Margriet logo
MT45 M45 Wonen Beeld Renee Frinking. Styling: Wilma Custers. Vertaling: Marieke de Geus.
Beeld Renee Frinking. Styling: Wilma Custers. Vertaling: Marieke de Geus.

PREMIUM

Het huis van Inge staat vol Frans antiek en bijzondere objecten

Verzamelen zit Inge in het bloed. Met een goed oog voor styling creëerde ze een gezellig familiehuis met fijne blauwaccenten. “Het mag best een beetje gek en verrassend zijn.”

Inge Bemelmans (56) woont met haar man Willem de Vries (62), hun twee kinderen Victor (16) en Josephine (15) en honden Floor en Snuitje sinds 2004 in een rietgedekt huis van 260 m2 in Heemstede. Inge runt een winkeltje in klein antiek en sierraden (mapreference.nl) en Willem is directeur van een overkoepelende organisatie in de transportsector.

Het moment van bezichtigen herinnert ze zich als de dag van gisteren. Inge: “We stonden in de gang en hadden alleen nog maar de prachtige trap gezien. Willem keek me aan en fluisterde ‘verkocht’ in mijn oor.” Sindsdien heeft het huis een ware metamorfose ondergaan. Een nieuwe, sfeervolle keuken werd op maat gemaakt en de twee badkamers werden vervangen. De mooie parketvloer op de benedenverdieping lag er al en hoefde alleen maar schoon-gemaakt en geolied te worden.

MT45 M45 Wonen Beeld

Kleur maakt losser

De schilder werkte zich vervolgens met roller en kwast door het huis en veel muren kregen prachtige blauwtinten zoals de kleur ‘Oval Room Blue’ van Farrow and Ball. Inge: “Kleur is voor mij enorm belangrijk. Deze heldere, eigentijdse kleuren benadrukken de schoonheid van het antiek in huis en het maakt het ook wat losser.” Inge komt uit een echte verzamelaarsfamilie; het zoeken naar mooie, oude spullen voelt als een tweede natuur voor haar. Ze gaat graag met haar gezin naar Zuid-Frankrijk, waar ze in de loop der jaren al veel mooie spullen heeft gevonden. Inge: “Fransen hebben zo’n goede smaak en de Franse natuur vind ik prachtig, het inspireert altijd weer opnieuw.”

MT45 M45 Wonen Beeld
 1. Inge met hond Snuitje.
 2. De voortuin van het rietgedekte huis met de nieuwe serre.
 3. Boven de originele marmeren schouw hangt een antieke bruidsspiegel, een familie-erfstuk.
MT45 M45 Wonen Beeld

De antieke, Spaanse tafel stamt uit de 17de eeuw en werd gebruikt als reistafel omdat het ijzeren frame inklapbaar is. De Franse stoelen zijn door Inge opnieuw bekleed met antiek linnen, de geblokte stof is origineel.

Geen museum

De Franse vondsten zoals antieke spiegels, schilderijen en meubels combineert ze met accessoires uit allerlei windstreken – van Zweden tot Marokko, van Spanje tot India – en samen vormen ze een verrassend interieur. Toch weet ze te vermijden dat het huis er als een museum uitziet. Inge: “Ons interieur mag wel een beetje gek en verrassend zijn. Natuurlijk houd ik van schoonheid, maar er moet ook geleefd kunnen worden, we wonen hier tenslotte met twee opgroeiende kinderen en onze honden.” Prachtige Indiase stoffen combineren verrassend goed met puur linnen en antieke, geschilderde kasten en oude fauteuils, die Inge vaak zelf restaureert, geven een warme touch aan het interieur. Verzamelingen en rariteiten zoals eieren van diverse vogels, antieke poppen en oud Engels speelgoed hebben hun plekje gekregen in vitrines, kasten, potten of een glazen stolp. Het verzamelen van losse items van serviesgoed uit de zeventiende eeuw is ook een passie van Inge. “Ik vind beschadigde, gebruikte spullen soms mooier dan perfecte, ze laten een stukje geschiedenis zien.”

MT45 M45 Wonen Beeld
MT45 M45 Wonen Beeld
 1. Lathyrus in een antieke, Hollandse vaas staat op een bankje met kleurige, geborduurde bekleding.
 2. In de woonkamer staat een Turkse nomaden-babywieg die nu als salontafel wordt gebruikt, ook het vloerkleed komt uit Turkije. De antieke meubelen zoals de kast, vitrinekast, stoel en tafeltje komen uit diverse landen zoals Frankrijk, Zweden en Nederland.
 3. In de Zweedse kast staat een deel van Inges antiekverzameling.
 4. Voor het keukenraam hangen rolgordijnen van Toile de Jouy; deze klassieke Franse stof herken je aan de romantische motieven in één kleur op een ecru ondergrond. Boven het aanrecht hangt een Frans lampje en aan de wand hangen Delfts blauwe borden.

Oog voor kleine dingen

“Mijn familie, in het bijzonder mijn vader, leerde me om schoonheid in kleine dingen te zien, zoals een blad van een boom of de vorm van een steen. Ik vind het zo belangrijk om oog te hebben voor kleine en fijne dingen. Tijdens mijn reizen verzamel ik allerlei accessoires die uiteindelijk een plekje krijgen in ons interieur of mijn winkel. Landen zoals Turkije en Marokko vind ik vanwege de vele kleuren en geuren erg inspirerend. Maar ook India, één van mijn favoriete landen, is voor mij een grote inspiratiebron. Ik ben opgeleid als edelsteenexpert en kom vaak met prachtige stenen thuis.

MT45 M45 Wonen Beeld

De keuken is door een timmerman op maat gemaakt. De knopjes op de keukenkastjes zijn gemaakt van kiezelstenen. Bij de oude broodplanken hangen worstjes, dit etalagemateriaal is afkomstig uit een oude slagerij.

Licht en ruimte

Wie veel verzamelt komt op den duur toch ruimte tekort, daarom kwam er onlangs een uitbreiding aan het huis in de vorm van een serre, door Inge zelf ontworpen. De serre met prachtige deuren en ramen bevindt zich aan de voorkant van het huis en ze is erg bij met het resultaat. Inge: “Toen de aannemer eenmaal begreep hoe ik de serre voor me zag, kostte het hem een maand om te bouwen. Het vele glas brengt zo veel extra licht en ruimte in het huis, daardoor is het mijn favoriete plek geworden.”

MT45 M45 Wonen Beeld
 1. Onder de glazen stolp komen de vlinders niet alleen mooi tot hun recht, het houdt ze ook stofvrij.
 2. De gestapelde Franse dozen van Hermès geven een warme toets aan de slaapkamer. De ruime kledingkast is door een timmerman gemaakt.
 3. De opgezette lepelaar op het antieke Franse stoeltje, is afkomstig uit een voormalige dierenartsenpraktijk.
 4. De muren van de slaapkamer zijn geschilderd in de zachte kleur ‘French Grey’ van Farrow and Ball. Op het blauwe, antieke buikkastje staat een moderne lamp van Artemide. Zowel de grote spiegel als het schilderij komen uit Frankrijk.
MT45 M45 Wonen Beeld

De serre is door Inge zelf ontworpen en is inmiddels haar favoriete plek van het huis.

Mieke VendelRenee Frinking. Styling: Wilma Custers. Vertaling: Marieke de Geus.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden