MT41 LKL Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Moment voor jezelf? Dit zijn de fijnste boeken, series en tv-programma’s

De lekkerste lees-, kijk- en luistertips vind je hier.

MT41 LKL Beeld

Net verschenen

Wat gaat er door haar heen?

Non-fictie | De jongste dochter van schrijver Bert Natter heeft een zeer zeldzame genafwijking. Het gevolg is dat Lidewij een meervoudige beperking heeft. In het even mooie als interessante Leven met Lidewij probeert Bert inzicht te krijgen in de belevingswereld en ontwikkeling van zijn dochter, maar verdiept hij zich ook in de vraag hoe er, van vroeger tot nu, over kinderen als Lidewij wordt gedacht.
€ 23,99 (Thomas Rap).

Een leven aan het Britse hof

Roman | De gouvernante van Wendy Holden is gebaseerd op het levensverhaal van Marion Crawford, die in 1933 op 22-jarige leeftijd gouvernante werd van de Engelse prinsesjes Elizabeth en Margaret. Marion loodste de prinsessen moederlijk door hun kinderjaren en puberteit, de oorlog en de troonsafstand. Tot ze een keurig boek over haar leven aan het hof schreef en na vele jaren trouwe dienst onmiddellijk werd ontslagen.
€ 22,99 (Ambo|Anthos).

Eet liever naar behoefte

Non-fictie | Dat je van diëten (uiteindelijk) dik(ker kunt worden is bekend. Psycholoog en zelfverklaard anti-dieet-diëtist Femke Buwalda legt in Bite me uit waarom 95% van de diëten mislukt en hoe desastreus de invloed van stigma’s als ‘dik = lui’ en ‘een koekje eten = zondigen’ is. Femke is een groot voorstander van intuïtief eten ofwel: leer (weer) luisteren naar de signalen van je lichaam.
€ 23,50 (Boom).

MT41 M41 horizontale lijn Beeld
MT41 LKL Beeld

3x Britse thriller

 1. Over een predikant met een speurneus
  Grantchester is een pittoresk Engels plaatsje, waar de plaatselijke predikant Sidney Chambers zó hulpvaardig is, dat hij ook graag meespeurt om een verdacht sterfgeval op te lossen.
  Grantchester – Sidney Chambers en de schaduw van de dood door James Runcie € 22,99 (Kokboekencentrum).
 2. Over moord in een studentengroep
  April was de ‘it-girl’ van de universiteit, tot ze werd vermoord. Haar vriendengroep was verbijsterd, maar de moordenaar werd gepakt. Tien jaar later duikt echter nieuw bewijs op.
  De moord in Oxford door Ruth Ware € 20,99 (Luitingh-Sijthoff).
 3. Over een moord, een eigenwijze oude dame, twee teckels en een dominee
  Het lieflijke Champton staat op z’n kop als achter in de kerk een lijk wordt gevonden. Dit vraagt om onderzoek van de dominee, zijn oude moeder en een stel teckels!
  Moord voor de avonddienst door Richard Coles € 20,99 (Luitingh-Sijthoff).
MT41 M41 horizontale lijn Beeld
MT41 LKL Beeld

Album

Jazz met klasse

Het album Blue Train uit 1957 van jazz-saxofonist John Coltrane, wordt algemeen erkend als een van de beste en belangrijkste jazz-albums ooit gemaakt. Vanwege het 65-jarige jubileum van de plaat is deze nu opnieuw uitgebracht in een speciale The complete masters-editie. Deze bestaat uit twee cd’s. Op de eerste schijf staan de originele geremasterde opnames, op de tweede alternatieve en niet complete versies van een aantal nummers. Vier daarvan zijn zelfs nooit eerder uitgebracht.
Blue Train: The Complete Masters, nu verkrijgbaar.

TV

Prachtportretten

In de week rond Wereld Alzheimerdag zendt MAX de vierdelige serie Gezichten van dementie uit. Voor dit project schildert Herman van Hoogdalem metershoge portretten van mensen met dementie. Journalist Gijs Wanders filmt hun dierbaren. In aflevering één staat Raymond Janssen (47) centraal. In de zomer kon hij opeens de tent van zijn kinderen niet meer opzetten. Binnen enkele maanden raakte hij zijn spraak kwijt. Zijn vrouw en drie kinderen ervaren inmiddels nog nauwelijks contact met hem.
Gezichten van dementie, vanaf 19 september om 22.10 uur op NPO 2.

MT41 M41 horizontale lijn Beeld
MT41 LKL Beeld

3x Nederlands Filmfestival 2022

 1. Nachtmerrie op zee
  Het Nederlands Film Festival trapt op 21 september af met de wereldpremière van Zee van tijd. Hierin zeilt het verliefde stel Lucas en Johanna (gespeeld door Elsie de Brauw, met wie in Margriet 44 een interview staat) in de jaren tachtig met hun zoontje de wereld rond. Midden op de Atlantische Oceaan overkomt hun een nachtmerrie. Veertig jaar later ontmoeten de ex-geliefden elkaar weer.
 2. Gouden Kalf-winnaars
  In de aanloop naar de uitreiking van De Gouden Kalveren (op vrijdag 30 september in Utrecht) is op npostart.nl een flinke selectie te zien van films, tv-series en documentaires die dit jaar meedoen aan deze prestigieuze competitie. Je kunt er online kijken naar Gouden Kalf- winnaars uit voorgaande jaren.
  Kijk op: npostart.nl
 3. Liefde onderweg
  Als slotfilm van het filmfestival is de roadmovie Bo op 27 september overal in het land te zien. Als de onverschrokken Bo (gespeeld door Gaite Jansen) naar Georgië afreist om het graf van haar vader - een bekende trompettist - te bezoeken, loopt ze zijn vroegere jeugdvriend Levan (Rati Tsiteladze) tegen het lijf. Bo besluit mee te liften in Levans vrachtwagen.
Heleen Spanjaard en Ernest MarxRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden