MT38 M38 Psyche Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer.
Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer.

PREMIUM

‘Ik zie nu pas in dat ik veel meer gewoontes van mijn moeder heb overgenomen dan ik eerst dacht. Dat zit in kleine dingen’

Ploon Slegh-Walravens (72) is de jongste van zes kinderen in een hecht gezin. Haar vader was binnenvaartschipper en haar moeder, die ook Ploon heette, runde het huishouden grotendeels in haar eentje. Moeder Ploon overleed in 1999, ze werd 81 jaar.

“Mijn moeder Ploon was een stoere, grote, hartelijke vrouw die voor iedereen klaarstond. Ze kreeg zes kinderen in acht jaar tijd. Zodra ze zeven maanden zwanger was, ging ze van het schip af om bij haar moeder thuis te bevallen. In 1953 ging ze met ons zessen op de wal wonen. Ik was net drie. Ze vond het vreselijk om alleen te gaan, zonder mijn vader. Maar toen ze tijdens de Watersnoodramp even in onzekerheid zat of mijn broers op de scheepvaartschool in Zeeland het wel hadden overleefd, was de maat vol. ‘Ik wil een vaste plek aan de wal waar iedereen ‘thuis’ kan komen. Anders valt mijn gezin uit elkaar’ zei ze. Mijn vader kwam eens in de drie maanden thuis, maar zij deed echt alles alleen. Als kind vond ik dat knap, maar nu realiseer ik me des te meer dat zes kinderen alleen opvoeden niet makkelijk is. En dan wilde ze ook dat iedereen langskwam en bleef eten. Er was altijd genoeg voor iedereen. Ik vind het zelf ook belangrijk dat iedereen zich bij mij thuis welkom voelt.”

Daadkrachtig ondanks verdriet

“Mijn vader overleed vrij onverwachts, op zijn 67ste. Mijn moeder was toen net zestig jaar geworden. Ondanks het grote verdriet was ze weer zo daadkrachtig! Mijn ouders zouden samen naar Australië te gaan om mijn broer op te zoeken. Mijn moeder besloot tóch te gaan, ‘dan maar in m’n eentje’. Zo was mijn moeder: ‘Hup, gewoon doen,’ zei ze dan. Voordat ze vertrok, leerde ze nog even Engels zodat ze zich daar verstaanbaar kon maken. Dat doet niet iedereen op zijn zestigste. Zij wel! Ze vond dat je je kansen moest pakken. Misschien dat ik daarom later toch nog de moedermavo ben gaan doen.”

Kramen

“Bij de geboortes van mijn drie kinderen kwam mijn moeder elke keer kramen. Zo fijn en vertrouwd was dat. Ik heb dat bij mijn dochter Anne ook gedaan toen Paula en Mila geboren werden. Het liefst zou mijn moeder elke week komen oppassen, maar ze woonde te ver weg. Onze vier kleinkinderen wonen gelukkig wel bij ons in de buurt.”

Maniertjes van mijn moeder

“Ik zie nu pas in dat ik veel meer maniertjes en gewoontes van mijn moeder heb overgenomen dan ik eerst dacht. Dat zit in kleine dingen. Toen mijn moeder ouder werd, stond ze altijd in drie keer – één, twee, drie – op uit haar stoel. En nu hoor ik mezelf steeds vaker ‘één, twee, drie, húp’ zeggen als ik opsta. Mijn moeder moest eigenlijk met een stok lopen omdat ze slecht ter been werd. Nou, dat nooit! Wat zouden de mensen ervan denken?! Mijn knie wil ook niet meer zo, maar die stok komt ook bij mij het huis niet in.”

Als twee druppels water

“Tijdens een visite kwam ik laatst iemand van vroeger tegen, zij had mijn moeder nog gekend. Ze schrok omdat ze dacht dat ze mijn moeder daar weer zag zitten. Steeds vaker hoor ik dat ik als twee druppels water op mijn moeder lijk. De grote bos krullen, het postuur en zelfs mijn stem klinkt hetzelfde.”

Bijzondere vrouw

“Mijn moeder was een bijzondere vrouw en ik ben blij dat ik zo veel van haar heb meegekregen. Ik hoop alleen dat ik niet hetzelfde eindig. Na een paar tia’s kwam ze in een verpleegtehuis te liggen. Samen met alle kinderen zorgden we ervoor dat er elke dag iemand bij haar langskwam, twee jaar lang. Dat was niet altijd even leuk. Maar ik heb nooit, echt nooit verzaakt. Dat heeft mijn moeder ook nooit gedaan.”

Liesbeth Chamuleau-MoolhuysenPetra Hoogerbrug. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden