- en bloemkoolsteaks met waterkers, appel, hazelnoten en fetacrème is knapperig én zacht, zoet én zout en heeft ook nog eens een peperige touch.
- ½ rodekool
- ½ bloemkool
- ½ Romanesco-bloemkool
- 2-3 el milde olijfolie
- 2-3 el ahornsiroop
- versgemalen zwarte peper, zout
- ± 100 g hazelnoten
- 1-2 appels, in blokjes
- citroensap
- ± 100 g waterkers, rucola of andere ‘peperige’ sla
Voor de dressing
- 4 el extra vergine olijfolie
- sap van ½ citroen
Voor de fetacrème
- 200 g feta
- 150 g Griekse of Turkse yoghurt 10% vet
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 tl honing
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd alle kool in 1 cm dikke plakken. Leg ze op een bakplaat en bestrijk ze aan beide kanten met olie en ahornsiroop en maal er peper en zout naar smaak boven. Rooster de koolsteaks in het midden van de oven ± 20 min. of tot ze zacht zijn en wat kleur hebben. Rooster intussen de hazelnoten in een droge pan en hak ze grof. Schep de appelblokjes om met citroensap en zet opzij. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Prak voor de fetacrème de feta fijn en klop de yoghurt erdoor tot een gladde massa. Roer de knoflook en de honing erdoor en breng op smaak met peper en zout. Leg de koolsteaks op een grote schaal en verdeel de waterkers, appelblokjes en hazelnoten erover. Lepel de dressing erover en serveer de fetacrème erbij.
Bereidingstijd: ± 25 min. + ± 20 min. oventijd
Recept: koolrolletjes met kipgehakt-quinoavulling
(4-6 personen)
Mooi om te zien en vooral lekker, deze rolletjes van savooiekool met een sappige vulling van kipgehakt en quinoa met Oosterse smaakmakers.
- 14-16 savooiekoolbladeren
- versgemalen zwarte peper, zout
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- ½ - 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
- 2 el geraspte gemberwortel
- 4 el milde olijfolie
- 500 g kipgehakt
- ½ bosje koriander, fijngehakt
- 200 g gekookte quinoa
- ± 2 el Japanse sojasaus
- wit en zwart sesamzaad
- shiso purple
Extra nodig: braadslede of grote ovenschaal
Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng een grote pan licht gezouten water aan de kook en leg de koolbladeren er in gedeelten 4-5 min. in of tot ze zacht zijn. Laat uitlekken in een vergiet en leg ze op een schone doek. Roer de ui, de knoflook, de rode peper, gemberwortel en de helft van de olie in een kom door elkaar. Voeg het gehakt, de koriander en de quinoa toe en mix goed. Breng stevig op smaak met peper, sojasaus en eventueel wat extra zout en rode peper. Maak 14-16 rolletjes van de vulling en leg ze op het midden van de koolbladeren. Klap de zijkanten over de vulling en rol strak op. Verhit de rest van de olie en bak de rolletjes hierin in gedeelten rondom lichtbruin. Leg ze met de naad naar onder in de braadslede en bak de rolletjes in het midden van de oven ± 25 min. Bestrooi ui de oven met sesamzaad en wat shiso purple en serveer met extra sojasaus.
Bereidingstijd: ± 40 min. + ± 25 min. oventijd
Recept: pizza met boerenkool, paddenstoelen, mozzarella en citroenolie
(4 personen)
Pizza met een verrassende topping van crème fraîche, boerenkool, gemengde paddenstoelen en mozzarella waarover je een geurige, frisse citroenolie lepelt.
- 2 rollen koelvers pizzadeeg op bakpapier à 400 g
Voor de topping
- 250 g gemengde paddenstoelen
- 4 el milde olijfolie
- 200 g verse boerenkool, nerven verwijderd, in dunne reepjes
- versgemalen zwarte peper, zout
- 150 ml crème fraîche
- 300 g mozzarella, in plakken + extra om te garneren
- pijnboompitten
- rasp van ½ biologische citroen
Voor de citroenolie
- 75 ml extra vergine olijfolie
- 1 teen knoflook, geperst
- rasp van ½ biologische citroen
- ½ el fijngehakte rozemarijnnaaldjes of tijmblaadjes
Verwarm de oven, inclusief twee bakplaten, voor op 220 °C. Snijd of scheur intussen voor de topping de paddenstoelen kleiner. Verhit de helft van de olie en bak hierin de paddenstoelen 3-4 min. of tot ze licht gekleurd zijn. Breng op smaak met peper en zout en schep uit de pan. Zet opzij. Verhit de rest van de olie in dezelfde pan en bak hierin de kool omscheppend 4-5 min. of tot deze zacht is. Zet opzij. Rol het pizzadeeg met bakpapier en al uit en bestrijk dun met de crème fraîche. Verdeel de paddenstoelen en de kool erover en leg de mozzarella erop. Leg het deeg op de warme bakplaten en bak de pizza’s onderin de oven in 15-20 min. goudbruin en gaar. Rooster intussen de pijnboompitten in een droge koekenpan en klop de ingrediënten voor de citroenolie door elkaar. Bestrooi de pizza’s met de verbrokkelde extra mozzarella, de pijnboompitten en de citroenrasp en lepel er wat citroenolie over.
Bereidingstijd: ± 15 min. + ± 20 min. oventijd
Recept: savooiekool, broccoli en kip uit de wok met cashewnoten en Thaise basilicum
(4 personen)
Snel klaar en lekker knapperig is savooiekool, broccoli en kip uit de wok met cashewnoten. Vlak voor het serveren verdeel je er Thaise basilicum over. Je kunt deze vervangen door koriander.
- 2 el raapzaadolie
- ½ savooiekool, in dunne repen
- 250 g broccoli, kleiner gesneden
- 450-500 g kippendijfilets, in repen
- versgemalen zwarte peper, zout
- 100 g ongezouten cashewnoten
- 2-3 el oestersaus
- 1 tl sesamolie
- 1 el Japanse sojasaus
- blaadjes van ½ bosje Thaise basilicum of koriander
Verhit de olie en bak hierin de savooiekool en de broccoli omscheppend 3-4 min. of tot beide zacht zijn. Schep uit de pan en zet opzij. Bestrooi de kiprepen met peper en zout naar smaak en bak ze in dezelfde pan rondom bruin. Voeg de kool en de broccoli weer toe en schep de noten, oestersaus, sesamolie en sojasaus erdoor. Zet de pit iets hoger en laat de kip in nog ± 15 min. goed gaar worden. Breng op smaak met peper en sojasaus. Bestrooi vlak voor het serveren met de basilicum. Lekker met rijst of rijstnoedels.
Bereidingstijd: ± 20 min.
Recept: minestrone met paarse boerenkool, broccoli en Parmezaanse kaas
(4 personen)
Een klassieker met een twist is deze minestrone bomvol groenten, waaronder paarse boerenkool en broccoli. Je serveert hem met lekker veel versgeraspte Parmezaanse kaas.
- 1 el milde olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 venkelknol, fijngesneden
- 2 stengels bleekselderij, in boogjes
- 100 g paarse boerenkool, harde nerven verwijderd, in reepjes*
- 150 g broccoliroosjes
- 4 aardappelen, in blokjes
- 1 l kippenbouillon
- ½ courgette, in blokjes
- versgemalen zwarte peper, zout
- stukje Parmezaanse kaas
Verhit de olie en fruit hierin de ui en de knoflook in een soeppan. Voeg alle groenten, op de courgette na, en de aardappelen toe en bak 3-4 min. omscheppend. Schenk de bouillon erbij en laat ± 20 min. zachtjes koken of tot de groenten zacht zijn. Warm de courgette de laatste 5 min. mee. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met lekker veel versgeraspte Parmezaan. Lekker met focaccia.
Bereidingstijd: ± 35 min.
*Je kunt ook gewone boerenkool gebruiken in dit recept.