Margriet logo
Tien levenslessen van Queen Elizabeth.  Beeld BrunoPress/PA Images
Beeld BrunoPress/PA Images

PREMIUM

10 levenslessen van Queen Elizabeth: ‘Verdriet is de prijs die we betalen voor liefde’

De hele wereld rouwt om het overlijden van Queen Elizabeth. Op 96-jarige leeftijd heeft ze in het bijzijn van familie haar laatste adem uitgeblazen in Schotland. In de ruim zeventig jaar dat ze koningin was, heeft ze heel wat mensen geïnspireerd met haar fleurige kledingstijl en beroemde uitspraken.

Queen Elizabeth was een kleurrijke verschijning. Veel evenementen bezocht ze in alle kleuren van de regenboog. Dat deed ze niet zomaar. Ze droeg nooit beige omdat “anders niemand zou weten wie ik ben.” Ze viel op in haar knalroze pakken, gifgroene jassen en feestelijke hoeden. In al die jaren deelde ze haar blik op familie, liefde en de wereld.

Levenslessen van koningin Elizabeth

De koningin was iemand die op de achtergrond bleef. Maar in de ruim zeventig jaar dat zij op de troon zat, heeft ze genoeg mensen geïnspireerd met haar wijze uitspraken. Margriet verzamelde tien levenslessen van de koningin.

1. Alles is familie

“Zoals elke familie hebben we allemaal onze eigenaardigheden, onstuimige jeugd en meningsverschillen met familieleden. Je hoeft niet per se bloedverwanten te zijn om een familie te vormen. Dat kan ook binnen een gemeenschap of zelfs een heel land.”

2. Neem jezelf niet te serieus

“Laten we onszelf niet te serieus nemen. Niemand van ons heeft het alleenrecht op wijsheid.”

3. Levensloop

“De geboorte van een baby brengt veel geluk, maar dan begint eigenlijk het volwassen worden al.”

4. Moedig zijn

“Soms kan het leven moeilijk zijn. Als je moedig wilt zijn, ga dan niet liggen. Accepteer geen nederlaag. In plaats daarvan kun je ervoor kiezen om meer vastberaden te worden om te strijden voor een betere toekomst.”

5. Liefde

“Verdriet is de prijs die we betalen voor liefde.”

6. Goed en kwaad in onszelf

“We zijn in staat tot grote daden van vriendelijkheid. Maar van onze geschiedenis kunnen we leren dat we soms van onszelf gered moeten worden: van onze roekeloosheid of hebzucht.”

7. Eentonig leven

“Zelfs als je leven heel eentonig lijkt, besef dat wat je doet altijd van echte waarde is en belangrijk voor je medemens.”

8. Haat en vrede

“Mensen hebben het altijd gemakkelijk gevonden om te haten en te vernietigen. Iets opbouwen en koesteren blijkt veel moeilijker te zijn. Soms denk ik weleens dat de mensheid zich tegen zichzelf heeft gekeerd: met oorlogen, burgerlijke onlusten en daden van bruut terrorisme. Deze wereld is niet altijd een gemakkelijke of veilige plek om in te leven, maar het is de enige plek die we hebben.”

9. Stappen zetten

“Het is de moeite waard om te onthouden dat het vaak juist de kleine stappen zijn, niet de gigantische sprongen, die de meest blijvende verandering teweegbrengen.”

10. Troost

“We moeten troost putten uit het feit dat we misschien nog meer te verduren krijgen in het leven, maar dat er betere dagen aan zullen komen. We zullen weer bij onze vrienden en familie zijn: ooit zullen we elkaar weer ontmoeten.”

Bron | Goodhousekeeping

Saskia WinkensBrunoPress/PA Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden