MT41 M41 Nog nooit verteld Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Ze kon het niet opbrengen om naar mijn huwelijk te komen. Maar ze geeft wel om me, op haar manier

De beste vriendin van Katie heeft nogal wat gebruiksaanwijzingen. Katie vermoedt dat ze een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Toch geeft ze veel om haar.

“Als we vroeger uitgingen, was ik meestal degene die aanspraak had. Logisch, aldus Angela: zij was zó knap, dat jongens het moeilijk vonden om haar te ­benaderen. Ik, met mijn doorsnee-uiterlijk, was laagdrempeliger voor ze. Hun doel was natuurlijk om met háár in contact te komen, dat wist ze zeker. Omdat zij het gesprek altijd vlug overnam, stond ik er inderdaad vaak maar wat bij. Dat vond ik niet erg: ik was verlegen, verschool me graag achter haar. Mijn beste vriendin, van wie ik alles slikte. En wier woorden ik altijd geloofde.”

Samen sterk

“Ja, toen ik jong was, was Angela heilig voor me. Wat was ik blij dat zij mijn vriendin wilde zijn. Mijn thuissituatie was niet fijn en ik was opgelucht toen ik op mijn achttiende in een studentenflat ging wonen. Maar aansluiting vinden met de andere bewoners was lastig. Gelukkig had ik ­Angela, die evenmin lekker in de groep lag. Ik werd over het hoofd gezien, Angela wekte ergernis op. Maar samen stonden we sterk.”

In de wijnkelder

“‘Met een vriendin als ­Angela heb je geen vijanden meer nodig,’ typeerde mijn echtgenoot haar eens, toen ze het op onze bruiloft liet afweten. Toen nam ik het voor haar op, nu lach ik mee met dergelijke grapjes. Want ik weet het: Angela kan ­onuitstaanbaar zijn en het is niet zo vreemd dat veel mensen allergisch voor haar zijn. Maar ik hou van haar. Alleen maar meer nu ik tegenwoordig zo goed doorzie hoe ze in elkaar zit.”

Dronken

“Ik ben geen professional, maar ik ben er echt van overtuigd dat Angela narcistisch is. Dat is niet haar eigen schuld. Je wordt dat namelijk niet zomaar. Angela had een nog moeilijkere jeugd dan ik. Haar ouders stonden in een café, waren altijd druk en dronken. Aandacht voor haar hadden ze amper; als baby al lag ze in een kist in de wijnkelder. Ik heb weleens kinderfoto’s gezien van haar, er zijn er maar een paar. Verjaardagen zonder slingers, een eenzaam meisje tussen beschonken mensen.”

MT41 M41 Nog nooit verteld Beeld

Erg onzeker

“Ik vermoed dat Angela toen al leerde dat negatieve aandacht óók aandacht is. En dat bleef haar levensstijl. Toen ik haar leerde kennen, had ze vaak ruzie, met bijna iedereen. Dat kwam volgens haar omdat mensen snel jaloers op haar waren. Want zij was zó ­bijzonder, dat verdroegen anderen niet. Alleen met mij ging het goed, onze vriendschap was voor haar net zo’n levensader als voor mij. Wij ­pasten dan ook naadloos bij elkaar: ik volgzaam, ­angstig en timide. Zij ­dominant, vol van zichzelf en extravert. Ik zie me nog zitten in haar studentenkamer. Toen geloofde ik haar nog als ze vertelde hoe getalenteerd ze was en hoe belachelijk het was dat ze daar weinig erkenning voor kreeg. Nu zie ik dat ze zichzelf opblies om haar diepe onzekerheid niet te voelen.”

In het gevlei

“Al die ruzies van haar passen net als haar lange tenen precies bij narcisme: ze is snel ­gekwetst of beledigd en wat er ook gebeurt: het is altijd de schuld van de ander. Ook wij hadden weleens gedoe, meestal omdat ik onbedoeld iets fout deed in haar ogen. Dan moest ik eindeloos bellen om weer bij haar in het ­gevlei te komen. Maar we konden ook erg lachen en ze was altijd hartelijk voor mij. Dat onze vriendschap nogal scheef was, ontdekte ik pas toen ik jaren later steeds meer uit mijn schulp kroop. Ik vond een betere baan en verdiende meer dan zij. ‘Jij hebt ook altijd geluk,’ kon ze daar afgunstig over zeggen.”

Ongepast sexy jurk

“Wat vond ze het moeilijk toen ik een vaste relatie kreeg. Ze was jaloers op mijn man en bracht me vaak in situaties waarin ik moest kiezen. Het is dankzij het geduld van mijn man – en zijn ­respect voor mijn vriendschap met Angela – dat het nooit op de spits is ­gedreven. Met de jaren is Angela hem graag gaan mogen. Maar op momenten dat wij onze liefde vieren, is ze er ‘toevallig’ nooit: dat kan ze ­gewoon niet opbrengen. Ach, dat ze net op vakantie ging toen wij ons 25-jarig huwelijksfeest ­hadden gepland, daar zaten ook voordelen aan. Dan wist ik tenminste zeker dat ze die avond niet alle aandacht naar zich toe zou trekken of in een jurk aan zou komen die ongepast sexy was. Nee, dan geef ik er de voorkeur aan om later nog eens met z’n tweeën uit eten te gaan. Dan is ze gul, verwent me tot op het bot. Want zo is ze ook wel weer. Ze geeft echt wel om me, op haar manier. Die is gewoon anders, maar niet minder waardevol.”

Stekelig

“Daarom zie ik haar nog ­altijd als mijn beste vriendin. Er is tegenwoordig wel meer afstand, omdat onze levens anders zijn. Ik kreeg een gezin, Angela reisde veel en wisselde vaak van partner. Nu heeft ze alweer jaren een relatie met ­iemand die haar aanbidt en nooit tegen haar in opstand komt. Precies wat ze fijn vindt en nodig heeft. Dit heeft haar milder gemaakt maar ze blijft moeilijk in de omgang voor veel mensen. Mij raakt ze niet meer met stekelige opmerkingen. Ik lach erom en trek het me niet aan. We gaan steeds gelijkwaardiger met elkaar om. Ik eis meer ruimte in onze vriendschap en die geeft Angela me tegenwoordig ook. Soms gaat het niet ­helemaal van harte en moet ik erop letten dat het niet voortdurend over haar gaat. Dan onderbreek ik haar gerust, en zeg: ‘Angela, nu even stil, ik wil ook wat vertellen.’ Van mij pikt ze dat. Ze weet dat ik van haar hou en het beste met haar voor heb. Dus ik mag zelfs kritiek hebben. Dat vind ik bijzonder, omdat ik weet hoe moeilijk ze het vindt om anderen te vertrouwen. Wat wil je ook, met zo’n liefdeloze jeugd.”

De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd.

Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide: redactie@margriet.nl.

Lydia van der WeideRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden