Margriet logo
MT45 M45 Reportage Superfans Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer.
Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer.

PREMIUM

Eef is Ajax-fan: ‘Met mijn zoons gingen mijn man en ik ook naar de Champions League-wedstrijden. Zo is voetbal altijd een familieding geweest’

Eef Huisman (85)is al 68 jaar rondom de velden van Ajax te vinden als supporter. Vak 116, stoel 200 is haar vaste plek in de Johan Cruijff Arena.

“Een vrije trap, buitenspel… Mij hoeven ze na al die jaren niets meer uit te leggen. Ik vind het leuker om met mannen over voetbal te praten, want de meeste vrouwen hebben er niets mee. Mijn jongste zoon Dennis voetbalde vijf jaar bij Ajax in de jeugd en daarom was ik vaak rondom de velden te vinden. Door bezuinigingen moesten er destijds jeugdelftallen weg en kon mijn zoon niet bij Ajax blijven. Jammer, want hij had misschien wel kunnen doorgroeien. Maar mijn man en ik waren erop voorbereid en ook weer niet zó fanatiek als andere ouders. Dennis ging daarna naar verschillende andere voetbalclubs."

Sfeer van De Meer

“Met het hele gezin hadden we Ajax-seizoenkaarten waarmee we naar de wedstrijden in het oude stadion De Meer gingen. Toen in 1996 de Arena opende, vond niemand er wat aan. De Meer was sfeer en de Arena kil. Ik heb destijds nog een lijstje met een stukje gras van De Meer gekocht. Maar uiteindelijk wenden we er wel aan. Ik heb alle spelers meegemaakt, maar Ruud Krol blijft mijn favoriet.

MT45 M45 Reportage Superfans Beeld

“De mooiste jaren waren de jaren negentig met Louis van Gaal als trainer en spelers als Patrick Kluivert en Edgar Davids. Ajax won in die periode alles. Met mijn zoons gingen mijn man en ik ook naar de Champions League-wedstrijden. Zo is voetbal altijd een familieding geweest. Mijn man overleed op zijn 66ste en de periode erna vond ik het heel moeilijk en emotioneel om naar de Arena te gaan, omdat er zo veel herinneringen lagen.”

Samen met de mannen

“Maar de zwaarste periode kwam zeven jaar geleden, na het plotselinge overlijden van mijn oudste zoon Joop. Hij kreeg bij mij thuis op z’n 56ste een hartstilstand, ik moest hem reanimeren en hij is later in het ziekenhuis overleden. Dat is een trauma waar ik niet overheen kom. De seizoenkaarten van mijn man en zoon heb ik aangehouden.

Nu ga ik samen met mijn middelste zoon Eddie en zijn vrienden naar alle thuiswedstrijden. Dat is gezellig, maar het liefst had ik mijn gezin compleet gehad. De mannen komen me thuis ophalen en dan gaan we samen naar het stadion. Ik ben niet van de sjaaltjes en het schreeuwen en na het overlijden van mijn zoon is het volle enthousiasme verdwenen. Mensen vinden het bijzonder dat ik op mijn leeftijd nog naar het stadion ga, maar voor mij is het ook afleiding en een soort troost. Ik hoop dat ik nog zeker tot mijn negentigste van wedstrijden mag genieten.”

MT45 M45 Reportage Superfans Beeld
  1. 28 november 1995, Ajax-coach Louis van Gaal met de wereldbeker op de schouders bij zijn ploeg.
  2. Een ingelijst stukje gras uit het oude Ajax stadion De Meer.
  3. Clarence Seedorf, Frank Rijkaard en Winston Bogarde vieren de winst van de Champions League op 24 mei 1995.
Jessica van ZantenPetra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden