PREMIUM
5x zó lekker is dit seizoen!
Groenten en fruit van het seizoen zijn vol van smaak én fijn voor je portemonnee en het milieu. Dus geniet met volle teugen van en laat je inspireren door deze gerechten.
Alle recepten zijn voor 4 personen, tenzij anders vermeld.
Recept: bietenburgers met ingelegde ui en kappertjes-mierikswortelcrème
Bijzonder gerecht: de rode biet geeft extra smaak en smeuïgheid aan het gehakt van deze burgers en de schillen geven een mooie kleur aan de ingelegde ui. Lekker in combinatie met de plakjes appel en een kappertjes-mierikswortelcrème.
- 200 g rode bieten met schil
- 600 g grof gemalen rundergehakt
- ± 25 g boter
- 1 el milde olijfolie
- 4 hamburgerbroodjes, opengesneden
- 1 rode appel met schil, in dunne plakjes
- 50 g rucola of andere sla
Voor de kappertjes-mierikswortelcrème
- 200 g mayonaise
- 100 g crème fraîche
- 50 g geraspte oude kaas
- 2 el kappertjes
- 2 el gehakte augurk
- 2 el geraspte mierikswortel (potje)
- zwarte peper, zout
Voor de ingelegde ui
- 2 el azijn
- 4 el suiker
- 1 tl geel mosterdzaad
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl venkelzaad
- 4 sjalotten, in dunne parten
Kook voor de bietenburgers de bieten in 30-45 min. gaar in ruim water. Klop intussen de ingrediënten voor de kappertjes-mierikswortelcrème door elkaar en breng op smaak met peper en eventueel zout. Dek af en zet koel weg. Schep de bieten uit het sap, laat 15 min. afkoelen en schil ze. Bewaar de schillen voor de ingelegde ui. Rasp de bieten fijn en zet opzij. Breng voor de ingelegde ui de azijn met 100 ml water, de bewaarde bietenschillen, de suiker en de specerijen aan de kook en leg de sjalot erin. Laat afkoelen. Vermeng voor de bietenburgers de geraspte biet met het gehakt, breng op smaak met peper en zout en vorm er 4 hamburgers van. Verhit de boter samen met de olie en bak hierin de burgers aan beide kanten ± 3 min. Rooster het brood en bestrijk de onderste helften royaal met kappertjes-mierikswortelcrème, beleg met de appel, plukje rucola, een burger en schep er een lepel ingelegde ui op.
Bereidingstijd: ± 90 min. + afkoelen ingelegde ui
Recept: geroosterde wortelmix op bloemkoolpuree met gebruinde boter en notentopping
Wist je dat je de bladeren van bloemkool gewoon kunt eten? Door ze te roosteren worden ze lekker knapperig. Een mooi no waste-idee. Heerlijk bij de geroosterde wortelmix met bloemkoolpuree, gebruinde boter en notentopping.
- 4 el gemengde noten, bijv. hazelnoten, pistachenoten en sesamzaad
- 75 g boter
Voor de geroosterde wortelmix
- 1.200 g regenboog wortelmix met stukje loof, dun geschild
- 2-3 el arachide- of zonnebloemolie
- 2 tl venkelzaad
- 1 tl korianderzaad
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl gemalen kaneel
- chilivlokken naar smaak
- 1 tl zout
Voor de bloemkoolpuree
- 1 bloemkool van ± 700 g
- ± 400 ml melk
- 2 el crème fraîche
- zwarte peper
Verwarm de oven voor op 175 °C. Schep voor de geroosterde wortelmix de wortels om met de olie op een bakplaat. Meng de zaden en de specerijen met het zout en strooi over de wortels. Rooster de wortels ± 25 min. Snijd de bladeren van de bloemkool en bewaar deze. Verdeel voor de bloemkoolpuree de bloemkool in vieren, leg hem samen met de bladeren op de bakplaat en rooster nog ± 10 min. of tot de bladeren krokant en de wortels beetgaar zijn. Neem de bloemkool van de bakplaat en snijd kleiner. Breng de roosjes in de melk aan de kook en kook op lage pit tot ze zacht zijn. Giet af maar vang de melk op.* Mix de bloemkool met de crème fraîche tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en zout en houd warm. Rooster de noten en de zaden in een droge koekenpan tot ze licht kleuren en hak ze grof. Verwarm de boter in een steelpan tot hij nootachtig ruikt en lichtbruin is. Giet hem in een kom om verder bruin worden te stoppen. Strijk de bloemkoolpuree uit op een schaal of op borden. Verdeel de geroosterde wortels over de puree en lepel de gebruinde boter erover. Bestrooi met de noten en de bloemkoolbladeren.
Bereidingstijd: ± 40 min. ± 35 min. oventijd
*Bewaar de bloemkoolmelk om aardappelen in te koken of gebruik hem samen met een kippenbouillontablet en bijv. aardappelen, wortels en prei in een gepureerde groentesoep.
Recept: citroenkip met groenten en paddenstoelen uit de oven met romige snijbiet
Altijd lekker, een hele kip met aardappelen en groenten uit de oven. Voor het grillen strijk je citroen-knoflookboter onder het vel van de kip, waardoor deze een intense citroensmaak en een krokant korstje krijgt. Er gaan nog gebakken paddenstoelen over en je serveert er romige snijbiet bij.
- 1 hele kip van ± 1.250 g
- zwarte peper, zout
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 50 g boter, op kamertemperatuur + 2 el extra
- rasp en sap van 1 bio citroen
- 800 g kleine aardappelen met schil
- 1 venkelknol, grof gesneden
- 2 uien, gesnipperd
- 400 g cherrytomaatjes aan de tak
- 2 el milde olijfolie
- 3 el fijngesneden kruiden, bijv. tijm en rozemarijn
- 300 g gele cantharellen of oesterzwammen
- 1 teentje knoflook
- 300 g snijbiet of spinazie
- 200 g mascarpone
- boter
Verwarm de oven voor op 175 °C. Leg de kip op een bakplaat en wrijf hem van binnen en van buiten in met lekker veel peper en wat zout. Meng de helft van de knoflook met de boter en de helft van de citroenrasp en het citroensap. Strijk de citroenboter onder de huid en schep de rest in de buikholte van de kip. Leg de hele aardappelen, de venkel, de ui en de takjes tomaten bij de kip. Besprenkel met olie en strooi de kruiden erover. Bak de kip ± 1 uur in het midden van de oven tot het vlees van de botten begint te vallen. Verhit intussen de extra boter en bak de paddenstoelen hierin tot ze zacht zijn. Schep ze uit de pan en zet opzij. Bak in dezelfde koekenpan de rest van de knoflook met de snijbiet tot deze zacht is. Roer de mascarpone erdoor. Breng tegen de kook aan en breng op smaak met de rest van de citroenrasp en het citroensap, peper en zout. Verdeel de paddenstoelen over de kip en serveer met de romige snijbiet.
Bereidingstijd: ± 30 min. + ± 1 uur oventijd
Recept: salade met maïs, bonen, spinazie, munt en pecorino
Deze salade waar ook nog hazelnoten in zitten, gaat goed samen met gegrilde kip, zalm of entrecote. Hij heeft een lichtpittige dressing met rode peper.
- 600 g bonen, bijv. sperziebonen en/of boterbonen
- 2 hele, gekookte maïskolven
- 4 el hazelnoten
- blaadjes van 1 bosje munt
- 150 g kleinbladige spinazie
- 75 g pecorino, geraspt
Voor de dressing
- 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
- 3 el extra vergine olijfolie
- 2 el citroensap
- ± 2 tl honing
- 1 tl appel- of ciderazijn
- zwarte peper, zout
Klop of schud de ingrediënten voor de dressing door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Kook de bonen in ± 10 min. beetgaar in lichtgezouten water, spoel ze koud en laat uitlekken. Snijd de maïs in lengterepen van de kolven. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en hak ze grof. Verdeel de bonen, de maïs, de munt en de spinazie over een schaal. Lepel de dressing erover en bestrooi met de noten en de kaas.
Bereidingstijd: ± 25 min
Vegatip Voeg voor een vegetarische maaltijd gekookte linzen toe.
Smaaktip Houd er rekening mee dat maïs varieert in zoetheid. Pas de hoeveelheid honing in de dressing aan om de zoetheid van de maïs in evenwicht te brengen.
Recept: peren-amandelcake met kardemom & frisse vanilleroom
(8-10 personen)
Zo’n herfstige perencake met amandelen met daarbij een frisse vanilleroom op basis van zure room is lekker bij koffie of thee maar hij doet het ook heel goed als dessert.
- 150 g boter
- 1 bio citroen
- 4 middelgrote handperen, in zeer dunne plakjes
- 2 eieren
- 250 g kristalsuiker
- 1 tl gemalen kardemom
- 300 g bloem + extra om te bestuiven
- 2 tl bakpoeder
- 30 g amandelen, fijngehakt
Voor de frisse vanilleroom
- 100 ml slagroom
- 300 ml zure room
- 1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
- 2 el poedersuiker + extra om te bestuiven
Extra nodig: springvorm van ± 24 cm doorsnede, ingevet en bestoven met bloem
Verwarm de oven voor op 175 °C. Verwarm de boter in een steelpan tot hij nootachtig ruikt en lichtbruin is. Giet hem in een kom zodat het bruin worden stopt. Rasp de hele schil van de citroen en pers de helft van de vrucht uit. Schep de plakjes peer om met het citroensap. Klop de citroenrasp met de eieren, de suiker en de kardemom tot een luchtige, lichtgele massa. Mix de boter erdoor. Vermeng de bloem en het bakpoeder, zeef en spatel door het eier-botermengsel. Schep de helft van de plakjes peer door het beslag en doe ze over in de bakvorm. Verdeel de rest van de plakjes peer en de amandelen erover. Bak de cake in het midden van de oven ± 55 min. of tot hij gaar is. Check dit met een satéprikker. Leg indien nodig de laatste 15 min. een stuk aluminiumfolie op de cake. Laat de cake in de vorm afkoelen. Klop intussen voor de frisse vanilleroom de slagroom lobbig en schep de zure room, het vanillemerg en de poedersuiker erdoor. Bestuif de cake met de extra poedersuiker. Serveer de vanilleroom erbij.
Bereidingstijd: ± 40 min. + ± 55 min. oventijd + afkoelen