Headers columnisten Angela Groothuizen NW Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Wel eens zestigduizend blije mensen bij elkaar gezien? Kom een keer naar Lowlands

Angela werd door haar dochters meegenomen naar Lowlands. ‘Ok dan’, had ze gezegd. Daar heeft ze zeker geen spijt van.

Ik voel opeens een scherpe pijn in mijn nek daarna nog eens, op een andere plek. Er is een wespje verdwaald in mijn losse jumpsuit en hij steekt in doodsnood nog een derde keer in mijn lijf. Ik word gered door mijn jongste bloedje die het dier uit mijn kleding weet te jagen. Mijn nek staat in brand en ik besluit maar naar de camping te lopen om een paracetemolletje in te nemen. Als ik bij het Gllamp-camp aankom en de beveiliger vraag of hij even wil kijken naar mijn inmiddels brandende nek biedt hij mij onmiddellijk zijn stoel aan en ik krijg een flesje water. Mét dop, hoera, want je mag alleen maar flesjes zonder dop meenemen op het festivalterrein van Lowlands. Er wordt serieus overlegd via de walkie talkies en voor ik het weet komen er vier (!) EHBO-mannen aangefietst om een zalfje op mevrouw Groothuizens wespensteken te smeren.

Geen slecht optreden op Lowlands

Het is hilarisch en tekent de goeie sfeer op Lowlands. Twee jaar lang was Biddinghuizen stil, maar dit jaar mogen we weer. De grote Amerikaanse acts zijn afwezig, maar met Europese- en Nederlandse bandjes kom je ook ergens. Ik heb geen slecht optreden gezien.

Het valt me op dat veel jonge muzikanten volksmuziek door hun elektronische popliedjes verwerken. Zoals de Oekraïense band GO_A in een dampende Lima (een van de podia), waar iedereen wild danst en luidkeels in het Oekraïens meezingt. Het publiek tilt de artiesten naar een ander niveau waardoor er soms iets magisch gebeurt. Ook bij Oscar and the Wolf; zanger Max heeft een lastige tijd achter de rug en er gebeurde hier echt iets met hem, en met ons, het publiek. Ontroerend mooi was het. Wat mij betreft een hoogtepunt maar ook op zo’n festival mis je meer dan dat je meemaakt.

Begin twintig

Froukje dan! Ze is 20 jaar oud en nu al heel groot. En dit is nog maar het begin. Samen met haar bandleden net afgestudeerd aan de Herman Brood Academie. Ze braken door tijdens de lockdowns en waren vaker op tv geweest dan dat ze voor een publiek hadden gespeeld. Maar er stond een loeistrakke show waar heel goed over nagedacht was. Alles liep feilloos geregisseerd in elkaar over, ze nam soms tijd voor een ongedwongen praatje en de liedjes zijn steengoed. Ze zingt prachtig en er zit een gitariste in de band die geweldig soleert. Begin twintig zijn ze. Wát een talenten.

Blij mensen

Ik ben door de bloedjes meegesleurd naar de camping dit jaar. Als je kinderen je vragen om wat met ze te doen moet je altijd ja zeggen dus… Ik dacht twee dagen nét aan te kunnen. We zitten per slot van rekening op de Gllamping. Het blijft kamperen, maar ok dan. De dames en hun vriendinnen wilden wél al dik 24 uur voordat het festival überhaupt begint naar de camping – ok dan – en ze willen pas maandagochtend naar huis. Ok dan... vier nachten? Ok dan, ik geef me over. En het was geweldig.

Wel eens zestigduizend blije en vriendelijke mensen bij elkaar gezien? Kom een keer naar Lowlands. Ik betrapte mezelf erop dat ik ook als een blije geit rondliep. En lopen deden we, om zoveel mogelijk bandjes zien, met gemak 20.000 stappen per dag. Of, gemak, gemak, alles doet zeer. Blaren, stijve knieën, slapende voeten tijdens het wachten. Een beetje afzien, maar dan maak je wél iets bijzonders mee.

Paspoortbeeld columnisten Angela Groothuizen NW Beeld

Over Angela Groothuizen

Duizendpoot Angela Groothuizen is actrice, presentatrice, dagvoorzitter, zangeres, columnist, theatermaker, jurylid én bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. Angela is geboren in Alkmaar, woont in Amsterdam en heeft twee dochters. Iedere dinsdag lees je Angela’s nieuwste column op margriet.nl/angela Je kunt Angela ook volgen op Instagram en op Twitter via @angelagroothuiz of @dollydotsofficial

Angela GroothuizenFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden