null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Heb je een Meghan Markle als schoondochter?

Voor het Engelse koningshuis is Kate Middleton de ideale daughter-in-law. Maar met Meghan Markle ging het mis en met Camilla Parker Bowles waren er ook flink wat hobbels te nemen. Wat leren we van de Engelse royals als het gaat om het gezellig te hebben én te houden met je schoondochter?

null Beeld

De Kate Middleton: mrs. Perfect

Als dochter van twee ondernemers die een miljoenenbusiness in feestartikelen en decoratie opzetten, weet Catherine Elizabeth Middleton (40) precies wat het is om doelen te stellen én te behalen. Zit het leven even tegen, dan draait Kate elke situatie zo naar haar hand. Zo krijgt ze ooit het cijfer 2 van haar studiegenoten voor ‘uiterlijk en persoonlijkheid’. Na de zomervakantie lijkt ze een kleine metamorfose te hebben ondergaan: met meer zorg voor haar uiterlijk en een opener uitstraling. Deze nieuwe, meer uitgesproken ‘Kate’ slaat aan. Catherine wil enkel het beste voor zichzelf. Ook wat de mannen in haar leven betreft. Moet ze het als tienermeisje nog doen met een poster van William aan haar muur, op 29 april 2011 wordt hun liefde bezegeld en heeft ze de prins in levenden lijve aan haar zijde. Lukt dan alles bij Kate? Eigenlijk wel. Ze blinkt uit in sport, de kleding die ze draagt is de volgende dag overal uitverkocht en haar opvoedkunsten worden geprezen door Supernanny Jo Frost. Kate staat niet voor niets twee keer in de Time 100: meest invloedrijke mensen ter wereld. Ook in de privésfeer is ze geliefd. Ze heeft een warme band met haar ouders en weet wat loyaliteit aan de familie inhoudt. Dus is er ergens een kink, dan zal ze er alles aan doen om die uit de kabel te krijgen. De hertogin van Cambridge weet wat er van haar wordt verwacht, ze houdt zich keurig op de achtergrond en straalt een en al waardigheid uit. Haar huwelijk met William en het moederschap van George (9), Charlotte (6) en Louis (3) is voor haar het grootste goed. Daarvoor moet alles wijken.

null Beeld

Familietherapeut Marion Eikelenboom over de verschillende schoondochter­-types

‘Geef liever een compliment, dan dat je de competitie aangaat’

Familietherapeut Marion Eikelenboom: “De meeste schoonmoeders zullen dit type schoondochter alleen maar fijn vinden, want daar heb je niet zo veel last van, haha. Vroeger zag je zoon jou misschien als ‘perfect’, maar het zou niet goed zijn als je nog steeds de nummer één wilt zijn in het leven van je kind. Dus laat los en doe een stap terug. Als je je er als moeder altijd van bewust bent geweest dat je zoon eens zijn eigen leven zal leiden, dan zul je deze schoondochter niet als bedreiging zien. Dan kun je alleen maar blij voor hem zijn en gun je hem zo’n ‘perfecte’ vrouw. Voor moeders die heel erg aan hun zoon hangen, is ieder meisje degene die haar jongetje bij haar wegkaapt. Als het dan ook nog iemand is die in alles heel goed is… Het gevaar is dan om zielig in de slachtofferrol te kruipen: ‘Wel een beetje jammer, ik zie je zo weinig meer.’ Om op die manier aan je zoon te gaan hangen, doet jullie relatie geen goed. Met een streber als schoondochter, iemand die overal de beste in wil zijn, moet je de strijd niet aangaan. Vind je haar perfectionisme zo nu en dan te ver gaan, maak er dan liever een grapje over. Probeer het een beetje vanuit humor te benaderen. Als die band ernaar is, natuurlijk. Bij dit type schoondochter zou ik zeggen: geef liever een compliment, en ga niet de competitie aan. If you can’t beat them, join them.”

null Beeld
null Beeld

De Camilla Parker Bowles: de opvolger

Het zijn flinke pumps die Camilla Parker Bowles (nu 75) moet vullen, als ze aan de arm van prins Charles het paleis binnenwandelt. Iedereen loopt immers nog weg met haar voorgangster Diana. Camilla is eerder getrouwd geweest, is moeder van Tom en Laura (inmiddels 47 en 44), heeft een zware stem, harde lach en een hardnekkige voorkeur voor comfortabel tweed. En dat is wennen voor iedereen. Maar los daarvan ziet men haar vooral als de vrouw die het leven van ‘hun’ Diana tot een hel heeft gemaakt. Als de vrouw die jarenlang om haar prooi heen heeft gecirkeld en toeslaat als ze de kans krijgt. Camilla’s slechte imago straalt lange tijd af op de hele koninklijke familie. Vooral op Charles, die de nodige kritiek op zijn partnerkeuze te verduren krijgt. Maar hun huwelijk op 9 april 2005 maakt duidelijk dat Camilla niet meer weggaat. Beetje bij beetje stelt men zich open om de vrouw achter haar wat stugge buitenkant beter te leren kennen. Het blijkt dat de keuze van prins Charles zo slecht nog niet is. Ondanks haar upperclass opvoeding is Camilla niet geïnteresseerd in pracht, praal en privileges. Wil je praten over mode, het laatste showbizznieuws of de nieuwe keuken van de buren, dan ben je bij haar aan het verkeerde adres. Maar voor tips voor een groene tuin, de mooiste ruiter-paden of de verzorging van een hondenvacht is zij je vrouw. In haar rol als hertogin van Cornwall doet Camilla het perfect op familiefeestjes, ze kan met iedereen door een deur en geeft blijk van een goed gevoel voor humor. En misschien wel het belangrijkst: ze zorgt voor rust in de koninklijke tent. Opboksen tegen de iconische ex van haar man? Ze begint er niet eens aan.

null Beeld
null Beeld

Familietherapeut Marion Eikelenboom over de verschillende schoondochter­-types

‘Door je tegen de nieuwe schoondochter af te zetten, wijs je ook je zoon de deur’

Familietherapeut Marion Eikelenboom: “Schoondochters worden vaak gezien als binnendringers. Dat je kind thuis kan komen met iemand van wie je denkt: wát? Die tattoos of die opmerkingen staan me helemáál niet aan. Maar je zoon (of dochter) zoekt niet voor niets deze vrouw uit. Het gebeurt vaker dat de ex-schoondochter beter in de smaak valt dan haar opvolger. Door je tegen je nieuwe schoondochter af te zetten, wijs je je zoon ook min of meer de deur. Want als zij zich niet thuisvoelt in het gezin, komt hij ook niet graag meer langs. Verplaats je in haar: zij is ‘de opvolger’, dus staat daarmee al met 3-0 achter en kan het eigenlijk nooit goed doen. Wees daarom extra vriendelijk. En hebben jullie andere interesses? Toon belangstelling: ‘Ik weet hier niets van, vertel er eens wat over.’ Merk je dat de rest van de familie moeite blijft houden met zijn partnerkeuze, maak dan duidelijk dat dit is wat het is. Anderen hebben er maar mee om te gaan. Van roddelen en gedoe heeft niet alleen de schoondochter, maar de hele familie last. Probeer duidelijk te maken dat iedereen een eerlijke kans verdient. En wat die ideale ex-schoondochter betreft… Nergens voor nodig om haar dood te zwijgen, maar als zij geregeld gezellig langskomt, kan de nieuwe schoondochter het idee krijgen dat er geen plek voor haar is. Wees ook een beetje voorzichtig met familiefoto’s aan de muur of op het dressoir, waar de ex-schoondochter prominent op staat.”

null Beeld
null Beeld

De Meghan Markle: de recalcitrante

‘We vinden het enorm verdrietig dat het hiertoe heeft moeten komen.’ Met deze boodschap laten prins Harry en Meghan Markle op 18 januari 2020 weten dat ze hun koninklijke titels niet langer zullen gebruiken. Een paar weken later vertrekken ze met Archie en Lillibet (nu 3 en 1) naar Californië, waar ze nu het grootste deel van hun leven doorbrengen. Als de Amerikaanse Meghan Markle (41) zich vijf jaar geleden in Kensington Palace nestelt, wordt al snel duidelijk dat dit een vrouw is om rekening mee te houden. Volgens familie en oude vriendinnen gebruikt ze mensen om hogerop te komen en verbreekt ze het contact met de mensen aan wie ze niets meer heeft. Geen fijne introductie. Maar de koninklijke familie is welwillend richting de vrouw in wie Harry ‘De Ware’ ziet, zeker gezien de vele meisjes en vrouwen die Meghan zijn voorgegaan. Maar dan ontstaan de eerste barstjes. Er vloeien tranen bij schoonzus Kate, met wie Meghan het oneens is over het kledingvoorschrift van haar bruidsmeisjes. En tranen bij persoonlijk assistenten en de koninklijke staf, Meghan vertoont volgens hen pest- en divagedrag. Dan volgt er een ruzie met zwager William, die merkt dat zijn broer steeds verder van de familie verwijderd raakt. Opgegroeid in een gebroken gezin is Meghan niet gewend aan een streng, traditioneel gezinsleven. Leven volgens strikte protocollen vindt ze lastig. Met niemand praten over wat er achter gesloten deuren gebeurt? Die vuile was binnenhouden gaat alleen maar stinken, meent ze. Dat wringt met hoe de koninklijke familie daarover denkt: de monarchie moet eenheid uitstralen. Zo staan de onderlinge relaties sinds Meghans komst op scherp. Al snel vieren Meghan en Harry kerst niet meer thuis, maar bij Meghans moeder in Canada en sluiten ze zich niet meer aan bij de familie tijdens officiële momenten. Het is onvermijdelijk dat Harry moet kiezen.

null Beeld

Familietherapeut Marion Eikelenboom over de verschillende schoondochter­-types

‘Je moet accepteren dat je zoon partij kiest voor zijn vrouw’

Familietherapeut Marion Eikelenboom: “Als je zoon ervoor kiest loyaal te zijn aan zijn vrouw in plaats van zijn moeder, wordt het ingewikkeld. Als moeder kun je eigenlijk alleen maar verliezen, dus je moet accepteren dat je kind partij kiest voor zijn vrouw. Je kunt beter proberen om je schoondochter mee te krijgen: ‘Joh, ik zou het leuk vinden als ik jullie iets vaker zou zien.’ In dit geval heeft de schoondochter een ander idee van wat wel en niet kan binnen het gezin en zorgt dit voor problemen. Je kunt daar een enorm punt van maken, maar het kan ook het moment zijn om te herijken: hoe kunnen we het voortaan op een manier doen die voor iedereen werkt? Als je blijft vasthouden aan ‘zo hebben we het nou eenmaal altijd gedaan’ breng je je zoon in een lastig parket. Het is niet verstandig om de confrontatie met de schoondochter aan te gaan. Het is aan de zoon om zijn vrouw zo nu en dan te dimmen. Dus ga met hém het gesprek aan. Zware, beschuldigende termen als ‘manipulatief’ raad ik af. Formuleer je mening in vriendelijker bewoordingen: ‘Ik merk dat ze soms nogal een flapuit kan zijn.’ Of: ‘Volgens mij vindt zij andere dingen belangrijk dan wat wij je hebben meegegeven.’ Verplaats je daarbij in je zoon: ‘Ik kan me voorstellen dat dat lastig is, maar dat kan gaan botsen met hoe de rest van de familie het ziet.’ Heb je ter plekke last van haar, in jouw ogen, manipulatieve gedrag? Reageer dan niet op het moment zelf, maar neem haar achteraf even apart. Vertel dat je last had van haar gedrag en dat je je afvraagt waar dat vandaan komt. Maar dus vooral géén verwijt, zo van ‘waarom dóé je dat nou?’ maar stel vragen.”

Isabel WellinkGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden