Margriet logo
null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Gebruik je supplementen voor je weerstand?

Het is herfst en dat betekent dat de dagen korter worden, ­temperaturen dalen en zonuren verminderen. Reden om extra op onze weerstand te letten.

null Beeld
  • In de ‘R’-maanden (­september-april) moeten we extra op onze weerstand letten. Doordat er minder zon­uren zijn, kan een vitamine D-tekort optreden.
  • 63% van onze lezers gebruikt voedings­supplementen. 20% alleen in de herfst- en wintermaanden, 54% altijd.
  • In 2021 werd zo’n € 1,1 miljard euro aan supplementen uitgegeven. Het gaat hierbij om zowel voedingssupplementen als kruidensupplementen.
  • Bij een vitaminetekort ­kunnen op den duur klachten als vermoeidheid, slechte concentratie, ­slapeloosheid en lusteloosheid optreden.

    Bronnen: Healthy Lifestyle Monitor ­Multiscope, gezondheidsplein.nl
null Beeld

Jannie Velzing-Peters

“Nooit gebruikt en ik ben bijna zeventig. Ik pers ’s morgens twee sinaasappels, eet verse groenten, bruin brood, boerenkarnemelk en yoghurt. Wandel en beweeg veel. Zo houd ik mijn weerstand op peil.”

Lezeres Sylvia Schaffrath

“Ik neem omega, zouttabletten, magnesium en vitamine D3. Ik heb een aantal maanden achter elkaar bloedtesten gedaan (naar aanleiding van de diagnose lipoedeem) en de supplementen daarop aangepast. Ik merk écht verschil.”

Renger Witkamp, hoogleraar Nutritional Biology aan de Universiteit Wageningen op linda.nl

“Veel mensen komen niet elke dag aan voldoende groente en fruit, ook als ze redelijk gezond eten. Een multivitamine- of mineralenpreparaat zorgt ervoor dat je in elk geval alles binnenkrijgt wat je nodig hebt.”

Lezeres Marie-Louise Plasschaert

“Sinds de coronatijd neem ik elke dag weerstand­verhogende vitamines.”

Huisarts Tamara de Weijer op nu.nl

“Mijn motto is: geen pillen, maar paprika. Houd je weer­stand op peil door gezond te leven: eet gezond en gevarieerd, beweeg, ontspan en slaap voldoende, ga veel naar buiten en neem in de wintermaanden extra vitamine D.”

Lezeres Marij Wanten

“Ja, elke dag visolie voor mijn restless legs en magnesium voor mijn hele gestel. Zelfs als ik op vakantie ga, tel ik hoeveel capsules ik moet meenemen.”

Lezeres Renilde Hosteaux

“Ik eet gezond, ga fietsen op de ­Zeedijk en wekelijks doe ik een dansavond. Dat is genoeg om mijn weerstand op peil te houden.”

Lezeres Christine Wernecke

“Ik slik multi­vita­mi­nen vanwege mijn ­gastric bypass.”

Tara BeckRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden