PREMIUM

‘Net als mijn moeder zie ik er altijd tiptop verzorgd uit als ik ergens naartoe ga’

Margot Moolhuysen (59) is de jongste in een gezin van vijf. Haar moeder Threes Moolhuysen-Coenders (95) werkte bij Museum Boijmans van Beuningen en verkocht designsieraden in hun huis in Schiedam. Daar woont ze nog steeds.

“Mijn moeder is een kleine, charmante vrouw met stralende ogen en kort haar. Opgegroeid als burgemeestersdochter in het Limburgse Sittard waar ze haar liefde voor mooie dingen ontwikkelde. Haar vader moest nu eenmaal altijd ‘mooie cravatten’ hebben. Ik weet niet beter dan dat ze er tiptop verzorgd uitziet en overal complimenten krijgt. Als ik ergens naartoe ga, zorg ik altijd dat ik er goed uitzie. Dan kan ik ook opvallende dingen dragen, zolang het maar bij me past. Maar als ik thuiskom, gaat alles weer af en uit! Mijn moeder deed dat niet. Zelfs als ze vroeger in haar badjas liep, droeg ze er nog mooie kettingen bij. Ook nu, op haar 95ste, ziet ze er nog steeds prachtig uit. En zonder rode lippenstift en nagellak gaat ze niet naar buiten!”

Altijd blijven werken

“Mijn moeder is altijd blijven werken. Ze werkte bij Museum Boijmans van Beuningen en verkocht designsieraden aan huis in Schiedam. Ik vond dat normaal, maar in die tijd was het best bijzonder: de meeste moeders waren thuis. Omdat mijn ouders allebei werkten, ben ik heel zelfstandig opgegroeid. Zo zette ik altijd een kopje thee voor mijn moeder als ze terugkwam van haar werk. En omdat ze niet graag opruimde, ben ik juist netjes geworden. Mijn moeder heeft meestal geen idee waar ze iets gelaten heeft. Verjaardagscadeautjes waren bijvoorbeeld zoek en werden dan pas een halfjaar later, met Sinterklaas, teruggevonden. Ze was daarentegen enorm gedreven in haar werk. Als er een tentoonstelling in het museum werd georganiseerd, lag de hele vloer bezaaid met boeken en catalogi omdat ze alles wilde weten. Ze heeft veel betekend voor de moderne kunst. Daar ben ik heel trots op.”

Liever te vroeg

“Ik heb van haar geleerd hoe belangrijk het is om dingen goed voor te bereiden. En dat je altijd op tijd moet zijn, zelfs liefst iets te vroeg. Ik ben nog nooit in mijn leven ergens te laat geweest. Steeds vaker betrap ik mezelf erop dat ik vier namen achter elkaar roep in de hoop dat de goede ertussen zit. Zelfs als ik alleen met één van mijn dochters Julie en Emma ben, roep ik ze gewoon allebei. Ik vond dit vroeger zo dom van mijn moeder, en nu doe ik precies hetzelfde.”

Feilloos gevoel voor schoonheid

“Wat me blijft verrassen is haar feilloze gevoel voor wat mooi is. Mijn moeder kan van dorre takken een prachtige bos maken. Terwijl bij mij dingen ook praktisch moeten zijn. Leuk hoor zo’n design sinaasappelpers, maar die werkt voor geen meter. Dat maakt mijn moeder niets uit. Ze vond ook dat ik mijn nieuwe winterjas altijd open moest dragen omdat dat veel leuker stond. Dát is mijn moeder. En ik ben nog steeds dol op haar.”

Liesbeth Chamuleau-Moolhuysen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden