Margriet logo
null Beeld Suzanne Hanekamp (foto Marina van der Wal)
Beeld Suzanne Hanekamp (foto Marina van der Wal)

PREMIUM

Van energie besparen tot het online delen van foto's

Dit zijn de laatste nieuwtjes en leuke weetjes op onlinegebied.

Stoptober

Oktober staat ook wel bekend om de maand waarin rokers massaal hun laatst sigaret uitdrukken en proberen van hun rookverslaving af te komen. Ben je gestopt en heb je even een moeilijk moment? Bij de gratis stoplijn (0800 - 19 95) van het Trimbos-instituut helpen medewerkers je hierdoorheen. De lijn is te bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.
Kijk voor meer informatie op ikstopnu.nl

null Beeld
MT45 Online nieuws En ook nog Beeld

TIP

Hond zoekt oppas

Een hond in huis is heel gezellig. maar de opvoeding en verzorging van zo’n beestje vergt ook veel tijd. Wie liever zelf geen huisdier neemt, maar wel graag af en toe een wandeling maakt of oppast, kan terecht bij hondjeuitlaten.nl. Deze website brengt baasjes en hondenliefhebbers met elkaar in contact.

null Beeld

Gezins- en relatiecoach en opvoedkundige Marina van der Wal

1. Wat is (grand)sharenting?

“Het online delen van foto’s van je (klein)kinderen. Dat klinkt heel onschuldig - en het is vanuit de (groot)ouder vaak uit goede bedoeling, om een leuk moment te delen of uit trots – maar daar schuilen wel gevaren achter.”

2. Welke zijn dat?

“Mensen met verkeerde intenties kunnen lelijke dingen doen met foto’s die je als vertederend ziet. Denk aan een schattige foto van spelende (schaars geklede) kinderen of je (klein)kind dat op een lieflijke manier in slaap is gevallen. Dit soort foto’s kunnen zomaar in de krochten van internet belanden. Álles wat je deelt, staat voor altijd online.”

3. Wat zou je adviseren?

“Wees terughoudend. Vanwege de gevaren, maar ook vanwege de privacy van het kind. En zorg – als je toch een foto deelt - dat je account is afgeschermd en je toestemming hebt van de ouders, of als het kind wat ouder is van het kind zelf.”

null Beeld
null Beeld

Sluipverbruik

Uit gemak zetten we apparaten vaak in de stand-bymodus, maar wist je dat deze stand onopgemerkt toch best wat energie verbruikt? Voorkom onnodig sluipverbruik en zet je apparaten uit. Geen uit-stand? Trek dan de stekker eruit of gebruik een stopcontact met aan-uitknop.

null Beeld

Eerste Hulp Bij Social media

Marina van der Wal: “Kun je wel wat hulp gebruiken bij het instellen van je socialemedia-account? Bij de meeste bibliotheken – en in sommige internetcafés - kun je hier cursussen voor volgen.” Ook op consumentenbond.nl/internet-privacy/overzicht/privacy-op-social-media vind je handige stappenplannen voor privacy-instellingen op Facebook, Instagram en Snapchat.

Tara BeckSuzanne Hanekamp (foto Marina van der Wal)

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden