Margriet logo
MT49 Lekker eten Beeld Edgar Castrejon (via unsplash), istock
Beeld Edgar Castrejon (via unsplash), istock

PREMIUM

Van vrouwen in de wijnwereld tot nooit meer taai stoofvlees

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

MT49 Lekker eten Beeld

Recept: fluffy pancakes met bosbessen

Voor 2 personen/circa 10 pancakes

  • 150 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 biologisch ei
  • 200 ml amandelmelk
  • 25 g gesmolten boter
  • 125 g bosbessen
  • 100 g Griekse yoghurt
  • 2 tl vloeibare honing
  • extra boter, om te bakken

Roer de droge ingrediënten door elkaar in een kom. Voeg het ei toe en roer. Voeg al roerende beetje voor beetje de amandelmelk toe. Roer tot een glad beslag en voeg de gesmolten boter en 50 g bosbessen toe. Verhit een klontje boter in een koekenpan en schep daar een of twee kleine pannenkoekjes in (ca. 3 el beslag per pannenkoek). Als er belletjes aan de bovenkant ontstaan, kun je ze voorzichtig met een spatel keren en de andere kant bakken. Bak zo alle pannenkoekjes. Pureer 50 g bosbessen met de yoghurt en de honing in de blender. Maak stapeltjes van de pannenkoekjes, giet de saus erover en bestrooi met de rest van de bessen.

MT49 M49 horizontale lijn paars Beeld
MT49 Lekker eten Beeld
  1. Vroege vogels
    Mussen, goudvinkjes, kwikstaartjes, bessen en bloemen sieren deze bordjes uit de najaarscollectie van & Klevering.
    € 49 per set van 4 (klevering.nl).
  2. Cake in een fles
    Bij Pineut stoppen ze allerlei lekkers in flessen en potjes. Dit is Feest is een mix voor blueberry cake. Leuk om te geven, lekker om te krijgen.
    € 7,95 (pineut.nl).
MT49 M49 horizontale lijn paars Beeld
MT49 Lekker eten Beeld

Vragen aan Maud Kleuskens

Vrouwelijke wijnmakers zijn in opmars, maar nog steeds ondervertegenwoordigd. Met haar start-up Made with Maude zet Maud Kleuskens in op gelijkheid in de wereld van wijn. Made with Maude werkt alleen met vrouwelijke producenten. Een groot deel van de winst gaat naar gendergelijkheidsprojecten wereldwijd.
Meer info: madewithmaude.com en @madewithmaude.official

Hoe kwam je op het idee?

“Op een kruispunt in mijn leven ontmoette ik in Lissabon Elias, een wijnmaker en -recensent. Hij vertelde over de Portugese Patricia die het zwaar had als vrouwelijke wijnmaker. Haar verhaal greep me aan. Ter plekke besloot ik tweeduizend flessen wijn van Patricia te kopen. Dat was het begin van Made with Maude. Inmiddels zijn er twee volledige collecties wijn.”

Op wie richt je je?

“De wijnen zijn voor iedereen die het leven wil vieren, met óf zonder alcohol. Ik verkoop alleen duurzame wijnen, zonder toegevoegde suikers, kleurstoffen, dierlijke eiwitten, zware chemicaliën of synthetische pesticiden.”

Wat wil je bereiken?

“Made with Maude is een beweging om vrouwen de kansen te bieden die ze verdienen. Door deze wijnen te drinken of cadeau te doen, draag je bij aan een eerlijkere wijnwereld. Daar wil je toch op proosten?!”

MT49 M49 horizontale lijn paars Beeld
MT49 Lekker eten Beeld

Hier wil je eten!

All you can eat maakt alle andere restaurantgidsen overbodig. In dit boek verzamelde Jonneke de Zeeuw meer dan 500 adressen van 72 landenkeukens door heel Nederland.
All You Can Eat, de nieuwe eetgids van Nederland € 25,99 (Kosmos uitgevers).

MT49 M49 horizontale lijn paars Beeld
MT49 Lekker eten Beeld
  1. Aardappel anders
    In het najaar vind je ze op de (boeren)markt, bij de betere groenteboer en soms bij de supermarkt: Franse truffelaardappels, ook wel Vitelotte Noir of Truffe de Chine genoemd. Ze hebben een donkerpaarse schil en helderpaarse binnenkant. Of je ze nou bakt of kookt, de kleur behoud je door ze in de schil te bereiden. Na zo’n vijf minuten koken, laat de schil gemakkelijk los en kun je de aardappels verwerken in een puree, salade of ovenschotel. Je kunt er ook gnocchi of kroketjes van maken. Truffelaardappels hebben een stevige structuur en een notige, licht zoetige smaak.
    Online bestellen kan via lindenhoff.nl, groentebroer.nl en aardappelbroers.nl
  2. De truc met stoofvlees
    Heb je alles volgens het boekje gedaan – vlees op kamertemperatuur, zouten, in porties aanbraden, op lage temperatuur stoven – en is je stoofvlees tóch nog taai? Dat zou kunnen komen door de temperatuur waarop je het serveert. Een lagere temperatuur komt het vlees én de saus ten goede. Laat het stoofvlees dus voor het serveren even afkoelen in het stoofvocht en laat de temperatuur dalen tot 55 °C. De spiercellen van het vlees zijn dan weer in staat om vocht op te nemen, waardoor de stukjes vlees lekker mals worden en de saus vanzelf wat dikker wordt.
    Meer weten? Kijk op kokenmetkennis.nl
Beanca de GoedeEdgar Castrejon (via unsplash), istock

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden