null Beeld Patrice Normand, Getty Images, iStock.
Beeld Patrice Normand, Getty Images, iStock.

PREMIUM

Lieve Joris: ‘Nu ik weer kan reizen, realiseer ik me opnieuw hoe heerlijk dat is’

De Vlaamse schrijfster Lieve Joris (69) is vooral bekend door haar reisverhalen, zoals Terug naar Congo en De poorten van Damascus. Eind deze maand verschijnt haar nieuwe boek Hildeke, een familiegeschiedenis waarin haar zusje met downsyndroom centraal staat (Atlas Contact).

null Beeld

1. Archief

“Toen mijn vader overleed, erfde ik zijn archief. Het lag zeven jaar op mijn zolder, waarna ik het naar beneden haalde en het gebruikte voor het schrijven van mijn boek Terug naar Neerpelt. Tijdens covid realiseerde ik me dat er nog een verhaal in zat. Dat is Hildeke geworden.”

2. Foto

“Op mijn laatste pre-covidreis in Mali kocht ik een foto van de Malinese fotografe Kadi Sissoko uit haar serie Als muren spreken, over vrouwen die zich in de beslotenheid van hun huis mooi maken voor hun man. Elke keer als ik ernaar kijk, ben ik weer even in Ségou, waar ik de foto voor het eerst zag op een tentoonstelling.”

null Beeld

3. Beeldjes

“Tijdens een verblijf in Congo kreeg ik van een Malinese VN-commandant een ivoren beeldje dat iemand hem wilde verkopen. Omdat het een naakte vrouw betrof, kon hij het niet mee naar huis nemen. Ik noem haar ‘mijn kleine Chinese’, al vertelde iemand me later dat ze Japans is. Het beeldje staat op mijn bureau.”

4. Washington

“Nu ik weer kan reizen, realiseer ik me opnieuw hoe heerlijk dat is. Momenteel ben ik in Washington DC, waar ik op mijn negentiende werkte als au pair bij een Belgische familie. De behoefte om die familie op te zoeken groeide naarmate ik ouder werd. Alleen de oudste zoon leeft nog. Het was geweldig om elkaar weer te zien.”

5. Stromae

“Mijn nichtjes leerden mij de muziek van Stromae kennen, die ik erg bewonder. Ik ben ervan onder de indruk hoe hij zich terugtrok toen het niet goed met hem ging, en ook weer terugkwam, zichzelf heeft hervonden. Zo sterk. Júíst omdat hij ook zijn kwetsbaarheid durft te tonen.”

Schilderij

“Van mijn vader erfde ik ook een aantal schilderijen. Ik houd erg van een doek van Jacques Douven, waarop een landweggetje omzoomd door bomen staat afgebeeld. Het is gemaakt in mijn geboortedorp Neerpelt. Het is donker en heeft een zware lijst, maar ik kijk er graag naar.”

Deirdre EnthovenPatrice Normand, Getty Images, iStock.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden