Headers columnisten Marjan NW Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

Ik heb inmiddels meer last van Jans gedraai en gemopper dan van dat hele feest. En hij kan er makkelijk even heen lopen

Jan en Marjan liggen te woelen in bed. Het is warm en in de verte klinkt harde muziek van de buren.

“Wat denk jij?”

“Ik kan erdoorheen slapen,” beslis ik moedig.

De buren van mijn buren hebben een feestje. We wonen hier zó ver van elkaar vandaan, dat je op de percelen ertussen makkelijk tien schapen kunt laten lopen. Dus we zitten niet bepaald op elkaars lip. Maar we wonen wel aan water. ‘Water draagt ver,’ zeggen we vaak, als we vanuit de verte bastonen horen. Dan komt er een boot aan waarop mensen genieten van frisse lucht, natuur en uitzicht op rietkragen. Aan genieten van rust en stilte zijn ze nog niet toe. Ze zijn jong. We vergeven het ze altijd op slag, want ze varen steevast op een straf tempo door en blijven, de heer zij geprezen, niet ergens binnen gehoorsafstand dobberen.

Klaarwakker

“En nu allemaal!” schreeuwt een mannenstem op het feestje. Er zijn zo te horen veel zangers aanwezig. Maar daar zit hem de kneep niet. De kneep zit hem in die ene met de microfoon. Dat is een zanger. Tenminste, dat denkt hij. En hij is ervoor ingehuurd, vermoed ik.

“We hebben een woonboot, bij ons aan de Amstel...” schreeuwt de man.

“Ze gaan toch niet varen, hoop ik,” zegt Jan. Zo te horen is hij klaarwakker.

“Ga er dan even heen,” mompel ik. Want ik wil niet lelijk doen tegen hem, maar ik heb inmiddels meer last van zijn gedraai en gemopper dan van dat hele feest. En hij kan er makkelijk even heen lopen. Want we hebben over de app een uitnodiging die daartoe een opening gaf. ‘We zullen wel een beetje overlast geven, maar voel je vrij om gezellig een borrel te komen halen. Dan heb je er vast geen last meer van!’ Het zijn dus niet alleen áárdige buren van mijn buren, het zijn ook nog eens heel slímme buren van mijn buren. Ze houden bovendien zo te horen erg van het Amsterdamse repertoire. En dat is er bij Jan vanaf zijn geboorte al door de hele Amsterdamse familie met de paplepel ingegoten.

Meefeesten

“Misschien moeten we het raam dichtdoen,” kreunt hij een paar minuten later. “Nee!” Nu zit ik meteen rechtop. We zitten midden in een hittegolf en het is net zo lekker aan het afkoelen! Ik houd enorm van het moment dat ik weer mijn hoeslaken over me heen kan trekken. Ergens onder slapen, dat is het lekkerst. Zomaar liggen zonder wat over me heen, vind ik niks.

“Ik ga toch maar even meefeesten,” besluit hij.

Ergens vaag hoor ik de voordeur dichtgaan. Maar ik droom al van Johnny Jordaan die me snikkend in slaap zingt, samen met tante Leen.

“Was het nog leuk op het feest?” vraag ik de volgende ochtend aan Jan. Die zegt: “Geen idee. Ik heb heerlijk met een biertje op ons eigen terras gezeten. Daar was de muziek precies hard genoeg.”

Paspoortbeeld columnisten Marjan NW Beeld

Over columnist Marjan van den Berg

Marjan van den Berg studeerde MO-Nederlands aan de VU te Amsterdam, stond jarenlang voor vmbo-klassen als juf Nederlands, schrijft columns en verhalen en runt haar eigen bedrijf Iskander Uitgevers. Ze is dol op haar dochters Merel, Amber en Kirsten, haar vier kleinkinderen, haar labrador en haar Jan! Lees hier alle columns van Marjan. Wil je Marjan volgen? Dat kan niet alleen op margriet.nl/marjan, maar ook via haar eigen website marjanvandenberg.nl en op Facebook.

Marjan van den BergMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden