Margriet logo
Header Geen 18 meer NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Ineens zijn de rollen omgedraaid en ben ik geen kind meer

Nederland kent zo’n 4,4 miljoen mantelzorgers. Op de Dag van de Mantelzorg (10 november) vertelt Corine hoe het is om mantelzorger voor haar 88-jarige moeder te zijn. Corine probeert het zo goed mogelijk te regelen zodat haar moeder nog zelfstandig kan blijven wonen.

Sinds mijn vader zes jaar geleden is overleden heeft mijn moeder er niet zo veel meer zin in. Zoals ze zelf zegt: “Ik ben niet gelukkig maar wel tevreden”. Ze woont nog zelfstandig in ons geboortehuis en heeft zich altijd goed kunnen redden. Ondanks dat ze slechtziend is, loopt ze zonder hulpmiddelen en roept altijd “Ik heb vroeger veel geturnd en daar heb ik nu profijt van.” En inderdaad in het ziekenhuis springt ze als een jonge meid op de behandeltafel.

Laatste keer

Dit voorjaar brachten we samen een bezoek aan ons geliefde vakantieland Zwitserland. We hebben heerlijk genoten van het besneeuwde witte landschap de heerlijke taartjes in de plaatselijke konditorei. En voor het slapengaan namen we nog een kruidenlikeurtje Röteli toe. Er werden nog lange wandelingen gemaakt maar in de middag werd het m’n moeder vaak te vermoeiend. Ze vertelde me dat het haar laatste keer zou zijn dat ze Zwitserland zou bezoeken. Het was een heel emotioneel moment, die laatste blik op haar favoriete bergen. Na de terugreis met de trein genoten we extra van het panoramisch uitzicht.

Zorgzame en sterke vrouw

Ik herinner m’n moeder als een zorgzame en sterke vrouw. Ze stond altijd voor iedereen klaar. Nee zeggen of hulp vragen, deed ze niet. Maar na een kort verblijf in het ziekenhuis werd ze verward en angstig. Voor mij heel erg moeilijk en verdrietig om te zien. Het moment waar je altijd al bang voor was, is daar. Ineens zijn de rollen omgedraaid en ben ik geen kind meer, maar zorg ik voor mijn moeder.

Hoe regelen we zo snel mogelijk goede zorg? Met naaste familie en vrienden probeer ik de mantelzorg voor m’n moeder op me te nemen en schakel ik alle hulptroepen in. Maar toch is dat lastig en dus moet ik op zoek naar structurele hulp. En dat is een behoorlijke zoektocht in de wereld van de thuiszorg, WMO oftewel Wet Maatschappelijke Ondersteuning en PGB (Persoonlijk Gebonden Budget). Tot nu toe word ik van het kastje naar de muur gestuurd maar in Nederland willen we toch graag dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Bij welk loket moet ik dan zijn voor goede zorg van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat?

Ook een ‘Geen 18 meer’-momentje? Stuur ons je reactie via margriet.nl/reageer.

Corine SchumacherRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden