null Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Is make-up nodig om er representatief uit te zien?

Vrouwelijke medewerkers van cosmeticabedrijf Rituals waren tot voor kort verplicht om make-up te dragen op het werk. Is make-up noodzakelijk voor een professionele uitstraling, vind je?

Lezeres Esther Faber-Pos

“Ik vind het belangrijk dat je er verzorgd uitziet, of je nou man of vrouw bent. Ik ga in elk geval nooit zonder make-up naar mijn werk.”

Lezeres Kaat Staal Van Dee

“Ik werk 39 jaar in de mode en weet niet anders. Elke werkdag opgetut, haar in de krul en nagels gelakt. Tenslotte representeer jij het merk dat je verkoopt.”

Lezeres Feikje Bosma

“Zelf heb ik weinig met make-up en ik vind het niet per se professioneler ogen. Het gaat erom dat je je vak verstaat.”

Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers in NRC

“Bedrijven mogen werknemers vragen specifieke kleding of make-up te dragen vanwege ‘representativiteit’. Dat moet dan wel in verhouding staan tot het soort bedrijf en het werk dat iemand doet. Ook moeten de voorschriften voor alle werknemers in dezelfde functie zo veel mogelijk gelijk zijn.”

null Beeld

Lezeres Hildegard van den Heuvel

“Ik denk dat in een winkel waar make-up wordt verkocht een medewerker inderdaad make-up dient te dragen. Je bent namelijk een visitekaartje voor de winkel. Zelf draag ik naar mijn werk ook make-up. Op kantoor is dat niet per se nodig, maar ik voel me er prettiger bij.”

Lezeres Inge Janssen

“Bij cosmeticabedrijven snap ik dat mensen die klanten zien make-up dragen, maar voor mijn werk (wijkverpleegkundige) vind ik het niet nodig.”

Lezeres Martine Windt

“Ik draag geen make-up. Gewoon lekker naturel naar mijn werk. Ik vind het absurd dat dit bij bedrijven verplicht wordt gesteld.”

Lezeres Resie Quartel

“Nee. Wat ik wel belangrijk vind is dat ik fris ben, mijn haar in model zit en ik nette kleding draag.”

null Beeld
  • De voorschriften van Rituals over sieraden, tatoeages, haar en geuren golden voor álle medewerkers. Maar het dragen van make-up werd alleen verplicht gesteld voor vrouwen.
  • De winkelketen discrimineert hierdoor op grond van geslacht, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens.
  • Hoewel uitspraken van het College niet bindend zijn, worden ze in ruim 80% van de gevallen gevolgd. Zo heeft ook Rituals haar stylingbeleid aangepast.
  • 41% van onze lezeressen vindt make-up noodzakelijk voor een professionele uitstraling, zo blijkt uit onze poll. 72% draagt make-up naar het werk.

    Bron: mensenrechten.nl, NRC.
Tara BeckRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden